menu

Muziek / Toplijsten en favorieten / Ontknopingstopic MuMeLadder Top 2000 - Editie 2019

zoeken in:
avatar van Gretz
24
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
The Church - Under The Milky Way

(afbeelding)

Starfish | 1988 | Australia

2018: 68
2017: 71
2016: 101

Genomineerd door: musicfriek
Dit nummer heb ik leren kennen dankzij mijn alltime favoriete film: Donnie Darko - met een soundtrack die bulkt van de 80's-toppers. The Church hoort zeker in dat rijtje thuis. Mooie tekst, fantastische eighties-stem en bij het doedelzakstuk krijg ik iedere keer weer kippenvel van kop tot teen. (Arno)

avatar van Gretz
23
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
Sinéad O'Connor - Troy

(afbeelding)

The Lion And The Cobra | 1987 | Ireland

2018: 59
2017: 83
2016: 26

Genomineerd door: meyer
Misschien wel de meest opvallende finalist van deze editie. Tenminste, ik had hem niet verwacht. Het is naar mijn mening in elk geval geen onterechte finalist. Dit nummer weet namelijk wel degelijk keer op keer kippenvel op te wekken, al is een goede koptelefoon daarbij wel noodzakelijk. Sinéad O'Connor heeft een opvallende en betoverende stem die hier perfect tot uiting komt. Ik bedoel, kom op, wie wordt er nou niet geraakt door dat refrein? (niels94)

avatar van Gretz
22
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
The Velvet Underground - Venus In Furs

(afbeelding)

The Velvet Underground & Nico | 1967 | USA

2018: 25
2017: 22
2016: 58

Genomineerd door: musicfriek
Dit nummer is denk ik een inspiratiebron geweest voor de makers van een andere (hele) grote favoriet van mij. Dat is namelijk Suds & Soda. Dat net als Venus In Furs een zeer aggressieve vioolmelodie heeft. dEUS en de Velvet Underground laten zien dat je een viool niet altijd hoeft te gebruiken als een zuiverklinkend instrument of als onderdeel van een orkest. dEUS en Velvet Underground laten de viool grauw en hard klinken. En dat levert een verschrikkelijk vet geluid op. De instrumentatie vormt dus ook een constant hoogtepunt het hele nummer door. Tel daar de prachtige praatvocalen van Lou Reed er bij op en je hebt een zeer fantastisch nummer. (Snoeperd)

avatar van Gretz
21
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
dEUS - Instant Street

(afbeelding)

The Ideal Crash | 1999 | Belgium

2018: 41
2017: 41
2016: 27

Genomineerd door: lebowski
Een nummer dat je niet zomaar grijpt. Instant Street moet je eerst leren waarderen. Althans, bij mij ging het eerst lang me heen. Totdat het opeens pats, BOEM, als een bom insloeg. En sinds die luisterbeurt is het toch redelijk snel uitgegroeid tot mijn favoriete nummer nu. Vaak wordt als hoogtepunt de climax genoemd. Voor mij piekt het nummer op veel meer momenten.
De coupletten zijn om bij weg te dromen. Tom Barman rijmt er hevig op los en dat leidt tot een stel prachtige coupletten. Maar stiekem kijk je toch uit naar het kippevelgevende refrein. Subtiel wordt er even iets aangezet om ineens een prachtig ingetogen refrein ten gehore te brengen met een grote emotionele lading. Dit wordt daarna nog een keer herhaald en het kippevel staat weer even hoog. Ik weet al steeds precies wat er gaat gebeuren in dit nummer. En toch blijft het waanzinnig sterk. Iedere keer weer. Zo heb ik die allesomvattende climax ook al verschrikkelijk vaak gehoord. En toch blijft het weer een trip. Steeds worden er meer remmen los gegooid en steeds als je denkt dat het niet vetter kan, gebeurt dat toch. Ongelooflijk dit nummer, en live was het ook fenomenaal.
(Snoeperd)

avatar van Gretz
20
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Nina Simone - Sinnerman

(afbeelding)

