menu

Muziek / Toplijsten en favorieten / Prog Ladder Intermezzo - de toplijsten

zoeken in:
avatar van Casartelli
13

Porcupine Tree - Even Less [7:11]

(afbeelding)

Stupid Dream | 1999 | Verenigd Koninkrijk

Prog Top 300 noteringen:
2018: 31
2017: 37
2016: 45
2015: 32

Van veel favoriete bands weet ik nog wel hoe of waarom ik er ooit mee begonnen ben, maar bij Porcupine Tree kom ik niet verder dan dat er ineens wat liedjes (vooral) van Stupid Dream op mijn harddisk stonden en dat op zeker moment het hele album volgde. Dankzij de ontdekkingsbonus is Stupid Dream tot op heden mijn favoriete Porcupine Tree-album, al draai ik hem niet echt vaak meer en is de Top 10-positie die hij lang gehad heeft inmiddels ook gesneuveld. Doordat mijn smaak indertijd nog wat meer rechttoe-rechtaan en op hardrock gericht was, viel het album wel snel in goede aarde, voornamelijk dankzij de uitbarstingen van Tinto Brass en deze Even Less. (Casartelli)

avatar van Casartelli
12

Headspace - Fall of America [10:28]

(afbeelding)

I Am Anonymous | 2012 | Verenigd Koninkrijk

Prog Top 300 noteringen:
2018: ---
2017: ---
2016: ---
2015: ---

Fall of America van Headspace is in 2016 al eens vruchteloos voor de Prog Ladder genomineerd. De revanche komt in de vorm van een 12e plek, waarmee de Britten diverse klassiekers van die gedoodverfde Porcupine Tree en Rush achter zich laten.

avatar van Casartelli
11

Demians - The Perfect Symmetry [9:19]

(afbeelding)

Building an Empire | 2008 | Frankrijk

Prog Top 300 noteringen:
2018: ---
2017: ---
2016: 253
2015: ---

Naar mijn bescheiden mening wordt het belang van symmetrie overdreven. Het gebrek aan is veel interessanter en mooier. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat te weinig symmetrie het uiterlijk meestal niet ten goede komt ?. Maar om dan maar ook nog te gaan voor de perfecte symmetrie?
Zeker in de prog is dat geen sinecure; wij houden van rare ritmes, spannende opbouw en onverwachtse wendingen.

Hoewel de naam en de muziek zeker wellicht anders doet vermoeden is er hier helemaal geen sprake van een band. Demians bestaat uit Nicholas Chapel, die alles zelf (be)speelt.
Symmetrie heb ik niet kunnen ontdekken in dit nummer van Demians. Wel de genoemde zaken die prog zo mooi maken. En een bepaalde triestheid en mate van eenzaamheid, die het nummer nog intenser maken:

I won't cry now, the insiders are free to leave
And I feel at peace with the flood still waiting
I created these worlds, one by one, word by word
If there was a song that could destroy them all
Why should I sing it now that I feel all alone?


Dit is de openingstrack van zijn debuutalbum. Hoewel er nog genoeg anders moois van deze bijzondere artiest te vinden is, begint hij wat mij betreft meteen met zijn hoogtepunt. (Bonk)

avatar van Casartelli
10

Anekdoten - Gravity [8:20]

(afbeelding)

Gravity | 2003 | Zweden

Prog Top 300 noteringen:
2018: 146
2017: 119
2016: 122
2015: 88

Eigenlijk is dit zo'n nummer, dat het me verbaast dat ik het zo steengoed vind. Dat heeft met name te maken met de wat 'langgerekte' zang van Nicklas Barker, die daardoor wat zeurderig kan overkomen. Waar ik dat bij bijvoorbeeld Thom Yorke maar slecht trek, vind ik het hier juist iets meeslepends krijgen. En dat geld voor de volle 8 minuten van dit nummer, want meeslepend typeert dit nummer voor mij ook het beste.
Eigenlijk zit het nummer niet eens zo heel ingewikkeld in elkaar. Gezongen stukken en instrumentale uitbarstingen wisselen elkaar af. Wat dat betreft heeft Anekdoten wel eens complexere muziek gemaakt, maar ook progmuziek hoeft ook niet altijd complex of innovatief te zijn (hoewel het nummer natuurlijk wel geweldig goed en zeker niet simpel in elkaar zit) om wel meeslepend en heerlijk te zijn. Dit nummer is bewijs voor die stelling. (Bonk)

avatar van Casartelli
9

Rush - Xanadu [11:08]

