menu

Hier kun je zien welke berichten niels94 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Agalloch - Ashes Against the Grain (2006)

4,5
Naar aanleiding van het het topic ‘De metalen twijfels van AOVV’, waarin de desbetreffende user op zoek gaat naar het juiste metal album om in zijn top 10 te zetten, neem ik zijn shortlist volledig door. Ditmaal is het aan op de site hoogst gewaardeerde album van de bekende band Agalloch.

Ook deze band is voor mijn geen onbekende, ik kende hun album uit 2010, Marrow of the Spirit, namelijk al. Een mooi, sfeervol album, al kabbelde het af en toe iets teveel en stonden de vocalen me niet aan. Dit album is wat mij betreft beduidend stukken beter dan Marrow of the Spirit: instrumentaal is dit zeer sterk, bij wijlen meesterlijk. Ronduit schitterende melodieën en riffs die rechtstreeks op de spiertjes bij de haren werken (lees: het is kippenvelopwekkend). Op overtuigende manier wordt hier een fantastische sfeer neergezet. Dit is zo’n album die je bij de keel grijpt en je vervolgens de rit zonder enige moeite laat uitzitten. Kabbelen? Nergens!

Perfect is het echter niet, want ook hier ben ik geen fan van de vocalen. Ik vind de ‘screams’ niet echt een minpunt, maar ook zeker geen pluspunt: het klinkt op de één of andere manier wat leeg, dat gerochel van de zanger (uitzonderingen daargelaten overigens). Het is echter nog altijd beter dan de cleane zang die een heel enkele keer te horen is, daar erger ik me nog weleens aan. Gelukkig komen die vocalen nauwelijks voor en mogen ze dus zeker de pret niet drukken. Wat overblijft is dus een uiterst positief gevoel: ik heb weer een prachtig album ontdekt! Ik ga The Mantle zeker ook proberen, daar heb ik ook al veel goeds over gehoord.

Overigens heb ik het hier als bonusnummer aangegeven 'Scars of the Shattered Sky (Our Fortress Has Burned to the Ground)' ook een keer beluisterd. Totaal niet de moeite, ronduit saai nummer die ik niemand kan aanraden. Gefaalde poging om met een soort van noise en soundscapes tot iets sfeervols te komen. Dit nummer neem ik dan ook niet mee in mijn beoordeling.

Hoort album in AOVV’s top 10?
Daar zou hij absoluut niet misstaan. Bij wijlen is het gewoon monumentaal zo mooi. Slechts de vocalen houden het weg van een status als ‘superalbum’ voor mij persoonlijk en wat mij betreft staan er ook wel wat betere albums in je shortlist, maar dit zou zeker geen slechte keuze zijn.