Pastel Blues | 1965 | USA

2018: 19
2017: 18
2016: 22

Genomineerd door: Tribal Gathering
Sinnerman is van origine een spiritual, die werd gezongen door de Amerikaanse slaven sinds de 19e eeuw. Al ver voor Nina Simone zijn er allerlei versies opgenomen, maar geen een komt ook maar in de buurt van de kracht waarmee dit meer dan minuten durende epos de oorspronkelijke boodschap overbrengt. Hoe omschrijf je zo’n meesterwerk? Wel, allereerst is er de uitzonderlijke, diepe, masculiene stem van Nina Simone. Toen haar Ain’t Got No/I Got Life als hit gerecycled werd, dankzij een verzekeringsreclame in 1998, vond ik het maar vreemd dat een man zong ‘I Got My Boobs’, totdat de realisatie insloeg dat Nina niet bepaald een mannennaam is. Maar juist die rauwe stem, die al vele nummers naar een hoger niveau heeft getild, is een essentieel onderdeel van deze track. Maar dat is niet alles. Er is de geweldige stuwende piano en drums, het handclap/piano-intermezzo en de grande finale, als alles nog eens in een nog hoger tempo terugkomt. Wie wil weten hoe geweldig vooruitstrevend dit nummer is, moet het eens proberen met een 21e eeuws technonummer te mixen. Kortom een geniale luistertrip en een volstrekt uniek nummer, dat absoluut niet zo misstaan als lijstaanvoerder. (Titmeister)

avatar van Gretz
19
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
The Rolling Stones - Gimme Shelter

(afbeelding)

Let It Bleed | 1969 | UK

2018: 17
2017: 15
2016: 16

Genomineerd door: the viking
Let it bleed, één van de mooiste albums van de Rolling Stones, kan zich geen beter openingsnummer wensen dan "Gimme shelter". Na de prachtige, dromerige intro volgt een heerlijk voortstuwend nummer, met bluesy gitaren en fraaie zangpartijen. Daarbij is het niet zozeer Mick Jagger dit de show steelt, maar Merry clayton, de "achtergrondzangeres" met de geweldige uithalen. Mijn hemel, wat een passie legt zij in dit nummer! Zodoende is "Gimme shelter" in de basis een typisch Stones-nummer, uit duizenden te herkennen, maar heeft het door de bijdrage van Merry Clayton toch altijd iets extra's. (Choconas)

avatar van Gretz
18
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
Fleetwood Mac - Go Your Own Way

(afbeelding)

Rumours | 1977 | UK

2018: 21
2017: 64
2016: 119

Genomineerd door: musicfriek
Tijdens de opnames van Rumours ging de relatie tussen gitarist Lindsey Buckingham en zangeres Stevie Nicks naar de haaien, en de twee konden elkaars bloed wel drinken. Go Your Own Way is de wondermooie stempel op die stukgelopen romance. "Loving you / isn't the right thing to do." Hoe schoon kan haat zijn. (Arno)

avatar van Gretz
17
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
U2 - The Unforgettable Fire

(afbeelding)

The Unforgettable Fire | 1984 | Ireland

2018: 37
2017: 68
2016: 24

Genomineerd door: Klassiekers '07
Zo rond 2005 puilde mijn persoonlijke top 10 aller tijden nog uit van de U2-songs, maar alleen The Unforgettable Fire heeft de jarenlange schifting overleefd. Een gamma aan instrumenten komt samen in dit emotioneel geladen kunstwerk, waarin een onderhuidse spanning de sfeer bepaalt. Bij het grote publiek wordt The Unforgettable Fire weggedrukt door de bekendere klassiekers, maar de fans weten dit magische, unieke nummer helemaal naar waarde te schatten. (Arno)

avatar van Gretz
16
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
Led Zeppelin - Stairway To Heaven

(afbeelding)

Led Zeppelin IV | 1971 | UK

2018: 75
2017: 69
2016: 104

Genomineerd door: Status Seeker
Een nummer dat ik al een hele poos kende voor ik hier op MusicMeter verscheen, omdat mijn vader het eens als zijn favoriete nummer ooit bestempelde. Om daar later weer op terug te komen, overigens, maar dat terzijde. Een terechte klassieker dit, die toch nog altijd bij mijn persoonlijke favorieten hoort. Geweldige opbouw (dat fluitje ) en mooi gezongen. Komt toch wel wat kippenvel bij kijken.
(niels94)

avatar van Gretz
15
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
The National - Bloodbuzz Ohio

(afbeelding)