(afbeelding)

A Farewell to Kings | 1977 | Canada

Prog Top 300 noteringen:
2018: 26
2017: 41
2016: 18
2015: 13

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: wat mij betreft is Xanadu het beste nummer aller tijden. Het is een fantastische symbiose van fenomenale instrumentenbeheersing, kracht, melodie, gevoel en verrassingen. De mysterieuze, op het gedicht 'Kubla Khan' van Samuel Taylor Coleridge gebaseerde tekst doet de rest. Op A Farewell to Kings slaagt Rush er voor het eerst echt in om harde rock te combineren met symfonische elementen en dit zorgt voor een dijk van een album. Iedere luisterbeurt van met name Xanadu zorgt nog steeds voor meters kippenvel op mijn hele lichaam en ik slaag er nooit in om mijn enthousiasme dan te temperen; ik moet meedrummen of meebassen! Niet alleen de ultieme progsong, maar sowieso de ultieme song voor mij! (uffing)

avatar van Casartelli
8

Uriah Heep - Salisbury [16:22]

(afbeelding)

Salisbury | 1971 | Verenigd Koninkrijk

Prog Top 300 noteringen:
2018: ---
2017: 202
2016: ---
2015: ---

Uriah Heeps meest proggy number van hun 2e album.
Het is hun Magnus Opus vind ik.
Het nummer opent met heerlijk keyboard geluid. Gevolg door een koor en blazers.
Weer een stuk met orgel, bijna klassiek.
Heerlijk bombastisch. Met een glansrol voor Ken Hensley op keyboards, het brein van de band en verantwoordelijk voorvhet meeste songmateriaal.
Na mooi gitaarwerk van Mick Box met blazers volgt een rust momoment waarin de zang komt.
Wat en geweldige zanger is David Byron toch. Helaas te vroeg heen gegaan (drugs).
Dan een geweldig stuk bass gitaar en een jazzy intermezzo.
De blazers blijven aanwezig.
Een rustig intermezzo wat langzaam aanzwelt tot een meer uptempo stuk.
Het zangstuk komt weer terug gevolgd door orgel en blazers.
Prachtig stuk met viool.
Weer een gitaarsolo, heerlijk.
Prachtige vocalen van het koor.
Langzaam wordt er naar einde toegewerkt.
Het orgel neemt het over en David Byron mag zijn geweldige kwaliteiten nog eens laten horen.
Daarna komt het nummer tot zijn einde met een heerlijke gil van David Byron.
Een geweldig nummer uit 1971 wat zeker een hogere klassering verdient. (Papartis)

avatar van Casartelli
7

Rush - Red sector 'A' [5:09]

(afbeelding)

Grace Under Pressure | 1984 | Canada

Prog Top 300 noteringen:
2018: ---
2017: ---
2016: ---
2015: ---

En zo hebben we nog een Rushnotering die, merkwaardig of niet, geen Top 300-geschiedenis heeft. Hier schrijven we 1984 en dat is te horen. Tekstueel waren ze zelden zo direct als hier. Dat mag wat veel van het goede lijken, maar aangezien een en ander rechtstreeks afkomstig is van Geddy Lee's grootmoeder die een concentratiekamp overleefde ("de rest van de wereld moet wel uitgestorven zijn, dat hier niks tegen gebeurt"), is dat Neil Peart vergeven.

avatar van Casartelli
6

Black Bonzo - Sound of the Apocalypse [13:01]

(afbeelding)

Sound of the Apocalypse | 2007 | Zweden

Prog Top 300 noteringen:
2018: ---
2017: 198
2016: 220
2015: ---

De toptienverrassing is hier misschien een fractie minder groot dan hij bij de eerdere edities was, maar ik vraag me toch af hoe veel mensen Sound of the Apocalypse op 6 verwacht hadden. Allicht ís de titeltrack van het tweede album het pièce de resistance van deze Zweden en allicht heeft-ie nog twee jaar in de Top 300 meegedaan, maar voor een band die met drie albums een schamele 12 stemmen op MusicMeter wist te vergaren, is het toch geen misselijk resultaat.

