menu

Muziek / Toplijsten en favorieten / MusicMeter Prog Top 300 - editie 2016 - de ontknoping

zoeken in:
avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
277
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Pink Floyd - Hey You [4:40]

(afbeelding)

The Wall |1979 | Verenigd Koninkrijk

2015: 113

Genomineerd door: uffing

Afgelopen jaar heb ik een tijdje met wat vrienden wat muziek gespeeld (als ik zou zeggen: "in een bandje gezeten", maak ik het groter dan het is). Omdat ik verder geen instrument bespeel, nam ik de vocale honneurs waar. Op die manier met muziek bezig zijn is een uitstekende manier om opnieuw waardering te krijgen voor composities waar je verder wat op uitgekeken was. De hits van The Wall stonden ook op het repertoire, dus ook Hey You kon zich in een positieve herwaardering verheugen. Het liedje is verder overbekend, dus daar hoef ik vast niet zo veel over te melden , ook ben ik vast de laatste Prog Ladderdeelnemer die zich nog eens over de tekst boog. Wel wil ik nog even memoreren dat het vocale bereik van David Gilmour, die het gros van de zang voor zijn rekening neemt, aanzienlijk lastiger haalbaar is dan het op het eerste gehoor lijkt. (Casartelli)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
276
http://puu.sh/sEchR/3d70aa5be4.jpg
Anekdoten - Get Out Alive [7:32]

(afbeelding)

Until All the Ghosts Are Gone |2015 | Zweden

2015: ---

Genomineerd door: Svendra

In 2015 werden we na 8 jaar wachten eindelijk weer eens getrakteerd op een erg fijn album van deze band. In dit mooie stemmige nummer komt de klasse van deze band in al zijn facetten voorbij. Uiteraard de geweldige beheersing van de Mellotron en dat prachtig laten vervlechten in het geheel, waarbij ook strakke gitaarlijnen een rol spelen, net als mooie melodietjes en een emotionele, intense zang, die voor menigeen wat op het randje zal zitten, maar ik vind het juist meer kracht meegeven aan het nummer. Echt genieten dit! (Bonk)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
En een overzichtje...

276 (-----) Anekdoten - Get Out Alive
277 (113) Pink Floyd - Hey You
278 (-----) Unitopia - The Garden
279 (160) IQ - Widow's Peak
280 (-----) Carptree - Land of Plenty
281 (114) Nordagust - Make Me Believe
282 (228) Arcansiel - I'm Still Searching
283 (-----) Sylvium - Altered State
284 (-----) Fish - A Gentleman's Excuse Me
285 (295) Agalloch - In the Shadow of Our Pale Companion
286 (-----) Neal Morse - World Without End
287 (218) Supertramp - Child of Vision
288 (72) Archive - Bullets
289 (205) IQ - The Last Human Gateway
290 (-----) Steve Hackett - Every Day
291 (-----) Tony Banks - You
292 (-----) Amon Düül II - Yeti
293 (-----) Aranis - Ouverture
294 (-----) Dream Theater - Learning to Live
295 (140) Mike Oldfield - Tubular Bells (Part 1)
296 (101) Camel - Lawrence
297 (-----) Traumhaus - Das Geheimnis Teil 2.
298 (179) DeWolff - Silver Lovemachine
299 (148) Kino - Loser's Day Parade
300 (120) Mike Oldfield - Ommadawn (Part 1)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
275
http://puu.sh/sEchR/3d70aa5be4.jpg
Angel - Tower [6:56]

(afbeelding)

Angel |1975 | Verenigde Staten

2015: ---

Genomineerd door: 50tracks

Een voetnoot in de geschiedenis van het licht-progressieve hoekje van de hardrock, ergens in de schaduw van Kiss en Queen, veel eervoller kunnen we het niet maken voor deze Amerikaanse mannen in witte pakken. Verdeeld over hun jaren '70 albums vinden we toch wel een kleine handvol erg fijne nummers. Tower is daar een van. Het nummer opent herkenbaar met tikjes van toen-vast-erg-futuristische synthesizers en Gregg Giuffria's toetsentapijten die ons uiteindelijk naar het refrein toe begeleiden, zijn al even tijdgebonden. Bij Frank DiMino's stem ligt verzadiging ook snel op de loer en de gitarist die rond de vierminutenmark ook even een fijne performance ten beste geeft en luistert naar de artiestennaam Punky Meadows inspireerde Frank Zappa tot een parodie. Al met al een hoop om lacherig over te doen, maar waar het liedje klopte (zie ook: Long Time, The Fortune en de kerstkraker Winter Song) was het gewoon erg goed. Fijn dat we Angel weer even aan de vergetelheid onttrokken hebben. (Casartelli)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
274
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Supertramp - Brother Where You Bound [16:30]

