menu

Hier kun je zien welke berichten ArthurDZ als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Henny Vrienten - Mijn Hart Slaapt Nooit (1991)

3,0
Toen ik in het 3de of 4de middelbaar zat, was er een jongen in mijn klas die gek was van Doe Maar. Toen we voor Engels een Nederlandstalige liedjestekst in het engels moesten vertalen, koos ik voor Zwart Wit van Frank Boeijen(don’t think black, don’t think white, don’t think black white ) en hij voor Nederwiet van Doe Maar. Hierop lachte de rest van de klas hem natuurlijk vierkant uit, want niemand van ons had ooit zo’n vreemd nummer gehoord. Ikzelf vond de stem in dat nummer klinken als een attractiebeheerder in een lunapark die zijn klanten waarschuwt dat ze toch vooral niet mogen vergeten de gordels van hun zitjes aan te doen. Toen ik dit voorval die avond aan mijn ouders vertelde, drukten ze me op het hart om toch maar meer van de groep op te zoeken. Ik zou het mooi vinden, verzekerden ze me.

En ze hebben gelijk gehad, hoewel het nog steeds niks is tussen mij en Nederwiet. Ik heb hier het debuutalbum en een best-of CD liggen, en die draai ik nog regelmatig. Maar eerlijk gezegd zou het nooit in mij opgekomen zijn om een soloalbum van één van de heren te beluisteren, totdat deze langskwam bij het review-album van de week. Proberen dan maar, dacht ik.

Het eerste wat me opviel was dat Henny Vrienten hier heel erg klinkt als Spinvis. Het accent en de manier waarop hij zingt. Het tweede dat me opvalt is dat het bijna nergens echt spannend wil worden op deze plaat. “Hoe Lang?” is nog lekker sfeervol en Zonnebril is ook dik in orde, maar nummers als “Het Scharrelvarken”, “Kom In De Zon” en “Vaders Zijn Verraders” hoeven niet voor mij. Hoogtepunt is het fijne “Verloren Tijd”, en ook “Zo Mooi 1” is erg euh mooi . Leuke tekst ook. “Zo Mooi 2” had dan weer niet gehoeven.

Het derde dat me opviel was dat Vrienten op deze plaat toont dat hij van alle markten thuis is. Vocal Jazz, samba-achtige dingen, het passeert allemaal. Jammer genoeg is het songmateriaal gewoon niet sterk genoeg om een écht goede plaat te maken. Ik hou het toch maar bij mijn Doe Maar CD’s.