avatar van Casartelli
5

Porcupine Tree - Russia on Ice [13:03]

(afbeelding)

Lightbulb Sun | 2000 | Verenigd Koninkrijk

Prog Top 300 noteringen:
2018: 25
2017: 15
2016: 17
2015: 31

Rond Lightbulb Sun leek elk Porcupine Tree-album zijn voorganger weer in populariteit te kunnen overtreffen. De top was nog niet bereikt, maar het epische Russia on Ice is wel een op zichzelf staande klassieker gebleken, waar hun andere albums het nog wel eens wat meer van het totaalplaatje en minder van de individuele hoogtepunten moesten hebben. Russia on Ice begint rustig om daarna te culmineren in een lange zinderende ambient finale. Het nummer is een feest van textuurvariatie en onderhuidse spanning. (Casartelli)

avatar van Casartelli
4

Porcupine Tree - Arriving Somewhere But Not Here [12:02]

(afbeelding)

Deadwing | 2005 | Verenigd Koninkrijk

Prog Top 300 noteringen:
2018: 1
2017: 1
2016: 1
2015: 1

Porcupine Tree frontman Steven Wilson was altijd al een groot muziekliefhebber en met name prog (Pink Floyd, Yes, King Crimson) electronic en bands als Radiohead en de vroege Coldplay waren geliefd.
Zeker in het begin was dat Pink Floyd deel wel terug te horen.
Vanaf In Absentia (2002) (de voorloper van Deadwing waar dit nummer vandaan komt) werd het een flink stuk steviger, Rush , Tool, Opeth (Mikael Åkerfeldt speelt op dit nummer een solo) en Meshuggah werden ook merkbare invloeden.

Op dit nummer hoor je het allemaal terug, spannend intro mooie gezongen Floyd achtige stukjes, lekkere gitaarsolo’s en een bruut middenstuk. episch nummer en toch wel mijn favoriete nummer van de band. (Rudi S)

avatar van Casartelli
3

Rush - The Weapon [6:23]

(afbeelding)

Signals | 1982 | Canada

Prog Top 300 noteringen:
2018: 61
2017: 75
2016: 77
2015: ---

We've got nothing to fear
but fear itself


Deel 2 van de Fear-trilogie die in omgekeerde volgorde over de albums Moving Pictures, Signals en Grace Under Pressure afgespeeld wordt en naar mijn bescheiden mening, ondanks straffe concurrentie, de beste. Zo'n omgekeerde trilogie is natuurlijk wel een tikkeltje nerderig, maar de drie nummers op rij vormen tekstueel een staalkaart van Neil Pearts libertaire gedachtegoed en zijn, ruim dertig jaar na dato, nog immer actueel. Allemaal leuk en aardig (of eigenlijk niet zo leuk), maar het draait nog altijd om de muziek en die is fantastisch bevonden, vanaf het eerste moment dat het pulserende ritme uit mijn (toen nog) computerboxjes schalde. En hoewel Rush anno 1982 vrijwel alle progexcessen achter zich gelaten had, was de performance van met name Peart en Lifeson in de instrumentale break van dit nummer voldoende om legendarisch te zijn, zelfs als Rush alleen dit nummer gemaakt had. (Casartelli)

avatar van Casartelli
2

Porcupine Tree - Anesthetize [17:42]

(afbeelding)

Fear of a Blank Planet | 2007 | Verenigd Koninkrijk

Prog Top 300 noteringen:
2018: 21
2017: 11
2016: 21
2015: 25

Episch nummer , 17 minuten en vroeger toen wij nog jong waren duurde een plaatkant zolang.
Ach er zit genoeg in om door te gaan voor een boel liedjes die normaal een plaatkant vullen.
In het eerste stuk zit vooral dromerige zang van Wilson en fraai trommelwerk van meesterdrummer Gavin Harrison.
Na zo’n 4 minuten is daar opeens held Alex Lifeson met een fraaie gitaarsolo en dan gebeurt er opeens van alles stevige riffs, soundscapes en dreiging komen voorbij om weer dromerig te eindigen, je zweeft met de band het nummer uit. (Rudi S)

avatar van Casartelli
1

Rush - Subdivisions [5:33]

(afbeelding)