High Violet | 2010 | USA

2018: 38
2017: 38
2016: 45

Genomineerd door: Magick1
Nu al een historische finaleplaats voor Bloodbuzz Ohio. Niet alleen komt ie volledig uit het niets binnen in de finale, ook is hij het eerste nummer uit de jaren '10 dat de finale haalt. Dit in 2010 uitgebrachte meesterwerkje is een welkome gast in onze finale en het blijkt maar dat deze lijst niet een oude lullen-lijst is. Bloodbuzz Ohio is het bewijs dat hedendaagse muziek ontzettend mooi kan zijn én vernieuwend. The National klinkt vooral als zichzelf en laat zich niet in een bepaalde hoek zetten. Niet veel vaker heb ik muziek gehoord die zo ontzettend puur en melancholiek is. En waar dat aan ligt? De productie en inlijsting van de nummers of de fenomenale zang van Matt Berninger? Of toch de vakkundigheid van deze band die alles laagje voor laagje in elkaar knutsel en het toch nog voor elkaar krijgt om puur te klinken! (Snoeperd)

avatar van Gretz
14
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Radiohead - Exit Music (For A Film)

(afbeelding)

OK Computer | 1997 | UK

2018: 13
2017: 11
2016: 11

Genomineerd door: Klassiekers '07
De muziek van Radiohead komt in meerdere smaken, allen ook vertegenwoordigd in de MuMe-ladder. De experimentele electronic is (helaas) al een tijdje afgehaakt, terwijl we mini-opera Paranoid Android waarschijnlijk nog een stukje hoger tegen gaan komen. Dan is er nog de kleine, emotionele Radiohead. Ik zal niet zeggen dat ze dan op hun best zijn, maar binnen die stroming is Exit Music toch wel het beste wat ze afgeleverd hebben. Jaren geleden sloten een vriend en ik het pact dat dit nummer op onze begrafenissen gedraaid zou worden. Men hoeft niet te gissen waarom. De dramatische lading die dit nummer simpel, maar effectief weet over te brengen, staat garant voor het trekken van een hoop tranen. (Titmeister)

avatar van Gretz
13
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
Joy Division - Love Will Tear Us Apart

(afbeelding)

Substance | 1980 | UK

2018: 65
2017: 39
2016: 63

Genomineerd door: El Ninjo
Op 18 mei 1980 besloot de 23-jarige Ian Curtis een einde aan zijn leven te maken, door zichzelf te verhangen in zijn eigen keuken. De getormenteerde zanger van Joy Division lag ernstig met zichzelf overhoop, onder meer omdat zijn huwelijk met Deborah op de klippen dreigde te lopen vanwege zijn affaire met een Belgische actrice. Vermoedelijk inspireerde deze netelige situatie Curtis tot het schrijven van het nummer "Love will tear us apart", met veelzeggende strofes als "Why is the bedroom so cold? / Turned away on your side" en het repetitieve refrein. Het liedje werd pas na zijn dood uitgebracht en leverde Joy Division zijn eerste en grootste hit op. De band hield daarna op te bestaan en kreeg een succesvol tweede leven onder de naam New Order. "Love will tear us apart" groeide uit tot het bekendste liedje van Joy Division en werd de definitieve zwanezang voor Joy Division. De titel kwam tevens terecht op de grafsteen van Ian Curtis. (Choconas)

avatar van Gretz
12
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
Kate Bush - Wuthering Heights

(afbeelding)

The Kick Inside | 1978 | UK

2018: 15
2017: 20
2016: 19

Genomineerd door: Nightrider
Voor velen onder ons was de verschijning van La Bush in de jaren '70 er eentje als donderslag bij heldere hemel. Op velen maakte ze een onuitwisbare indruk: heks? toverfee? bosnimf? Voor iedereen was er wel een associatie maar de beste is en blijft toch wel de indruk die dit onverwoestbare nummer maakte en op huidige generaties muziekliefhebbers nog steeds maakt.
Een melodie die in je hoofd blijft hangen en een gitaarsolo van Ian Bairnson die zo herkenbaar is als wat en laten we dan het voornaamste niet vergeten: de zang die je diep weet te raken. Ruim 4 minuten pure magie die je een echte kick inside geven.
Een zeldzaam mooie klassieker die die titel met recht mag dragen want een klassieker is het!
Voorlopig doe ik het met het nummer en de film moet wel heel goed zijn, wil die beter zijn dan dit nummer. Een rare stem, zeker als kind, maar langzaam raak je er aan gewend en ontvouwt zich een schitterend nummer. Een tekst die ik zonder internet nooit gekend zou hebben, maar ook die ‘rare’ uitspraak van sommige zinnen is de kracht van dit nummer. Om nog maar te zwijgen over de gitaarsolo, de synths en al het andere dat langs komt.
(aERodynamIC)

avatar van Gretz
11
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Pearl Jam - Black

