menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van aERodynamIC. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019, januari 2020, februari 2020

Anna Calvi - Hunted (2020) 4,0

vandaag om 00:00 uur

stem geplaatst

» details  

Van Morrison - Into the Music (1979) 3,5

afgelopen maandag om 23:41 uur

stem geplaatst

» details  

Johnny Guitar Watson - Ain't That a Bitch (1976) 3,5

afgelopen maandag om 11:56 uur

stem geplaatst

» details  

Lizzo - Big GRRRL Small World (2015) 3,0

afgelopen zaterdag om 14:45 uur

stem geplaatst

» details  

Heiðrik - Illusions (2020) 5,0

afgelopen zaterdag om 00:29 uur

Het is en blijft tof als je wat contact met favoriete artiesten kunt onderhouden of als deze makkelijk bereikbaar zijn. Zo ook het geval met Heiðrik, met wie ik af en toe korte gesprekjes heb.

Heiðrik doet het allemaal zelf en kan elke vorm van promotie gebruiken, al helemaal als het buiten zijn eigen land kan. Nederland bijvoorbeeld. Optredens kunnen we hierdoor op onze buik schrijven, daar hij geen booking-agent heeft en alles in eigen beheer doet. Hoe mooi zou het dus zijn als de mensen die er toe doen dit nieuwe album Illusions gaan ontdekken en hem over laten komen voor optredens in ons land. Er is vast en zeker publiek voor. Ik ben dan zeker van de partij, want ik behoor tot dat publiek.

Funeral was betoverend mooi. Is dat te evenaren? Single Hope You're Crying gaf me al aardig wat hoop. Het past een beetje in de stijl van Roy Orbison of Marc Almond. Tijdloos dus. Zou de rest ook zo zijn?

Opener Bitter laat nu niet bepaald een geluid horen dat je associeert met de Faeröer eilanden. Dit klinkt zomers en jazzy. Bossa Nova en koortjes.

Love Sick klinkt gelijk een stuk triester. Het is een kort en lieflijk nummer met een sterk melancholieke ondertoon. De ijle zang in combinatie met strijkers en koortje geeft het een feeëriek sfeertje.

Hope You're Crying komt op mij over als een typisch Roy Orbison of Marc Almond nummer. Maar ik kan er zo meer in dit rijtje opnoemen uiteraard. Een beetje de kitscherige pop uit lang vervlogen tijden zoals je ze tegenwoordig niet meer hoort. Niet hip genoeg wellicht. Maar het klinkt zo ongelooflijk fijn. Hier ga je toch van zweven?! Dit is één en al frisse lentebries.

Break Up Song gaat van start op piano met aanzwellende strijkers op de achtergrond die als een stille zeebranding rolt. Vervolgens ontvouwt zich een prachtig stukje muziek, haast klassiek. Verstild, romantisch, terwijl het toch om een Break Up Song gaat.

Voor je het weet zit je al weer in Miss Your Body Not Your Head, waar strijkers wederom een grote rol krijgen. Ook hier klinkt het allemaal tijdloos en is het heerlijk wegzweven. Voer voor romantische zielen is het absoluut.

You'll See klinkt wat meer uptempo en doet een beetje denken aan de uptempo nummers van zijn vorige album.

Ook Silent Tear klinkt alsof de Faeröer elfjes aan het werk zijn. Het klinkt allemaal weelderig en tegelijkertijd spaarzaam en puur. Dat is ook absoluut de kracht van Illusions.

Ik val in herhalingen als ik zeg dat This Ship Has Sailed ook zo tijdloos overkomt. Deze keer verpakt als walsje op de piano met, jazeker alweer, de strijkers die voor een aangenaam bedje zorgen. Iets meer pathos deze keer en daar houdt deze jongen wel van. En wat is de break aan het einde toch mooi.

Nothing in Return... tja. Gewoon weer zo'n mooi en klein nummer met schitterende muzikale omlijsting.

One Demon a Day is een prachtige afsluiter zoals je het ook verwacht na 30 minuten in het album te zitten. Heerlijk!

Daarmee komt het album tot een eind en wil ik gewoon weer opnieuw. Ten opzichte van voorganger Funeral is het nu iets meer een geheel. Er is meer sprake van een lange flow en omdat het album niet te lang duurt gaat dat niet vervelen of tegenstaan.
Uiteraard besef ik dat ik een fanboy ben en enorm uitkeek naar deze release. Bij Funeral ging ik al vrij snel over naar 5*. Hier verwacht ik het ook wel. Dit is het soort muziek waar ik gewoon dol op ben en fanboys mogen er best een klein schepje bovenop doen.