Signals | 1982 | Canada

Prog Top 300 noteringen:
2018: 43
2017: 29
2016: 19
2015: 26

Er zijn weinig nummers die mij zo weten te raken met enkel het intro. De eerste 50 seconde gaan door mijn merg en ook door mijn been. De rest van het nummer is uiteraard ook meer dan dik in orde het staat niet voor niets op 1 in mijn Rush Top zoveel. De ingehouden woede die je hoort, de fantastische basloopjes en de synthwave toetspartijen maken dit nummer tot ontdekkingsreis van vijf en halve minuut welke mij keer op keer weten te boeien. Het hele album Signals is overigens een aanrader eerste klas maar dit slechts ter zijde. (vigil)

avatar van Brunniepoo
Terechte winnaar!

1. Rush - Subdivisions
2. Haken - Crystallized
3. Rush - Jacob's Ladder
4. Porcupine Tree - The Sky Moves Sideways - Phase 1
5. Rush - The Weapon
6. Sky Architect - The Campfire Ghost's Song
7. Haken Cockrach King
8. Anekdoten - Hole
9. Porcupine Tree - Even Less
10. Black Bonzo - Sound of the Apocalypse
11. Sky architect - The Curious One
12. HeadSpace - Fall of America
13. The Mars Volta - Cicatriz ESP
14. Lucifer's Friend - Spanish Galleon
15. Birth Control - Gamma ray
16. Persephone's Dream - The Tears Of Selene
17. Rush - Xanadu
18. Uriah Heep - July Morning
19. Porcupine Tree - Russia on Ice
20. Rush - The Camera Eye

avatar van Jacoto
Ook mijn lijst hier, met de aantekening dat ik zoveel mogelijk Progladder klassiekers heb gemeden.

01. Porcupine Tree – Fadeaway
02. Prehistoric Animals – Burn the ground
03. Time Collapse – Night to Day
04. Kaleidoreal – A Life Wasted Part 1
05. Demians – The Perfect Symmetry
06. Rush – The Pass
07. DeeExpus – Ptte
08. P.A.W.N. – Sailors Of The Sky
09. Arcane – Selfsame
10. Glasswork – Tremblin
11. Haken – Falling Back To Earth
12. Black Bonzo – Sound Of The Apocalypse
13. Sky Architect – Ignite
14. Uriah Heep – Salisbury
15. Karmamoi – Portrait Of A Man
16. Everon – Ghosts
17. Atomic Rooster – Devil’s Answer
18. Headspace – Soldier
19. Phi – Exile
20. Scarlet Hollow – As The Blade Falls

avatar van Bonk
Mijn top 15. Met daarbij dus de aantekening dat Crystallized van Haken eigenlijk een plek in de top 5 had verdiend.

1. Karnivool – New Day
2. Demians – The Perfect Symmetry
3. Porcupine Tree – Anesthetize
4. Rush – Tom Sawyer
5. Anekdoten – Gravity
6. Black Bonzo – Sound of the Apocalypse
7. Karmamoi – Mother’s Dirge
8. Ephrat – Real
9. Headspace – The Fall of America
10. Kaleidoreal – A Life Wasted Part 1
11. DeeExpus – Me and My Downfall
12. Glasswork – Beside Me
13. The Mars Volta – Inertiaitic
14. Hightide – The Blank Man Cries Again
15. Explorers Club – High Tide

avatar van Rudi S
1. Rush - Xanadu
2. Rush - Subdivisions
3. Rush - 2112
4. Explorers Club - Impact 5 - Last Call
5. Porcupine Tree - Anesthetize
6. Uriah Heep - July Morning
7. Headspace - Fall of America
8. Trent Gardner - Shaping the Invisible
9. Karnivool - Deadman
10. Haken - Veil
11. Everon - From Where I Stand
12. Karnivool - New Day
13. Arabs in Aspic - Mørket 3
14. Enchant - Black Eyes & Broken Glass
15.Porcupine Tree - Dead Wing
16.Tiles - Traking Control
17. Uriah Heep - The Spell
18. Bigelf - Counting Sheep
19. Anekdoten - Writing on the Wal
20. The Mars Volta - Inertiatic ESP

avatar van Casartelli
Dit was mijn eigen bijdrage:

