menu

Hier kun je zien welke berichten ZERO als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

ABBA - Arrival (1976)

3,0
1001 Albums you must hear before you die

Na twee albums geluisterd te hebben die gebaseerd waren op een random number generator, heb ik dit keer zelf gekozen. De aanleiding hiervoor was de Mamma Mia films die de voorbije 2 weken op tv waren. Mijn vriendin is grote fan, dus hebben we beide films gekeken. Het leek me dan ook leuk om me nadien een beetje meer te verdiepen in het oeuvre van de band en ze hebben 2 albums in de lijst staan. Eerst heb ik The Visitors geluisterd omdat die het hoogst gewaardeerd werd hier, nadien was het tijd voor Arrival uit 1976.

Waarom dit album juist in de lijst staat en niet een ander ABBA-album, weet ik niet. Misschien moet ik ooit het boek maar eens kopen. Of misschien kan een ABBA-fan hier duidelijkheid over geven?

Hoewel ik moet zeggen dat ik het fijn vond om de voorbije dagen een beetje ondergedompeld te worden in de wereld van ABBA, schat ik Arrival toch wel lager in dan The Visitors. De voornaamste reden is hiervoor dat er (voor mij) op The Visitors weinig tot geen echt mindere nummers staan, terwijl dat op Arrival (wederom voor mij) wel het geval is.

Om de één of andere reden heb ik het niet met een aantal grote hits van ABBA. En dat is eigenlijk jammer, want anders zou ik zeker overwegen om een verzamelalbum van ze aan te schaffen. Als ik zelf een best of van ABBA zou mogen maken met 20 nummers, zou die zeker regelmatig gespeeld worden. Maar dat is dus niet het geval.

Op dit album zijn voor mij de skipnummers Dancing Queen en Money, Money, Money. Terwijl dat net de 2 grootste hits zijn, denk ik. De derde grote hit, Knowing Me, Knowing You, vind ik dan weer wel écht goed. Het zal wel aan mij liggen...

Naast de voorgenoemde hits vind ik ook de rest van het album wat wisselvallig. Sommige nummers vind ik erg sterk, terwijl andere me minder doen.

Favorieten: Knowing Me, Knowing You, When I Kissed the Teacher

3*

ABBA - Super Trouper (1980)

3,5
Naar aanleiding van het kijken van de Mamma Mia films, heb ik me wat verder verdiept in het ABBA-oeuvre. Omwille van de 1001 Albums you must hear before you die was ik begonnen met The Visitors en Arrival. Daar kon er nog wel eentje bij. Afgaande op de nummers die ik kende op de verschillende albums, viel mijn keuze voor deze Super Trouper.

De voornaamste reden was The Winner Takes It All, wellicht mijn favoriete ABBA-nummer. Ik las hierboven ergens dat het nummer te lang duurt. Dat vind ik helemaal niet. Integendeel, het was me nooit opgevallen dat dat nummer 5 minuten duurt. Elke seconde is wat mij betreft gerechtvaardigd!

Verder vind ik ook Andante, Andante een prachtig nummer. Akkoord, het is mier- en mierzoet! Maar ik kan het wel hebben. Deze valt wellicht in de categorie 'Guilty Pleasures'.

Met Our Last Summer en The Way Old Friends Do staan er nog 2 nummers op het album die ik echt goed vind.

Zoals het wel vaker gebeurt, trekken de up-tempo singles het voor mij wat naar beneden. Hoewel ik Super Trouper en Lay All Your Love On Me niet tot hun slechtste nummers reken, zijn het ook niet de nummers waar ik blij van word. Ze zouden echt nooit mijn persoonlijke ABBA best of halen.

De overige nummers op het album vind ik allemaal de goede middelmaat. Weinig nummers waar ik echt enthousiast van wordt, maar ze passen op zich wel goed in het geheel en gaan nooit onder (mijn) ondergrens.

Als geheel vind ik deze denk ik een tikje minder dan The Visitors, maar wel beter dan Arrival.

Favorieten: The Winner Takes It All, Andante, Andante

3,5*

ABBA - The Visitors (1981)

3,5
1001 Albums you must hear before you die

Na twee albums geluisterd te hebben die gebaseerd waren op een random number generator, heb ik dit keer zelf gekozen. De aanleiding hiervoor was de Mamma Mia films die de voorbije 2 weken op tv waren. Mijn vriendin is grote fan, dus hebben we beide films gekeken. Het leek me dan ook leuk om me nadien een beetje meer te verdiepen in het oeuvre van de band en ze hebben 2 albums in de lijst staan. Eentje daarvan is hun zwanenzang, The Visitors uit 1981. Die schijnt iets minder poppy te zijn en wordt hier ook het best beoordeeld, dus begon ik daar maar mee.

Met ABBA heb ik een beetje een 'lastige' band. Enerzijds heb ik heel veel respect voor hun oeuvre en voor de massa's goede nummers die de band gemaakt heeft. Ik ken er ook veel van doordat m'n ouders allebei liefhebber zijn. Anderzijds heb ik me nooit verdiept in hun oeuvre en zag ik me ook niet meteen een album aanschaffen van hen. De voornaamste reden daarvoor is dat ik hun grootste hits eigenlijk niet echt geweldig vind. Die zijn me net iets té poppy. Of té disco, als ik nu niets fout zeg?

