menu

Hier kun je zien welke berichten heicro als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Us3 - Schizophonic (2006)

4,0
Us3 heeft op al haar albums een heel duidelijk jazzy geluid en daarom vind ik dit al jaren een te gekke band.

Ondanks de per album verschillende bandleden hebben ze hun jazz geluid gelukkig vastgehouden. Er zijn tenslotte al genoeg hip hoppers die R & B en electronic invloeden hebben.
Wat mij opvalt is de verstaanbaarheid van de woordenvloed van de twee nieuwe rappers Akil Dasan en Gaston. Geen binnensmonds, stoer gewauwel dus, maar duidelijk gearticuleerde, goedgekozen teksten met betekenis.

Er staan lekkere nummers op zoals Girls U Like (I don't care what she's like/as longs as she's taking me home tonight), een zeer dansbaar nummer, en het hoopvolle K.I.S.S.Y.O.U., om even bij op adem te komen. Maar teksten over serieus genomen willen worden, groot worden (Was it love) en wereldproblemen (What's going on in the world today?), voeren de boventoon.
Schizophonic is doorspekt met live piano en slagwerk (Get Busy is bv.subliem), swingende kopersektie, opzwepende bossagrooves en scratching van de bovenste plank.

Dit album is misschien niet vernieuwend, maar wel een must voor kwaliteit jazz en hip hop liefhebbers. Het genre is enigzins vergelijkbaar met Pete Rock & C.L. Smooth, Jee Dee en Digable Planets, maar dan met nog meer jazz invloeden. (Hoewel kenners hier waarschijnlijk niet mee eens zijn. Ik ben in elk geval geen hip hop kenner. Heb het eigenlijk pas sinds kort ontdekt.)
Het is in ieder geval een album dat je met plezier enkele dagen in de cd-speler laat zitten om telkens weer leuke details te ontdekken.