1 Rush - Xanadu
2 Rush - The weapon
3 Rush - Witch hunt
4 Anekdoten - Hole
5 Rush - Red sector 'A'
6 Rush - Manhattan project
7 Porcupine tree - Arriving somewhere but not here
8 Rush - La villa strangiato
9 Anekdoten - Gravity
10 Rush - Cygnus X-1
11 Anekdoten - A sky about to rain
12 Rush - Open secrets
13 Porcupine tree - Gravity eyelids
14 Anekdoten - The sun absolute
15 Porcupine tree - Russia on ice
16 Anekdoten - Book of hours
17 Porcupine tree - Fear of a blank planet
18 Rush - Force ten
19 Porcupine tree - Even less
20 Karnivool - Shutter speed

avatar van Casartelli
Dit was de artiestenlijst:

1 Rush
2 Porcupine Tree
3 Anekdoten
4 Haken
5 Uriah Heep
6 Karnivool
7 The Mars Volta
8 Black Bonzo
9 Demians
10 Headspace
11 Enchant
12 DEEEXPUS
13 Everon
14 Sky Architect
15 Atomic Rooster
16 Kaleidoreal
17 Arabs in Aspic
18 Explorers Club
19 Glasswork
20 Karmamoi
21 Tiles
22 Prehistoric Animals
23 The Windmill
24 Persephone's Dream
25 Time Collapse
26 Xanadu
27 Osada Vida
28 Mother Turtle
29 Medea
30 P.A.W.N.
31 D’AccorD
32 Trent Gardner
33 Arcane
34 Moon Letters
35 Ephrat
36 Lucifer's Friend
37 Magellan
38 KINGFISHER SKY
39 Birth Control
40 Badger
41 Abigail’s Ghost
42 Jane
43 Bigelf
44 Hightide
45 Phi
46 Altered State
47 CASUAL SILENCE
48 Scarlet Hollow
49 Blood Ceremony

avatar van Casartelli
En dit de nummerlijst:

