menu

Hier kun je zien welke berichten heicro als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Sam Cooke - Night Beat (1963)

3,5
Sam Cooke was de eerste echt grote soulzanger en op dit album toont hij meteen waarom. Hij had al een goede live-reputatie met een repertoire van zowel intense ballads als opzwepende dansnummers.

Zijn grootste troef blijft zijn stem die één en al emotie bezit. Op dit album overheersen de trieste ballads over liefdesverdriet en andere ongemakken. Het zijn goede nummers, covers, maar zorgvuldig uitgekozen. Het resultaat is toch, dat ik na een paar nummers een beetje moe wordt van de ‘blues’ routine en naar een beetje meer inspiratie, variatie en iets meer upbeat hier en daar verlang. Dat zou dit album echt interessant maken.
‘Night Beat’ is een lounge-bar blues album. Dat is geen kritiek, maar het is een perfect album om tesamen met een martini en een bourbon de stemming erin te krijgen.

Shawn Lee & Clutchy Hopkins - Fascinating Fingers (2009)

2,0
Vooral niet fascinerend en ook weinig funky instrumentaal gefroebel.

Solomon Burke - Nashville (2006)

4,0
In februari 2011 bracht ik een bezoek aan de Country Hall of Fame in Nashville.
Bij het verlaten ging ik nog even de winkel in. Hier hoorde ik een geweldige stem over de luidsprekers.
Ik vroeg aan de verkopers wie dit was. "Solomon Burke" werd er gezegd. Ook in Amerika kreeg hij pas echte erkenning na zijn dood. Ik hoorde dan ook regelmatig liedjes van hem op de radio tijdens mijn tour door het zuiden van Amerika. Eerlijk gezegd, ook ik, had hem eindelijk een beetje beter leren kennen dankzij zijn samenwerking met "de Dijk" . Zijn cd'tje had ik vlak voor zijn overlijden voor mijn verjaardag van iemand gekregen.

Ik was daar in het museum zo overweldigd door die fantastische stem dat ik de cd direct kocht.
Zijn soulvolle stem geeft de countrysongs naar mijn mening een extra dimensie. Van 4 naar 4,5 *

Son Volt - American Central Dust (2009)

4,0
Met American Central Dust komt het geweldige talent Jay Farrar hopelijk meer in de spotlights, want samen met de andere Son Volt leden heeft hij misschien wel hun beste album gemaakt. Opener 'Dynamite', "Down to the Wire" en "Roll On" zijn meteen al cowboy en americana-liefhebber favorieten.
Farrars luie stemgeluid komt hierin helemaal tot z'n recht. Eigenlijk is er geen enkel zwak nummer te bespeuren en deinst hij ook niet terug voor de wat steviger rock, getuige het fantastische "When the Wheels Don't Move". Jay Farrar switched overtuigend van langzame en ontroerende nummers naar stevige rock.
Dit is kortom een geweldig album. American Central Dust overtreft wat mij betreft de albums Trace" en "The Search".

Strand of Oaks - Leave Ruin (2009)

4,0
Dit is echt van uitzonderlijke klasse. Wat een debuut, de ontdekking van 2009. Prachtige folk/ americana van de bovenste plank. Luister b.v. naar Do You Like to Read?, dit is 9 minuten lang genieten. Alle songs zitten vol emotie, maar zijn toch positief, ingetogen, klinken geïnspireerd en weten zeer te overtuigen.

Sweet d'Buster - Sweet d'Buster (1976)

3,0
Redelijk debuut van een band met destijds zeer bekende namen.
Bertus Borgers, Hans Laifaille, Herman Deinum, Pierre vd Linden en vooral Robert-Jan Stips. Hun muziek was een mix van funk, soul, blues en rock. Live waren ze erg goed. Ik heb ze in het Paard van Troje zien optreden en dat staat mij na al die jaren nog steeds bij.
Deze plaat heb ik een aantal jaren geleden op de kop kunnen tikken en ik vind de plaat aardig. Ik kan me echter hun 3e lp " Friction" herinneren en die is pas echt goed. Helaas heb ik hem niet meer.