(afbeelding)

Ten | 1991 | USA

2018: 10
2017: 12
2016: 13

Genomineerd door: Status Seeker
Gitarist Stone Gossard schreef de muziek voor deze prachtige ballad in 1990. De instrumentale demo kwam terecht op een cassettebandje, dat circuleerde in de hoop dat er zich een zanger en drummer zouden aandienen om Pearl Jam te completeren. Eddie Vedder, die destijds pompbediende was in San Diego, zong drie liedjes in, stuurde de tape terug en werd al snel uitgenodigd om naar Seattle te komen. Onderweg van San Diego naar Seattle schreef hij de tekst voor dit nummer, dat over liefdesverdriet gaat en "Black" als titel meekreeg. Vanwege het persoonlijke en fragiele karakter van het liedje, bracht Pearl Jam "Black" niet uit als single en kwam er ook geen videoclip, ondanks sterk aandringen van de platenmaatschappij. Niettemin is het nummer met het uitbrengen van "Ten" al snel uitgegroeid tot een publiekslieveling en één van de bekendste nummers van de band. (Choconas)

avatar van Gretz
10
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Radiohead - Paranoid Android

(afbeelding)

OK Computer | 1997 | UK

2018: 7
2017: 9
2016: 7

Genomineerd door: Status Seeker
Paranoid Android is een afwisselend muziekstuk waarin je alle kanten wordt op gesmeten. Het is een lofzang aan alles wat mooi is aan muziek, want alles wat mooi is aan muziek komt hierin naar voren.
Paranoid Android is ontzettend melodieus. Het begin is gebouwd uit vele laagjes, die samen een soort van ultieme melodie vormen.
Thom Yorke zingt veelal op dezelfde manier als hij in een ander favoriet Radiohead-nummer doet, namelijk Karma Police van hetzelfde album. Vooral dit zinnetje doet het hem: When I am king, you will be first against the wall.
Vlak daarna komen we al in een ander deel van het nummer, dat duidelijk ruiger is dan het vorige. Vooral die gierende gitaar is heerlijk.
Waar het eerste stuk dus meer pop was vormt het tweede deel een lekker rockend gedeelte. Maar ook hier wordt de emotie niet vergeten, die is alom aanwezig.
De emoties bereiken een toppunt als de rust weer terugkeert. Ondersteunt door een prachtig achtergrondkoor dringt Thom Yorke met zijn klaagzang je ziel binnen.
Het einde qua tekst is gewoonweg briljant, twee stukken tekst worden door elkaar gezongen op een buitenaardsmooie manier. Het past allemaal precies.
Een kleine instrumental op het einde doet dit nummer eindigen. Wat abrupt misschien. Maar wat geeft dat, je hebt al 5 en een halve minuut aan muziek van de absolute wereldtop gehoord. (Snoeperd)

avatar van Gretz
9
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
New Order - Blue Monday

(afbeelding)

Substance | 1983 | UK

2018: 12
2017: 13
2016: 12

Genomineerd door: titan
Ik word altijd uitzinnig van vreugde bij het horen van dit new wave nummer!!!

Het woord altijd suggereert misschien dat dit nummer en ik al een lange voorgeschiedenis hebben, maar niets is eigenlijk minder waar. Het was nieuwjaarsnacht 2013 in een kustplaatsje ergens in Brazilië, iedereen was gehuld in witte kledij voor een grootse afterparty in de plaatselijke Oz bar en dit nummer werd onophoudelijk gedraaid om iedereen naar de dansvloer te lokken. En dat was zeker niet aan dovemans oren gericht. Voor even was er geen sprake van een taalbarrière, iedereen zou de volgende ochtend wakker worden met een hese stem na de hele nacht How Does It Feel.....al springend, stuiterend en headbangend te hebben meegebruld.