Korte en bondige nummers verpakt in dik een half uur nostalgie. In deze heftige tijden een verademing. Ouderwets vakmanschap. Ik ben weer verliefd.

» details   » naar bericht  » reageer  

Agnes Obel - Myopia (2020) 4,0

afgelopen donderdag om 21:51 uur

stem geplaatst

» details  

Douglas Dare - Milkteeth (2020) 4,0

afgelopen donderdag om 17:02 uur

stem geplaatst

» details  

Highasakite - The Bare Romantic Part 2 (2020) 4,0

19 februari, 17:00 uur

stem geplaatst

» details  

David Bowie - Is It Any Wonder? (2020) 3,5

14 februari, 17:19 uur

stem geplaatst

» details  

Tami Neilson - Chickaboom! (2020) 4,0

13 februari, 21:19 uur

stem geplaatst

» details  

Nathaniel Rateliff - And It's Still Alright (2020) 3,5

13 februari, 16:59 uur

stem geplaatst

» details  

I Spy - The Crystal Fire (1988) 4,0

11 februari, 22:43 uur

stem geplaatst

» details  

Ian Anderson - Rupi's Dance (2003) 4,0

11 februari, 21:55 uur

stem geplaatst

» details  

José James - No Beginning No End 2 (2020) 4,0

10 februari, 18:51 uur

stem geplaatst

» details  

Gabor Szabo - Dreams (1968) 4,0

9 februari, 16:32 uur

stem geplaatst

» details  

Portishead - PNYC (1998) 4,0

Alternatieve titel: Portishead Roseland NYC Live, 8 februari, 17:20 uur

stem geplaatst

» details  

Wes Montgomery - Bumpin' (1965) 4,0

8 februari, 15:39 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Ásgeir - Sátt (2020) 4,0

8 februari, 00:50 uur

stem geplaatst

» details  

Ásgeir - In the Silence (2013) 4,0

8 februari, 00:46 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

James Brown - The Payback (1973) 4,5

7 februari, 21:58 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

Marc Almond - Chaos and a Dancing Star (2020) 4,0

7 februari, 16:28 uur

Afgelopen najaar ben ik Marc Almond drie keer live gaan zien. Hij is de jongste niet meer en komt niet echt met grote regelmaat naar Nederland, tenzij het om drie nummers samen met Jools Holland gaat of zo (en laat ik Marc afgelopen april dan ook voor het eerst live met Jools gezien hebben in Paradiso): dus dat was voor mij geen enkele twijfel om hem zo vaak in een week tijd te zien. Wat een feest was het telkens weer.

Ooit kondigde hij aan geen albums meer uit te brengen met eigen materiaal, maar daar heeft ie zich niet aan gehouden. Sterker: hij blijft in hoog tempo albums uitbrengen, waaronder dus ook gewoon eigen werk.

Chaos and a Dancing Star is de nieuwste worp. Een album dat waarschijnlijk voor de laatste keer op cd uitgebracht gaat worden (vinyl is een ander verhaal). Of dit gaat kloppen merken we snel genoeg in de toekomst.

Marc heeft zo ontzettend veel uiteenlopend werk uitgebracht dat het altijd een beetje afwachten is wat het gaat worden. Toch valt er wel een lijn te ontwaren in zijn laatste worpen sinds het weergaloze Varieté: The Velvet Trail (2015) en Shadows and Reflections (2017) vond ik aardig in elkaars verlengde liggen en mijn gevoel zei me dat Chaos and a Dancing Star dat ook zou gaan doen gezien de vooruitgesnelde singles Lord of Misrule , Hollywood Forever en Slow Burn Love. De eerste viel op door de fluit van Ian Anderson, de tweede door schitterende melancholiek en de derde door het ietwat te gemakkelijke uptempo stijltje waar Marc zich wel vaker van bedient (past goed bij zijn samenwerking met Jools Holland), en natuurlijk de autotune die ik overigens niet heel storend vind.

Maar hoe zit het met de rest? Zoals altijd wel is het werk van Almond vrij tijdloos. Niet hip met de mainstream mee, aangenaam klinkend, maar zeker niet wereldschokkend. De zang was in het verleden voor velen een reden om met een grote boog om Almond heen te lopen, maar dat is de laatste jaren alleen maar verbeterd, ja ook zonder autotune is dat het geval.