(afbeelding)

Brother Where You Bound |1985 | Verenigd Koninkrijk

2015: 188

Genomineerd door: Jester

Het beeld dat Supertramp zonder Roger Hodgson niet zo veel meer om het lijf heeft, houdt redelijk staande als we de Supertrampalbums van medio jaren '70 vergelijken met die van de late jaren '80 en daarna. Daartussenin past enige nuancering: de albums Breakfast in America en Famous Last Words kolken niet over van de spanning en het eerste Hodgsonloze album, Brother Where You Bound is een vreemde, maar smakelijke eend in de repertoirebijt. Nog bijkomend van de verlate disco van Cannonball, ontvouwt zich, 1985 of niet, een heus progepic van boven het kwartier. Een grimmige, muzikaal ietwat hap-snapperige vertelling vol Koude Oorlog-paranoia. Ene David Gilmour schijnt er ook een moppie gitaar op te spelen, maar die informatie kunnen we ook laten voor wat het is; het is al te vaak gebruikt als enige rechtvaardiging voor het nummer of zelfs het hele album. Vergelijking met de rest van het Supertramp-repertoire is tamelijk zinloos (iets met appels en peren), maar als het toch moet: topvijf-materiaal. (Casartelli)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
273
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Sylvium - Signal to Noise [9:15]

(afbeelding)

Waiting for the Noise |2015 | Nederland

2015: 164

Genomineerd door: musicborst

Om maar met de deur in huis te vallen, dit nummer gaat over een terminaal zieke persoon die de dood op zich af ziet komen. Zware kost dus en dat is te horen. Een dreigend nummer waar de luisteraar als het ware zelf de naderende dood al kan voelen in zang en muziek. Vooral het samenspel tussen keyboard en gitaar werken verbluffend goed. Hoewel de muziek totaal niet te vergelijken is doet het toetsenwerk mij denken aan het pianospel van 'Crime of the Century'. Eigenwijs en zo dreigend waar vervolgens de gitarist zijn ding dwars door heen laat janken. Zo mooi, werkelijk absolute wereldklasse! Terecht dat deze plaat hoger staat in deze Progladder dan Paranoid Android! (musicborst)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
272
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Van Der Graaf Generator - Man Erg [10:21]

(afbeelding)

Pawn Hearts |1971 | Verenigd Koninkrijk

2015: 260

Genomineerd door: Rudi S

Pareltje van Pawn Hearts en ook wel de hele VDGG discografie.
Het nummer begint met een hemels mooie melodie, prachtig gezongen door Hammill.
Na een minuut of drie gaat het roer om en laat de rest van de band zich niet onbetuigd (jackson / Saxon), Hammill staat ook in fellere mode.
Jackson speelt rond de 6 minuten nog een prachtige solo, Hammill keert weer terug naar die mooie opening, waarna wij met een echt VDGG outro eindigen.
Geweldig nummer. (Rudi S)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
271
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Twelfth Night - Take a look [11:35]

(afbeelding)

Twelfth Night |1986 | Verenigd Koninkrijk

2015: 166

Genomineerd door: Jester

En weer een energieboost van onze vrienden uit Reading, deze keer met Andy Sears als frontman in plaats van Geoff Mann. Het slotstuk van hun album uit 1986 dat de definitieve doorbraak had moeten beteken. Zelf in geknipte versie als single uitgebracht, maar het mag geen verbazing wekken dat dit niets opleverde. Daarvoor is het nummer te agressief, en misschien ook gewoon niet geschikt voor het grote publiek. En zo bleef Twelfth Night hangen in de underground. (Jester)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
270
http://puu.sh/sALsH/8f64fde91f.jpg
Led Zeppelin - The Battle of Evermore [5:51]

(afbeelding)