Die laatste categorie nummers blijven op dit album inderdaad iets meer achterwege, dus was het zeker de juiste keuze om met dit album te beginnen.

Wat mij betreft is The Visitors een mooie verzameling nummers en gaat ABBA eigenlijk nergens onder (mijn) ondergrens. De plaat begint goed met het titelnummer. Verder doen vooral de rustigere nummers het goed bij mij en bezorgen de bonusnummers die zijn toegevoegd op de remastered uitgave ook echt wel voor een meerwaarde. Iets wat ik toch eerder als uitzonderlijk aanzie. Ik heb het album de voorbije week behoorlijk wat luisterbeurten gegeven en dat was zeker niet alleen om mijn vriendin een plezier te doen...

Favorieten: Slipping Through My Fingers, When All Is Said And Done, One of Us

Dikke 3,5*

Admiral Freebee - Wild Dreams of New Beginnings (2006)

3,0
In tegenstelling tot z'n twee voorgangers, heeft dit album me nooit helemaal weten grijpen. Er staan een hoop 'degelijke' nummers op, maar echte uitschieters ontbreken op dit album. Op een persoonlijke best of van Admiral Freebee zou voor mij enkel het titelnummer staan.

Echt slecht wordt het ook wel nergens. Enkel 'Nobody Knows You' vind ik saai.

Wat op dit album ook wel wat ontbreekt voor mij is de afwisseling tussen rustige en up-tempo nummers. De balans weegt wat te hard door naar de rustige nummers. Dat zou misschien niet storen als het allemaal toppers waren, maar dat is dus niet het geval.

Favoriet: Wild Dreams of New Beginnings

3*

American Aquarium - Lamentations (2020)

4,0
Tonio schreef:
En hier en daar helt het wel wat gevaarlijk over naar de Springsteen-kant, zoals o.a. in The Luckier You Get.


Zelden 'als Springsteen klinken' als een belediging gelezen!

Op dit album klinkt American Aquarium wat mij betreft 'volwassener' dan op z'n voorganger. Het is muzikaal allemaal wat beter en wat spannender. Of dat voor mij persoonlijk een verbetering is, weet ik niet zo goed, want ik merk dat ik de simpelere nummers op dit album zeker bij de betere nummers reken. 'Starts With You' is m'n favoriet op dit album en ook 'The Luckier You Get' en 'A Better South' vind ik fijne nummers.

De lang uitgesponnen opener is echter ook een meesterwerk. Het klinkt donkerder dan wat we gewend waren, maar het is wel een voltreffer!

Voor mij voorlopig één van de beter albums van 2020.

Favorieten: Starts With You, Me + Mine

4*

Andrew Bird - My Finest Work Yet (2019)

Alternatieve titel: MFWY

3,0
Andrew Bird kende ik enkel van naam door de vele lovende reacties, met z'n werk was ik niet bekend. Als hij dan z'n finest work yet aflevert, is dat een perfect moment om kennis te maken.

De conclusie na enkele luisterbeurten is dat als dit z'n beste werk tot nu toe is, ik het niet echt erg vind dat zijn eerdere werk altijd aan mij voorbij gegaan is.

Begrijp me niet verkeerd: het is zeker niet slecht. Instrumentaal vind ik het zelfs goed. En je merkt ook dat Andrew Bird een degelijke songsmid is. Alle respect voor de man als artiest dus. Maar om de één of andere reden weet het mij nergens te pakken. Ik denk vooral dat z'n stem me niet weet te raken.

Het is voor mij allemaal iets te veel achtergrondmuziek, het kabbelt allemaal rustig voorbij, maar ik mis dat extra tikje emotie.

Favorieten: Sisyphus en Manifest

3*

Astor Piazzolla & Gary Burton - The New Tango (1987)

1001 Albums you must hear before you die

De random number generator bracht me dit keer bij album 598, zijnde "Astor Piazzolla & Gary Burton - The New Tango - Recorded at the Montreux Festival (1987)". Wereldmuziek. Wederom helemaal iets anders dan wat ik normaal zou luisteren.

Google leerde me dat Astor Piazzolla een befaamde tangocomponist was, die de tango vernieuwd heeft met invloeden uit de jazz en klassieke muziek. Hier op MusicMeter had het album slechts 2 stemmen en ook qua streams op Spotify scoort het album laag. Dat zegt (denk ik) meer over de populariteit van wereldmuziek dan over de kwaliteit van het album, dus ik was wel benieuwd.

Hoewel het niet echt m'n ding is, vind ik het wel een fijn album om te luisteren. Het voelt voor mij echter meer aan als achtergrondmuziek dan als een album dat ik meermaals wil draaien. Hoewel ik zeker wel kan genieten van instrumentale muziek, heb ik toch zang nodig om echt geboeid te kunnen blijven luisteren.

De meer up-tempo nummers, voornamelijk Vibraphonissimo en Nuevo Tango, vind ik het leukst.

Na één luisterbeurt stemmen op een album, doe ik eigenlijk nooit, maar het album aan meerdere luisterbeurten onderwerpen gaat er ook niet van komen. Wellicht zou ik stranden rond de 3*. Het zit mooi in elkaar en ik vind het prettig op de achtergrond, maar ook niet echt meer dan dat.