En dan horen we een aantal heerlijke nummers die nogal divers van aard zijn, maar wel dezelfde sfeer uitstralen met een heldere productie van Chris Braide. Iets wat de drie uiteenlopende singles eigenlijk al een beetje deden vermoeden. Melancholisch (Chevrolet Corvette Stingray) of somber (When the Stars Are Gone). Berustend (Cherry Tree en The Crow's Eyes Have Turned Blue), maar ook 'luchtig niks aan de hand' (Fighting a War).

Opvallend is de gitaarsolo in opener Black Sunrise (we horen de gitaar in Hollywood Forever gelijk al weer terug). Ook nemen de backing vocals een wat prominentere plaats in als je dit vergelijkt met ouder werk. Alsof Marc zijn live-optredens wil vertalen naar dit album.
Chaos vertolkte hij trouwens als enige nieuwe nummer tijdens die najaarstour en daar vond ik het een beetje een niemendalletje, hier op dit album komt het beter tot zijn recht

Chaos and a Dancing Star is voor mij als fan geen teleurstelling. Het is redelijk veilig en luistert heerlijk weg. Het klinkt allemaal wat nostalgisch zonder ouderwets te worden. Met nummers als Dreaming of Sea en The Crow's Eyes Have Turned Blue heb ik er zelfs weer Almond-favorieten bij.
Ik vind het tot nu toe ietsje minder pakkend dan de twee voorgangers, maar dat kan een kwestie van tijd en gewenning zijn denk ik.
Dat dit verder geen potten zal breken bij het grote publiek lijkt me wel een helder gegeven. Alhoewel ik daar nu ook niet helemaal zeker van ben, want zijn tour in Nederland deed het ook behoorlijk goed, wat ik niet echt verwacht had.

» details   » naar bericht  » reageer  

Tame Impala - The Slow Rush (2020) 3,5

6 februari, 22:04 uur

stem geplaatst

» details  

Christopher Paul Stelling - Best of Luck (2020) 3,5

6 februari, 18:29 uur

stem geplaatst

» details  

Ásgeir - Bury the Moon (2020) 3,5

6 februari, 17:23 uur

stem geplaatst

» details  

Kyson - Kyson (2020) 4,0

2 februari, 23:11 uur

stem geplaatst

» details  

Sam Lee - Old Wow (2020) 4,0

2 februari, 22:09 uur

stem geplaatst

» details  

Son Little - Aloha (2020) 4,0

2 februari, 21:28 uur

stem geplaatst

» details  

Tall Tall Trees - A Wave of Golden Things (2020) 4,0

31 januari, 19:29 uur

stem geplaatst

» details  

Dolly Dots - Forever (1981) 2,5

29 januari, 23:29 uur

stem geplaatst

» details  

Isobel Campbell - There Is No Other... (2020) 3,5

29 januari, 22:38 uur

stem geplaatst

» details  

Billie Eilish - dont smile at me (2017) 3,5

27 januari, 22:04 uur

stem geplaatst

» details  

Pet Shop Boys - Hotspot (2020) 4,0

26 januari, 00:37 uur

stem geplaatst

» details  

Eefje de Visser - Bitterzoet (2020) 4,0

25 januari, 18:46 uur

stem geplaatst

» details  

The Psychedelic Furs - Forever Now (1982) 4,0

21 januari, 19:12 uur

stem geplaatst

» details  

Roosbeef - Lucky (2020) 4,0

18 januari, 23:47 uur

stem geplaatst

» details  

A Girl Called Eddy - Been Around (2020) 3,5

18 januari, 13:29 uur

stem geplaatst

» details  

Donny Hathaway - Everything Is Everything (1970) 4,0

17 januari, 23:02 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,5 sterren

» details  

Beyoncé - I Am... Sasha Fierce (2008) 3,5

16 januari, 18:36 uur

stem geplaatst

» details  

Howard Jones - Human's Lib (1984) 3,5

12 januari, 00:40 uur

stem geplaatst

» details  

VanWyck - Molten Rock (2019) 4,0

10 januari, 23:35 uur

stem geplaatst

» details  

Desire Marea - Desire (2020) 4,0

10 januari, 18:44 uur

stem geplaatst

» details  

Jeangu Macrooy - Horizon (2019) 3,5

10 januari, 18:05 uur

stem geplaatst

» details  

Ben Featherstone - Prisoner to the Wind (2019) 4,0

9 januari, 18:02 uur

stem geplaatst

» details  

Postcards - The Good Soldier (2020) 3,5

4 januari, 17:38 uur

stem geplaatst

» details  

Horace Silver - In Pursuit of the 27th Man (1972) 4,0

1 januari, 18:53 uur

stem geplaatst

» details