Led Zeppelin IV |1971 | Verenigd Koninkrijk

2015: 297

Genomineerd door: ranboy

Niet zelden zijn nummers van Led Zeppelin wat eentonig. Dat spreekt soms tegen de band, maar soms ook zijn de opbouwende elementen dermate fraai, dat er sprake is "van een prettig soort eentonigheid". The Battle of Evermore hoort tot de ultieme voorbeelden van die laatste categorie, met de machtige mandoline en de aanwezigheid van de grootse Sandy Denny. De vraag of dit nummer in een proglijst thuishoort, laten we dan met een gerust hart aan de kniesoren over. (Casartelli)

avatar van vigil
Treurige daling van Take a Look, sowieso weinig handen op elkaar voor nummers van Twelfth Night deze (en vorige?) editie.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
269
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Neal Morse - Seeds of Gold [25:59]

(afbeelding)

Testimony 2 |2011 | Verenigde Staten

2015: 142

Genomineerd door: da dude

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
268
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Renaissance - Trip to the Fair [10:51]

(afbeelding)

Scheherazade and Other Stories |1975 | Verenigd Koninkrijk

2015: 174

Genomineerd door: chevy93

Ik kom zelf nooit op de kermis, ik moet er niet aan denken. Ik heb niets met de aldaar aanwezige producten (polshorloges: bah!), attracties (botsauto's: bah!) en ook niet met de mensen (mensen: bah!). Renaissance lost in ieder geval een derde van mijn problemen in één keer op:

I took a trip down to look at the fair
When I arrived I found nobody there


Maar goed, later komt de hele dekselse bende toch tot leven (draaimolen! clowns!) en dan blijkt dat Annie Haslam ook helemaal niet van kermissen houdt:

I wish that this trip to the fair had never begun

Nou ja, dat kan ik me dus goed voorstellen, maar dan hadden we dit geweldige nummer niet gehad en dat zou dan wel weer heel erg jammer zijn. Het sterkste nummer van een toch al bijzonder sterke plaat en toch zeker beter dan het te lange epic op dit album. Er zijn trouwens nog wel meer zaken waar ik helemaal niets mee heb, misschien is er nog een progband die daar zijn voordeel mee doen? (Brunniepoo)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
267
http://puu.sh/sEchR/3d70aa5be4.jpg
Genesis - The Lamia [6:57]

(afbeelding)

The Lamb Lies Down on Broadway |1974 | Verenigd Koninkrijk

2015: ---

Genomineerd door: uffing

avatar van vigil
De like die ik uitdeel bij Renaissance is voor het verhaaltje van Brunniepoo en niet zo zeer voor de plek welke het bezet dan wel de plaatser van het bericht (al doet hij natuurlijk ook hard zijn best ).

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
266
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Nosound - Wherever You Are [5:33]

(afbeelding)

Afterthoughts |2013 | Italië

2015: 225

Genomineerd door: Bonk

Wat weet dit nummer toch triestheid en zwaarmoedigheid met hoop en lichtheid op een mooie manier te koppelen, in zowel de muziek als de tekst.
Het begint prachtig gedragen met de prettige warme zang en het mooie ingetogen cellospel. Net wanneer je denkt: 'Het kabbelt wel heel lekker, maar gebeurt er nog wat?', knalt Chris Maitland er doorheen met zijn drums, voor een heftig instrumentaal tussenstuk. En vervolgens eindigt het weer prachtig verstild, wat het nummer alles bij elkaar een diepe lading meegeeft, waardoor ik vrijwel elke keer weer geraakt word als ik dIt nummer hoor. (Bonk)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
265
http://puu.sh/sEchR/3d70aa5be4.jpg
Se Delan - Chasing Changes [5:32]

(afbeelding)

The Fall |2014 | Verenigd Koninkrijk / Zweden

2015: ---

Genomineerd door: Salvadore

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
264
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Sinkadus - Ågren [16:54]

(afbeelding)

Aurum Nostrum |1996 | Zweden

2015: 216

Genomineerd door: Casartelli

Sinkadus debuteerde in 1996 met Aurum Nostrum, hierbij een beetje achter de nieuwe golf Zweedse progbands (met Änglagård voorop) aanhobbelend. Vier nummers waarvan er geeneen onder de elf minuten klokt, dan ligt het gevaar van vrijblijvend progressief gemeander wel een beetje op de loer. Op Ågren blijven de excessen het meest in toom en dan krijg je een soort "best of" van op dat moment bijna dertig jaar proggeschiedenis, met een Zweeds folksausje eroverheen. De fluit, de vloeiende breaks, ruim een kwartier lang verveelt de band geen moment. Voor mij niet minder dan een moderne klassieker. (Casartelli)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
263
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Peter Gabriel - Darkness [6:51]