1 Rush - Subdivisions
2 Porcupine Tree - Anesthetize
3 Rush - The Weapon
4 Porcupine tree - Arriving somewhere but not here
5 Porcupine Tree - Russia on Ice
6 Black Bonzo - Sound of the Apocalypse
7 Rush - Red sector 'A'
8 Uriah Heep - Salisbury
9 Rush - Xanadu
10 Anekdoten - Gravity
11 Demians - The Perfect Symmetry
12 Headspace - Fall of America
13 Porcupine Tree - Even Less
14 Rush - Tom Sawyer
15 Rush - 2112
16 Haken - Crystallised
17 Porcupine Tree - Fadeaway
18 Anekdoten - Hole
19 Karnivool - New Day
20 Kaleidoreal - A Life Wasted Part 1
21 Porcupine Tree - Radioactive Toy
22 Haken - Atlas Stone
23 Porcupine Tree - Time Flies
24 Uriah Heep - July Morning
25 Rush - La villa strangiato
26 Haken - Veil
27 Porcupine Tree - Blackest Eyes
28 Anekdoten - Writing on the Wall
29 Porcupine tree - Gravity eyelids
30 Prehistoric Animals - Burn the ground
31 The Windmill - The Tree
32 PORCUPINE TREE - Yellow Hedgerow Dreamscape
33 Uriah Heep - Paradise
34 Rush - Jacob's Ladder
35 Rush - Witch hunt
36 Time Collapse - Night to Day
37 Rush - The Garden
38 Porcupine Tree - The Sky Moves Sideways - Phase 1
39 Anekdoten - Shooting Star
40 Explorers Club - Impact 5 - Last Call
41 Atomic Rooster - Tomorrow Night
42 Haken - Celestial Elixir
43 Xanadu - One Moment
44 PORCUPINE TREE - Burning Sky
45 Sky Architect - The Campfire Ghost's Song
46 Rush - Manhattan project
47 Rush - The Pass
48 Rush - Limelight
49 Osada Vida - Neverending Dream
50 DeeExpus - Maybe September
51 The Mars Volta - Inertiatic ESP
52 Haken - Cockroach King
53 DeeExpus - PTtee
54 Mother Turtle - Pt. 1: #Corn Hub
55 Medea - My Dual Mind
56 P.A.W.N. - Sailors Of The Sky
57 D’AccorD - Ibliss in Bliss
58 Trent Gardner - Shaping the Invisible
59 Anekdoten - The Great Unknown
60 Porcupine Tree - Sleep Together
61 Arcane - Selfsame
62 Karnivool - Deadman
63 THE MARS VOLTA - Noctourniquet
64 Rush - Cygnus X-1
65 Glasswork - Trembling (The Weight of Golden Crowns)
66 Arabs in Aspic - Syndenes Magi
67 Rush - The trees
68 Sky architect - The Curious One
69 Anekdoten - A sky about to rain
70 Haken - Falling Back To Earth
71 Rush - Natural Science
72 Atomic Rooster - Death Walks Behind Her‬
73 Everon - From Where I Stand
74 Karmamoi - Mother’s Dirge
75 Rush - Open secrets
76 Porcupine Tree - Collapse the Light into Earth
77 Moon Letters - Beware the Finman
78 DEMIANS - Sand
79 Ephrat - Real
80 The Mars Volta - Cicatriz ESP
81 Sky Architect - Ignite
82 Enchant - Comatose
83 Enchant - Sinking Sand
84 Arabs in Aspic - Mørket 3
85 URIAH HEEP - Return to fantasy
86 Lucifer's Friend - Spanish Galleon
87 Anekdoten - The sun absolute
88 Magellan - Brother's keeper
89 Porcupine Tree - Tinto Brass
90 Everon - Brief Encounter
91 Enchant - Black Eyes & Broken Glass
92 KINGFISHER SKY - November
93 Birth Control - Gamma ray
94 Karmamoi - Portrait Of A Man
95 Badger - Wheel of Fortune
96 Porcupine Tree - Deadwing
97 Rush - Distant Early Warning
98 DeeExpus - Me and My Downfall
99 Persephone's Dream - The Tears Of Selene
100 Anekdoten - Book of hours
101 Everon - Ghosts
102 The Mars Volta - Televators
103 Abigail’s Ghost - Le Metteur
104 Tiles - Taking Control
105 Glasswork - Beside Me
106 Porcupine tree - Fear of a blank planet
107 Atomic Rooster - Devil’s Answer
108 Tiles - Window dressing
109 Uriah Heep - The Spell
110 Rush - Force ten
111 Headspace - Soldier
112 Karnivool - Goliath
113 Jane - Out in the Rain
114 Persephone's Dream - Silhouette
115 Bigelf - Counting Sheep
116 Anekdoten - Our Days Are Numbered
117 Hightide - The Blank Man Cries Again
118 Phi - Exile
119 Enchant - The great divide
120 The Mars Volta - The Widow
121 Altered State - If the World....
122 CASUAL SILENCE - Pieces of Loss
123 Explorers Club - High Tide
124 Rush - The Camera Eye
125 Karnivool - Shutter speed
126 Scarlet Hollow - As The Blade Falls
127 Black Bonzo - How do you fell?
128 Porcupine Tree - Sever
129 Blood Ceremony - Master of Confusion
130 EVERON - North

avatar van meesterdch
Ik loop een beetje achter merk ik. Heb zo met mijn oren in de nieuwe Flower Kings gezeten dat ik deze ontknoping even gemist had. Mijn lijstje:

1. Rush - Tom Sawyer
2. Pain of Salvation - The passing light of day
3. Porcupine Tree - Anesthetize
4. Rush - 2112
5. Porcupine Tree - Even Less
6. Pain of Salvation - Iter impius
7. Rush - Subdivisions
8. Porcupine Tree - Arriving somewhere but not here
9. Pain of Salvation - Trace of blood
10. Black Bonzo - Sound of the apocalypse
11. Enchant - Comatose
12. Magellan - Brother's keeper
13, Haken - Veill
14. The Mars Volta - Televators
15. Tiles - Window dressing

avatar van Casartelli
Last call voor lijstjes Experimental / Post Metal!

avatar van Casartelli
Experimental / Post Metal

6 deelnemers leverden een toplijst Experimental / Post Metal in met in totaal 120 nummers. Dat leverde 94 unieke noteringen op, verdeeld over 35 unieke artiesten. We staan eerst even stil bij de artiesten die met verschillende nummers nog wel wat punten bij elkaar sprokkelden, maar de lijst der individuele nummers niet haalden.