Het was een fantastische nacht en eenmaal terug in Nederland heeft New Order `s Blue Monday een prominentere plek in mijn langetermijngeheugen gekregen, want natuurlijk had ik dit nummer al wel eens voorbij horen komen, echter zonder te weten welke artiest het betrof.

De ( deels ) gesamplede melodie en de vocalen blijken elkaar iedere keer weer geweldig te versterken. Absoluut een van mijn favoriete nummers allertijden en samen met Donna Summer's I Feel Love van grote invloed geweest op het door mij zo geliefkoosde dansgenre! (Dance Lover)

avatar van Gretz
8
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
Talk Talk - Such A Shame

(afbeelding)

It's My Life | 1984 | UK

2018: 60
2017: 65
2016: 60

Genomineerd door: musicfriek
Dit is nou typisch zo’n band die ik in de Top 2000 al was tegengekomen, maar doordat die hier zo hoog staat, ik een tweede kans heb gegeven. En met succes! Ik weet nog goed dat ik dit nummer gelijk stuk heb gedraaid. Zelf zoveel dat mijn moeder steeds zegt “heb je hun weer”. Zo af en toe moet ik Such a Shame wat ruimte geven (in mindere mate dan Living In Another World), maar als ik het dan weer hoor, ga ik helemaal los!
Such a shame to believe in escape is nog altijd één van de mooist gezongen zinnen die ik tot nog toe heb gehoord. (chevy93)

avatar van Gretz
7
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
The Beatles - A Day In The Life

(afbeelding)

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band | 1967 | UK

2018: 9
2017: 7
2016: 9

Genomineerd door: wolf
A Day In The Life is een nummer waar belachelijk veel in gebeurt. Als luisteraar wordt je snel een andere richting in gesmeten en daarmee voelt het ook aan als een dag in het leven met vele gebeurtenissen. Lennon haalt zijn teksten uit de krant en McCartney verwijst weer naar zijn jeugd. Deze composities gaat van complete orde naar volledige chaos in de vorm van een orkest dat de weg helemaal kwijt lijkt te zijn. Toch weten The Beatles zeer goed waar ze mee bezig zijn en daarmee wordt het nummer precies in de perfecte wegen geleid. Het eind is monumentaal en het laatste akkoord wat wordt aangeslagen is groots en het gonst door tot in de eeuwigheid. Geef toe, als luisteraar heb je bijna de neiging om een staande ovatie te geven. A Day In The Life is het ultieme slotakkoord in de muziek om een revolutionaire plaat te eindigen! (Don Cappuccino)

avatar van Gretz
6
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Radiohead - Street Spirit (Fade Out)

(afbeelding)

The Bends | 1995 | UK

2018: 3
2017: 4
2016: 3

Genomineerd door: Status Seeker
“I detach my emotional radar from that song, or I couldn't play it. I'd crack. I'd break down on stage.” Dit is een quote van Thom Yorke, schrijver en zanger van Street Spirit. Meent hij dit of zegt hij dit alleen maar om dit nummer met zijn unheimische boodschap in nog meer mysterie en duisternis te hullen? Of Yorke nu bluft of niet, het maakt Street Spirit voor mij alleen nog maar magischer.

Dit nummer is een smeltkroes van zo ongeveer alle negatieve en sombere emoties die je kunt bedenken. Wie kan dat beter vertolken dan Thom Yorke? Hij heeft hier de perfecte stem en intonatie voor. Vanaf de eerste woorden die hij zingt klinkt hij al moedeloos en neerslachtig. Je voelt de rijen huizen op je afkomen, je hoort de eieren kraken. Yorke brengt deze tekst zó tot leven dat je je er ongemakkelijk bij gaat voelen. En dat is ook precies de bedoeling.