(afbeelding)

Up |2002 | Verenigd Koninkrijk

2015: 198

Genomineerd door: dynamo d

Het is donker. De duisternis heeft altijd iets spannends. Je weet nooit wat je te wachten staat. Het klinkt wel gemoedelijk, maar daar heb je het al: ineens een hard geluid wat je niet echt thuis kan brengen. Een dreigend ritme. Dan zingt iemand je ook nog bijna dreigend toe en net wanneer je hoort dat hij eigenlijk een mooie, warme stem heeft, komt dat geluid weer. Op een gegeven moment denk je wat gerustgesteld te worden, omdat hij je zo mooi toezingt. Maar als je luistert naar wat hij eigenlijk zegt, word je alleen maar dieper de duisternis in gezogen, tot het zijn klauwen weer naar je uithaalt. Het grijpt net mis en het nummer lijkt je wat op je gemak te stellen. Wellicht kun je toch zonder problemen je ogen dichtdoen? Het blijft o zo spannend. (Bonk)

avatar van HugovdBos
Net als de voorgaande editie van de Prog Top 300 heb ik een spotify playlist gemaakt. Deze zal ik regelmatig van een update voorzien, zodat de lijst gelijk loopt met de bekendmaking van de posities. Ook nu zullen niet alle nummers beschikbaar zijn en helemaal compleet zal de lijst dan ook niet worden. Voor de nominatielijst van deze editie kan je hier terecht en de Prog Top 300 van 2015 kun je hier terugluisteren

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
262
http://puu.sh/sEchR/3d70aa5be4.jpg
Steve Hackett - Emerald and Ash [8:59]

(afbeelding)

Out of the Tunnel's Mouth |2009 | Verenigd Koninkrijk

2015: ---

Genomineerd door: Manfield

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
261
http://puu.sh/sALsH/8f64fde91f.jpg
Pinnacles - Better Than the Enemy [8:05]

(afbeelding)

Automation |2014 | Verenigde Staten

2015: 275

Genomineerd door: Papartis

Deze onbekende Amerikaanse band heb ik genomineerd om eens een ander geluid in deze competitie te brengen. Ik had er weinig verwachtingen van gezien het feit dat de ouwe meuk het te vaak wint van de onbekende nieuwe meuk.
Dit nummer echter deed het boven verwachting goed. Mijn dank voor de stemmers die dit mogelijk hebben gemaakt.
Overigens kan het album waar dit prima nummer op staat downloaden voor slechts 3 dollar van hun bandcamp side. Doen!!!!
Automaton | Pinnacles - pinnacles.bandcamp.com (Papartis)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
260
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Van Der Graaf Generator - The Sleepwalkers [10:32]

(afbeelding)

Godbluff |1975 | Verenigd Koninkrijk

2015: 159

Genomineerd door: Casartelli

Het album Godbluff is eigenlijk één lange luistertrip, maar als er toch zoiets als het beste is, wordt dat met The Sleepwalkers wel tot het laatst bewaard. Peter Hammill grijpt je bij de keel om ruim tien minuten niet meer los te laten. Een VDGG-nummer bespreken zonder David Jacksons saxofoon te memoreren voelt wat incompleet; hij lost de verwachtingen in... maar de show wordt hier toch gestolen door Hugh Bantons frivole orgelwerk ter begeleiding van al die duisternis. (Casartelli)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
259
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Martin Orford - The Old Road [8:37]

(afbeelding)