Terugbladeren
Crossover Prog ontknoping artiestenlijst nummerlijst
Neo-Prog ontknoping artiestenlijst nummerlijst
Symphonic Prog ontknoping artiestenlijst nummerlijst
Heavy Prog ontknoping artiestenlijst nummerlijst

avatar van Casartelli
21

Cult of Luna - Finland [10:50]

(afbeelding)

Somewhere Along the Highway | 2006 | Zweden

Prog Top 300 noteringen:
2018: ---
2017: ---
2016: ---
2015: ---

Voor deze editie zullen we vast wel een paar keer naar het hoge noorden uitwijken. Dat doen we bij deze eerste notering in elk geval wel. Cult of Luna, die ook afgelopen jaar nog een goed ontvangen album uitbracht, scoorde twee bescheiden noteringen in de inzendingen. We presenteren Finland, van hun, nog altijd populairste, vierde album.

avatar van Casartelli
20

Baroness - Rays on Pinion [7:35]

(afbeelding)

Red Album | 2007 | Verenigde Staten

Prog Top 300 noteringen:
2018: ---
2017: ---
2016: ---
2015: ---

Metal die net weer een maatje cleaner is en waar de versnelling net weer een maatje hoger gaat: de VS grossieren erin de laatste paar decennia. In dat kader presenteren we het eerste nummer van het eerste album van Baroness.

avatar van Casartelli
19

Dark Suns - Patterns of Oblivion [10:49]

(afbeelding)

Existence | 2005 | Duitsland

Prog Top 300 noteringen:
2018: ---
2017: ---
2016: ---
2015: ---

Dan gaan we nu even een paar maatjes obscuurder. Onze oosterburen brachten de band Dark Suns voort, de band rond zanger/drummer Niko Knappe. Van het tweede album (er zijn er inmiddels alweer vijf) presenteren we Patterns of Oblivion.

avatar van Casartelli
17

OSI - ShutDOWN [10:25]

(afbeelding)

Office of Strategic Influence | 2003 | Verenigde Staten

Prog Top 300 noteringen:
2018: ---
2017: ---
2016: 153
2015: ---

Een supergroep van Jim Matheos, Kevin Moore en Mike Portnoy. Je zou voor minder, vooral anno 2003… Als op het liedje shutDOWN dan ook nog Steven Wilson meespeelt, vooral anno 2003… potente stevige progrock met nu en dan een experimentele twist. Het levert een 17e plek in de artiestenlijst op.

avatar van Casartelli
16

In The Woods… - 299 796 Km / S [14:46]

(afbeelding)

Omnio | 1997 | Noorwegen

Prog Top 300 noteringen:
2018: ---
2017: ---
2016: ---
2015: ---

Ook de eerste band van drummer Anders Kobro (die we later wellicht nog met Green Carnation tegenkomen) mag zich in een notering in de artiestenlijst Experimental / Post Metal verheugen. Het alweer ruim twintig jaar oude Omnio geldt nog immer als de klassieker van de band en hier presenteren we het nummer dat zijn titel aan de lichtsnelheid ontleent.

avatar van Casartelli
14

Deadsoul Tribe - Some Things You Can't Return [5:20]

(afbeelding)

A Murder of Crows | 2003 | Oostenrijk

Prog Top 300 noteringen:
2018: ---
2017: ---
2016: ---
2015: 244

Het begint met een deurbel. Dan komt er een dreigend en onheilspellend ritme. Er staat niet veel goeds te wachten van dit bezoek. Maar wel mooie muziek. Krachtig en emotioneel gezongen door Devon Graves, die ook laat horen dat hij ingetogen goed kan zingen, waardoor het nog wat spannender wordt. Het wordt met de minuut intenser. Die intensiteit kan ook in de tekst gevonden worden:

The shadows people leave behind
Eventually you're bound to find
Something you may never see
Still it haunts your memory


Dit is nou zo’n nummer wat je echt op het puntje van je stoel houdt. (Bonk)

avatar van Alicia
Casartelli schreef:
Last call voor lijstjes Experimental / Post Metal!

Oooops! Te laat! Ik was in de veronderstelling dat de deadline de 29e was!

Gast
geplaatst: vandaag om 13:27 uur

geplaatst: vandaag om 13:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.