Street Spirit (Fade Out) is het meest akelige en uitzichtloze popliedje aller tijden. Sterker nog: Misschien is dit wel gewoon het allerbeste liedje ooit. (stoepkrijt)

avatar van Gretz
5
https://i.imgur.com/KF9qEp8.jpg
David Bowie - "Heroes"

(afbeelding)

'Heroes'' | 1977 | UK

2018: 5
2017: 6
2016: 1

Genomineerd door: Klassiekers '07
Andy Warhol is mede bekend om zijn uitspraak dat iedereen in de toekomst 15 minuten een beroemdheid zal zijn. David Bowie komt met een soortgelijke, zei het wat meer bemoedigende, hoopvolle boodschap: wij kunnen allemaal helden zijn, ook al is het maar voor 1 dag. Zo schetst hij bv. op een bijzonder grappige wijze dat hij graag eens koning zou willen zijn en kust hij de oorlog uit zijn leven. Prachtig hoe de stem van Bowie zich steeds schreeuweriger gaat manifesteren gedurende het nummer, dat geldt ook voor de intrede van de achtergrondvocalen. Problemen zijn er om te overwinnen en als ik dit nummer heb gedraaid voel ik mij altijd niets minder dan glorieus! (Dance Lover)

avatar van Gretz
4
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
The Smiths - How Soon Is Now?

(afbeelding)

Meat Is Murder | 1984 | UK

2018: 8
2017: 5
2016: 8

Genomineerd door: dvdschaaf
Geweldig nummer van begin tot eind. Heerlijk snijdende gitaarsound, lekkere in your face-zang van Morrissey gepaard met een zoveelste prachtig-bitterzoete tekst van de Meester Der Zelfspot-en Haat. De compacte singleversie is al geniaal genoeg, maar toch gaat mijn voorkeur uit naar de volledige zevenminutenversie, inclusief lekker doordenderende outro (mét belletjes)! Terecht een vaste finalekandidaat. (ArthurDZ)

avatar van Gretz
3
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
The Smiths - There Is A Light That Never Goes Out

(afbeelding)

The Queen Is Dead | 1986 | UK

2018: 2
2017: 1
2016: 6

Genomineerd door: Ouwe
Na I Know It's Over is het licht dat nooit uit gaat mijn favoriete nummer van The Smiths. En waar de waardering van I Know It's Over bij het ladderpubliek nog enigszins achterwege blijft (al is een positie in de ladder niet slecht) wordt dit nummer op de juiste waarder geschat door op de ...de plaats te eindigen. Een plaats die het verdiend vanwege de perfectie die er in dit nummer heerst.
Het nummer heeft geen intro maar gaat meteen van start. Je hoort meteen de aangenaam zachtklinkende productie. En Morrissey gaat van start met zijn emotionele zang om dat het hele nummer vol te houden. Dit is wat heet: vocale perfectie. Ongelooflijk, het niveau dat hij hier haalt, maar ook in andere Smiths-nummers.
Die eerste zin alleen al, die knalt er meteen in: ""Take me out tonight""
Na twee prachtcoupletten volgt dat hemelse refreintje.
Morrissey heeft een vrij aparte manier van het beschrijven van zijn liefde voor een vrouw. Hij zou een gruwelijk verkeersongeluk niet erg vinden als hij dood ging aan de zijde van die vrouw.
In ieder geval, als Morrissey dit voor zijn vrouw zou zingen denk ik dat zijn vrouw dit wel weet te waarderen. Ongelooflijk, hoe magistraal dit is gezongen. Het is verslavend, het is triest, het is gewoon ontzettend mooi!
Gelukkig volgt het refrein niet veel later nog een keer. En weer is hij net zo hemels. Vervolgens fade het nummer uit met steeds de herhaling van de titel.
Samen met Instant Street is dit het mooiste nummer uit de finale en ik hoop dat we There Is a Light That Never Goes Out nog een keer terug zien op de eerste plaats in onze top 2000. (Snoeperd)

avatar van Gretz
2
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
The Cure - A Forest

(afbeelding)

Seventeen Seconds | 1980 | UK

2018: 1
2017: 2
2016: 2

Genomineerd door: freddze
Tsja zul je denken wat moeten we hier nog over zeggen. In die tijd kwam ik veel bij mijn neef over de vloer die een 5-tal jaren ouder was als ik. Hij had allerlei lp's die ik niet kende omdat die niet werden gedraaid bij mij thuis. Een van die lp's was Seventeen Seconds.
Die b-kant begon met zo'n wazig geluid, wat in 1 keer stopte. toen kwam A Forest, alsof je door het bos heen rende zo duister galmend klonk dat nummer. Ik was verkocht.
Later in de swingcafés heb ik zweetdruppels hierbij op de dansvloer achtergelaten terwijl mensen vroegen of ik kwartjes zocht (ik was tenslotte verkocht aan dit nummer .

