menu

Hier kun je zien welke berichten Louis2703 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Amatorski - tbc (2011)

4,0
Nico Dijkshoorn loofde de band al in De Wereld Draait Door. Ze waren er ook een aantal keren te gast. Amatorski is een Belgische band die een hoop los kan maken zo blijkt. Er wordt daarnaast gesproken over gelijkenissen met bands als Sigur Rós. Is dit gerechtvaardigd? De lengte van het album zegt iets heel anders namelijk.

De eerste tonen van Fading doen me echter inderdaad wat denken aan Ba Ba Ti Ki Di Do van Sigur Rós. Een speeldoosje met wat ruis zorgen voor dezelfde kille sfeer die de IJslandse groep ook neer kan zetten. Het nummer Soldier dat volgt doet de vergelijking echter ophouden wat mij betreft. De kilheid blijft, maar in plaats van het stuwende karakter dat bij Sigur Rós te vinden is en de 'hoop' naar iets moois die daar uitstraalt, hebben we in Soldier te maken met iets onheilspellends. Het onweer dat ik voorspelde komt wel. Wat een prachtig nummer is dit, het gezegde 'Less is more' is hier heel goed van toepassing. Het kruipt onder je huid.

Dat het album onder je huid is gekropen blijft voelbaar in Never Told. Als je dit nummer los op zou zetten dan kan ik begrijpen dat het je niets doet, maar als je Soldier hebt geluisterd dan is duidelijk wat Nico Dijkshoorn bedoelde met 'heerlijke zondagochtendmuziek'. De context zorgt voor een ongelofelijke meerwaarde van dit nummer.

De rest van het album wordt wederom gekenmerkt door rustige nummers met een bepaald onheilspellend karakter. Peacefull, 22 Februar en 8 November worden volgens hetzelfde concept opgezet. Even fragiel, even onheilspellend. Het laatste nummer, eigenlijk een dubbeltrack: Cheapest Soundtrack - Anthem & Hop-è is eigenlijk veel korter dan de elf minuten die ervoor staan. Dit is te danken aan een stilte van vijf minuten. Geeft deze stilte een meerwaarde? Nee dat niet echt, maar het pas er wel een beetje bij.

Al met al is de oogst van leuke Belgische bands erg groot en goed dit jaar. Intergalactic Lovers kwamen met hun debuut, dEUS kwam met een nieuw meesterwerkje en daarvoor was dit album al uitgekomen. Amatorski heeft een fantastisch debuut neergezet, zeer rustgevend en breekbaar, maar het bekruipt je. Heel erg fijn.

klik

Anathema - Weather Systems (2012)

3,5
Anathema is al een behoorlijk tijdje bezig met musiceren. Al sinds 1990 maken ze albums. De eerste paar waren doom-metal en naar mijn smaak erg slecht. Maar het bleef bij drie albums die ik eigenlijk nooit meer luister. Sinds Alternative 4 uitkwam in 1998 bleven de albums van constant hoog niveau. Judgement, A Fine Day to Exit en A Natural Disaster zijn allemaal fantastische albums. Vervolgens duurde het zeven jaar voor ze met We're Here Because We're Here kwamen. Veel te lang natuurlijk, maar ook deze was weer goed. Vlak na dat dit album uitkwam had ik tevens de eer om ze live te mogen aanschouwen in Drachten. Ik heb hierna besloten dat ik dat nooit meer ga doen. Ze speelden dramatisch en een klassieker als Fragile Dreams werd opgeofferd voor iets van het eerste album. Zonde.

Ze hebben de smaak echter weer te pakken met het nieuwe album dat nu na slechts twee jaar uitkomt. Weather Systems bevat weer een aantal langere nummers en neigt niet zelden naar Judgement. Het is weer wat harder en wat progressiever dan het album uit 2010. Het begint echter wel lekker rustig. Het eerste deel van Untouchable klinkt een beetje à la Hindsight, het briljante akoestische album dat bijna alle klassiekers van Anathema bevat. Mij hoor je hier dus absoluut niet over klagen.

Wat ik een groot pluspunt vind aan dit album is het uitgebreide gebruik van vrouwelijke vocalen. Anneke van Giersbergen zal wel weer uit de kast worden getrokken bij optredens in Nederland, zeker geen verkeerde keuze denk ik. Jammer dat ze op dit album niet meedoet, al is Lee Douglas ook zeker fijn om naar te luisteren. In The Storm Before the Calm vind ik de combinatie met strijkers erg goed.

Anathema is goed in het maken van albums. Op deze nieuwe staat eigenlijk geen nummer waar ik me aan erger. Het is goed geproduceerd en de nummers passen goed bij elkaar. Het enige dat echter ontbreekt is de spanning die ik ook op het vorige album al miste en wat de vier albums daarvoor juist wel hadden. Echte uitschieters ontbreken op dit album daarnaast helemaal, waar We're Here Because We're Here het nummer Everything nog had, ontbreekt zo'n song hier. Toch overheerst vooral het luisterplezier weer, Anathema blijft goede albums produceren. Als ze nou ook nog eens een goede live-act worden dan ben ik helemaal tevreden.

klik