menu

Hier kun je zien welke berichten heicro als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Calexico - Scraping (2002)

4,0
De cd "Scraping" is een soort "Best of" van de eerste paar albums en dan ook nog eens live uitgevoerd.

De monotome en emotieloze stem van Joey Burns op de studioalbums hebben mij altijd geirriteerd, maar op deze live cd zingt hij beter dan ooit. De band speelt ook nog eens fantastisch, zelfs hier en daar heavy.

Het 12 minuten durende "Fade" is door zijn arrangement geniaal. Ik noem het Miles Davis-meets-Morricone. Jazz in een Americana sausje.
"Wind Up Bird" het volgende nummer, is meteen weer een hoogtepunt. Prachtig gezongen met wederom Davis invloeden.
Eigenlijk is er geen enkel nummer dat niet uit de verf komt.
Deze live cd is sfeervol en zelfs beter dan hun studioalbums. Mijn favoriete album van Calexico.

Calexico - Travelall (2000)

3,0
Helaas zijn op dit album de broeierige woestijnklanken nagenoeg verdwenen en de niet al te toegankelijke instrumentale composities zijn in het algemeen ook van een lager niveau dan hun eerste twee albums.

Chuck Mead - Journeyman's Wager (2009)

1,5
Bijna alles wat Americana klinkt, ofwel authentieke country, folk en blues in een modern jasje vind ik prachtig. Tegelijkertijd hoor ik ook graag countryzangers van enkele tientallen jaren geleden, zoals Hank Williams en Johnny Cash. Teksten waren vaak eenvoudig, melodietjes ook, maar daarentegen toch ijzersterk. Veel nummers pakten je, juist door de eenvoud.
Veel hedendaagse (alt)country artiesten krijgen ook mijn goedkeuring.
Hun singer/songwriters talent in combinatie met vaak herkenbare klanken van weleer brengt nieuw leven in de countrymuziek.
Dan heb je nog een categorie countryzangers die je kan vergelijken met Nederlandse artiesten als Jan Smit, Gordon en Dries Roelvink.
Ze zingen smartlappen of zijn zo blij als een kind en zijn mateloos populair in de US.
Tot deze laatste categorie behoort deze Chuck Mead. Meer hoef dus ik niet over hem te zeggen.

Clifton Chenier - King of the Bayous (1970)

4,0
Vertolker van de zydeco, een zwarte versie van de cajun, afkomstig uit het Franssprekende deel van Louisiana.
Clifton Chenier was een meester op de zydeco en hij speelde een mengeling van blues, r&b, walsen, cajun, pop en two steps.

Liefhebbers van de Blues vinden zijn muziek zeer waarschijnlijk ook geweldig..

Cowboy Junkies - Renmin Park (2010)

Alternatieve titel: The Nomad Series Volume 1

3,5
Renmin Park (park in Shanghai) is het eerste album van Cowboy Junkies uit een serie van 4 die de komende 18 maanden gaan verschijnen.
Ondanks de pedal steel gitaar op het schitterende Little Dark Heart en Renmin Park (Revised) heeft hun muziek op deze plaat nog maar weinig met country te maken.
Het is een mix van expirimentele alternatieve rock met sfeergeluiden en chinese invloeden en zoals vanouds ingetogen ballads geworden.
Het eerste is niet helemaal aan mij besteed, hoewel A Few Bags of Grain subliem is, het tweede is naar mijn mening weer prachtig.