Nu inmiddels een 33 jaar later blijkt dit nog steeds een nummer te zijn wat een groot publiek trekt, en dat is het rare, de single kwam de top 30 vroeger nog niet in. Ik heb de single jaren later gekocht voor meer dan 15 euro. Rare mensen zijn we soms, dit had in 1980 op 1 moeten staan. (DjFrankie)

avatar van Gretz
1
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
Arcade Fire - Rebellion (Lies)

(afbeelding)

Funeral | 2004 | Canada

2018: 4
2017: 3
2016: 5

Genomineerd door: Comrade
Het beste nummer van het beste album aller tijden. Toen ik Rebellion (Lies) voor het eerst hoorde was ik er nochtans niet meteen weg van, ik had het op de achtergrond opstaan en kon me na afloop nauwelijks herinneren hoe het ging, maar langzaamaan begon het me te fascineren tot het uiteindelijk onder mijn huid ging zitten. Ondertussen beschouw ik het al een beetje als een oude vriend. De opbouw en sfeerzetting zijn fenomenaal. Er wordt de hele tijd opgebouwd naar een climax die uitmondt in een prachtig vioolstuk. Eens je meezit in de flow kan je tegelijk al de rest vergeten, je kan ontsnappen in een nieuwe wereld die Rebellion (Lies) creëert. En nog steeds, zelfs al heb ik dit lied al honderden keren gehoord, blijf ik versteld staan van de kwaliteit ervan. Dichter bij de perfectie gaan we niet snel geraken. (arcade monkeys)

avatar van Gretz
Overzicht van de nummers 100-1:

1 nieuwe binnenkomer: Lana Del Rey - Venice Bitch (#80)
Grootste stijger: Burial - Ashtray Wasp (+693)
Grootste daler: David Bowie - Starman (-55)