The Old Road |2008 | Verenigd Koninkrijk

2015: 208

Genomineerd door: Casartelli

The Old Road (het album) was (en is tot op heden) het slotakkoord van oud-IQ-toetsenist Martin Orford in de muziekindustrie. Frustratie over teruglopende platenverkoop die aan het downloaden te wijten zou zijn was de publieke reden hiervoor. De vraag is hoeveel illegale downloaders van Orfords werk wel ergens een cd-boekje opengeslagen hebben en aan het eind van de rij "Thank You"s een "No Thanks to everyone who downloaded this album" tegenkwamen. De vraag of Spotify Orford nog eens overhaalt terug te keren lijkt ook vooral retorisch.
Bovenal rijst echter de vraag of alle schuld bij het downloaden gelegd moet worden, of dat Orfords muziek anno 2008 wat uit de platenkopende mainstream verdwenen was. Het album (met een hele sloot eveneens ietwat belegen gastartiesten) probeert nadrukkelijk niet hip te zijn en slaagt daar uitstekend in. Het titelnummer waarop Orford ook zelf zingt over het 'nemen van the old road' ter ontkenning dat 'het beste nog moet komen' spant hierin dan weer de kroon. En of dit nou zo regressief is als progressieve rock worden kan of niet, Orford betoont zich andermaal een uitstekend liedjesschrijver. Een typische neoprog/AOR-opbouw, een echt meezingrefrein, cheesy strijkers... het heeft allemaal in geen jaren zo goed geklonken als op The Old Road. (Casartelli)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
258
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Anima Mundi - Time to Understand [13:59]

(afbeelding)

The Way |2010 | Cuba

2015: 227

Genomineerd door: vigil

Anima Mundi was voor mij een Cubaanse band waar ik wel eens van gehoord had en op een lijstje stond om verder te onderzoeken, maar het was er nooit van gekomen. Nu moest ik wel door de Progladder en dat was geen straf. Nou ja, toch wel een beetje, omdat het me deed realiseren hoe veel ik gemist had al die jaren, omdat ik het niet eerder gedaan had. Daardoor zal ik de band nooit met deze zanger mogen aanschouwen (die toch beduidend beter is dan de huidige).

Dit nummer is ook nog eens het mooiste van het geweldige album The Way. Dit is top-symfonische muziek, wat voldoet aan alle ‘klassieke’ eisen van de prog voor mij, als aan ‘vernieuwend en origineel zijn’ niet voldaan wordt. Mooie sfeer, mooie opbouw, mooie overgangen, mooi muzikaal vakmanschap en beheersing van de instrumenten, mooie zang en ga zo maar door.
Heel erg mooi dus dit nummer!!!!! (Bonk)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
257
http://puu.sh/sEchR/3d70aa5be4.jpg
Beardfish - Ludvig & Sverker [8:06]

(afbeelding)

The Void |2012 | Zweden

2015: ---

Genomineerd door: meesterdch

Progressieve rock staat natuurlijk voor velen synoniem voor veel gepriegel en gepiel en vage fantasy teksten met elven en goblins. En er is een hoop leuke muziek die aan dat beeld voldoet. Maar soms is er ook in dit genre een nummer wat diep in de emotie gaat. Een nummer dat zonder instrumentale spierballen ook al geweldig is. Ludvig & Sverker is zo'n nummer. Het beste bewijs is de piano versie die ook van dit nummer bestaat. Het nummer waarin Rikard Sjöblom zijn doodgeboren tweeling (inderdaad Ludvig & Sverker) bezingt. Je voelt de pijn, je hoort de liefde in de muziek en de tekst. Misschien is het een Zweedse gewoonte, want ook Daniël Gildenlöw heeft een nummer met dit thema (Trail of Blood van PoS). En hoewel ik ook dat een geweldig nummer vind, vind ik deze net even beter. Omdat anders dan Gildenlöw Sjöblom geen behoefte heeft om er extra pathos en drama tegenaan te gooien, zoals Gildenlöw dat wel placht te doen. Hij beseft dat de oprechte emotie van een vader tegen een achtergrond van geweldige melodieën voldoende is voor kippenvel. Bij deze vader in elk geval wel..... (meesterdch)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
256
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Neuschwanstein - Midsummer Day * (tot 41:29) [7:46]

(afbeelding)

Battlement |1979 | Duitsland

2015: 191

Genomineerd door: uffing

Vernoemd (vermoedelijk) naar het schitterende kasteel in Zuid-Duitsland is Neuschwanstein één van de verborgen pareltjes in de prog. De referenties naar de oude Genesis zijn hier veelvuldig aanwezig: mooi zwaar toetsenwerk, het gebruik van de fluit en de twaalfsnarige gitaar en het baswerk lijkt op dat van Mike Rutherford. Zelfs de zanger heeft af en toe wel wat weg van Peter Gabriel. De gelijkenis met Eloy zit hem hier in het Duitse accent van de zanger (alhoewel minder sterk dan bij Frank Bornemann). Het album 'Battlement' is tegenwoordig volgens mij erg moeilijk verkrijgbaar, maar mocht je deze zien liggen op een platenbeurs en je bent een liefhebber van old-school symfo, grijp dan je kans. (uffing)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
255
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Yes - Awaken [15:26]