100 121 Nick Drake - Northern Sky
99 53 The Rolling Stones - Sympathy For The Devil
98 160 Killing Joke - Love Like Blood
97 150 The Beatles - While My Guitar Gently Weeps
96 130 R.E.M. - Nightswimming
95 40 David Bowie - Starman
94 206 The Velvet Underground - Sunday Morning
93 62 The Doors - The End
92 133 Arcade Fire - Intervention
91 205 Oasis - Champagne Supernova
90 86 Simon & Garfunkel - The Sound Of Silence
89 83 The Velvet Underground - Heroin
88 76 Radiohead - Let Down
87 92 Kate Bush - Cloudbusting
86 58 R.E.M. - Drive
85 123 Marvin Gaye - What's Going On
84 106 The Who - Baba O'Riley
83 201 Neil Young - Like A Hurricane
82 126 Bob Dylan - Hurricane
81 52 The Doors - Light My Fire
80 NEW Lana Del Rey - Venice Bitch
79 171 Phosphorescent - Song For Zula
78 152 Metallica - One
77 97 Nick Cave And The Bad Seeds - Push The Sky Away
76 136 Sam Cooke - A Change Is Gonna Come
75 117 Arcade Fire - No Cars Go
74 472 Kanye West Feat. Pusha T - Runaway
73 81 The War On Drugs - Red Eyes
72 45 Gorky - Mia
71 93 Nick Cave And The Bad Seeds - Jubilee Street
70 108 The Beatles - Here Comes The Sun
69 30 Prince - Sign O' The Times
68 85 Massive Attack - Teardrop
67 47 Marvin Gaye - Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)
66 63 Prince & The Revolution - Purple Rain
65 35 David Bowie - Space Oddity
64 181 Sigur Rós - Viðrar Vel Til Loftárása
63 42 Bruce Springsteen - Thunder Road
62 401 Sigur Rós - Starálfur
61 29 The Knife - Silent Shout
60 112 Pink Floyd - Shine On You Crazy Diamond (1-5)
59 79 Talk Talk - Living In Another World
58 113 Orchestral Manoeuvres In The Dark - Maid Of Orleans (The Waltz Joan Of Arc)
57 235 Tom Waits - Martha
56 36 The The - Uncertain Smile
55 33 The Beach Boys - God Only Knows
54 101 The Doors - Riders On The Storm
53 144 Donna Summer - I Feel Love
52 46 Sufjan Stevens - Chicago
51 72 Love - Alone Again Or
50 50 Arcade Fire - Sprawl II (Mountains Beyond Mountains)
49 127 Pixies - Monkey Gone To Heaven
48 32 Sigur Rós - Svefn-G-Englar
47 143 Pink Floyd - Wish You Were Here
46 105 Pink Floyd - Comfortably Numb
45 18 Talking Heads - Once In A Lifetime
44 6 David Bowie - Life On Mars?
43 55 Pulp - Common People
42 57 Underworld - Born Slippy .NUXX
41 20 The Beatles - Eleanor Rigby
40 14 Massive Attack - Unfinished Sympathy
39 54 The Smiths - Bigmouth Strikes Again
38 34 Bruce Springsteen - The River
37 122 Echo & The Bunnymen - The Killing Moon
36 51 Nick Cave And The Bad Seeds - The Mercy Seat
35 16 Depeche Mode - Enjoy The Silence
34 44 Tame Impala - Let It Happen
33 11 Arcade Fire - Neighborhood #1 (Tunnels)
32 725 Burial - Ashtray Wasp
31 48 Kendrick Lamar - King Kunta
30 31 DJ Shadow - Stem / Long Stem
29 163 Band Of Horses - The Funeral
28 109 Deep Purple - Child In Time
27 26 Songs: Ohia - Lioness
26 24 Sufjan Stevens - John Wayne Gacy, Jr.
25 27 Sigur Rós - Untitled #8
24 68 The Church - Under The Milky Way
23 59 Sinéad O'Connor - Troy
22 25 The Velvet Underground - Venus In Furs
21 41 dEUS - Instant Street
20 19 Nina Simone - Sinnerman
19 17 The Rolling Stones - Gimme Shelter
18 21 Fleetwood Mac - Go Your Own Way
17 37 U2 - The Unforgettable Fire
16 75 Led Zeppelin - Stairway To Heaven
15 38 The National - Bloodbuzz Ohio
14 13 Radiohead - Exit Music (For A Film)
13 65 Joy Division - Love Will Tear Us Apart
12 15 Kate Bush - Wuthering Heights
11 10 Pearl Jam - Black
10 7 Radiohead - Paranoid Android
9 12 New Order - Blue Monday
8 60 Talk Talk - Such A Shame
7 9 The Beatles - A Day In The Life
6 3 Radiohead - Street Spirit (Fade Out)
5 5 David Bowie - "Heroes"
4 8 The Smiths - How Soon Is Now?
3 2 The Smiths - There Is A Light That Never Goes Out
2 1 The Cure - A Forest
1 4 Arcade Fire - Rebellion (Lies)

avatar van Edgar18
Mooi werk Geert, dank!

avatar van stardust_be
Je bent er geraakt, thanks Geert!
Verrassende nummer 1

Respect voor het uithoudingsvermogen en het vele werk, Gretz!

avatar van El Ninjo
Respect Geert en een diepe buiging voor al het werk wat je hier ingestopt hebt

avatar van Gretz
Thanks allemaal

Er zijn nog een kleine 250 nummers die het vooralsnog zonder beschrijving moeten doen. Om te zorgen dat we bij de ontknoping van de MuMeLadder 2020 zoveel mogelijk nominaties van een stukje tekst kunnen voorzien ben ik nu alvast aan het inventariseren wie er bij welk nummer wat zou willen schrijven. In onderstaand overzicht (wat ik nog moet completeren) zie je de nummers die nog beschikbaar zijn:

Lijst met MuMeLadder-noteringen zonder recensie - MusicMeterWiki - wiki.musicmeter.nl

Alle nummers die bij de kolom Update al een ✓ hebben zijn al voorzien van een nieuwe review. Bij de lagere noteringen kun je het beste even afwachten tot ze daadwerkelijk Ronde 1 succesvol hebben doorlopen Plaats in dit topic een bericht als er nummers zijn die wilt recenseren. Ronde 2 is op 14 augustus afgerond, dus op z'n vroegst moet je half augustus iets kunnen aanleveren.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:38 uur

geplaatst: vandaag om 04:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.