(afbeelding)

Going for the One |1977 | Verenigd Koninkrijk

2015: 137

Genomineerd door: ranboy

Ik hoop dat ik goed geteld heb... van het achtste album en de zesde bezetting van Yes... nee, dat is flauw, want op Going for the One waren we terug bij de Tales from Topographic Oceans-bezetting (Anderson, Howe, Squire, Wakeman, White), dus eigenlijk pas de vierde. Hoe dan ook, die bezetting van de topografische oceanen (watte?) kwam terug met een album met aanmerkelijk kortere nummers, waar ook in de grootste Anderson/Howe-dromerigheid nog een vleugje puntigheid zat... en Awaken dus, voor de meeste mensen het laatste grootse Yes-epic (al heeft het uit de jaren '90 stammende Endless Dream ook de lijst gehaald, dus misschien valt dat ook wel wat mee). Awaken heeft in elk geval de kenmerkende pretentie, wijdlopendheid en klassieke opbouw... en vijf jaar na Close to the Edge andermaal een hoofdrol voor de babi pangang etende Rick Wakeman. Dat kerkorgel behoefde geen gewenning, maar voor de rest heeft het mij wat luistersessies gekost alvorens ik Awaken in het hart kon sluiten. Dat is inmiddels overtuigend gelukt: Awaken is een van Yes mooiste. (Casartelli)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
254
http://puu.sh/sEchR/3d70aa5be4.jpg
Oceansize - Trail of Fire [8:06]

(afbeelding)

Frames |2007 | Verenigd Koninkrijk

2015: ---

Genomineerd door: Finidi

Van de middelbare school naar huis ging met de bus (eigenlijk doe ik het nog steeds, maar nu van/naar de universiteit). Uitstappen uit de bus, op de fiets stappen en naar huis gaan duurt iets meer dan tien minuten. Maar niet met Trail of Fire op. Het nummer begint rustig, maar na de eerste minuut als de drums erbij komen gaat het gevoelsmatig steeds harder. Halverwege de vijfde minuut gaan we pas echt los, met het gebruikelijke geweldige drumwerk van Mark Heron en de vele gitaren fiets ik steeds harder. Na al het geweld is het even uitvieren met de outro, en dan is thuis weer bereikt.

Eeuwig zonde dat ze uit elkaar zijn. Waar van de meeste bandleden nog nieuwe werk te vinden is die ik ook graag luister (British Theatre, Vennart, Amplifier), is het vooral Heron die ik blijf missen. (Finidi)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
253
http://puu.sh/sEchR/3d70aa5be4.jpg
Demians - The Perfect Symmetry [9:19]

(afbeelding)

Building an Empire |2008 | Frankrijk

2015: ---

Genomineerd door: Bonk

Naar mijn bescheiden mening wordt het belang van symmetrie overdreven. Het gebrek aan is veel interessanter en mooier. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat te weinig symmetrie het uiterlijk meestal niet ten goede komt ?. Maar om dan maar ook nog te gaan voor de perfecte symmetrie?
Zeker in de prog is dat geen sinecure; wij houden van rare ritmes, spannende opbouw en onverwachtse wendingen.

Hoewel de naam en de muziek zeker wellicht anders doet vermoeden is er hier helemaal geen sprake van een band. Demians bestaat uit Nicholas Chapel, die alles zelf (be)speelt.
Symmetrie heb ik niet kunnen ontdekken in dit nummer van Demians. Wel de genoemde zaken die prog zo mooi maken. En een bepaalde triestheid en mate van eenzaamheid, die het nummer nog intenser maken:

I won't cry now, the insiders are free to leave
And I feel at peace with the flood still waiting
I created these worlds, one by one, word by word
If there was a song that could destroy them all
Why should I sing it now that I feel all alone?

Dit is de openingstrack van zijn debuutalbum. Hoewel er nog genoeg anders moois van deze bijzondere artiest te vinden is, begint hij wat mij betreft meteen met zijn hoogtepunt. (Bonk)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
252
http://puu.sh/sEchR/3d70aa5be4.jpg
Legend - I Close My Eyes [6:44]

(afbeelding)

Second Sight |1993 | Verenigd Koninkrijk

2015: ---

Genomineerd door: Jacoto

Gast
geplaatst: vandaag om 14:08 uur

geplaatst: vandaag om 14:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.