menu

Muziek / Toplijsten en favorieten / MusicMeter Prog Top 300 - editie 2016 - de ontknoping

zoeken in:
avatar van Casartelli
22
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Pink Floyd - Echoes [23:27]

(afbeelding)

Meddle |1971 | Verenigd Koninkrijk

2015: 14

Genomineerd door: Dieter

Echoes is een nummer dat zich opbouwt vanuit complete stilte, om zich langzaam aan te ontwikkelen tot het meest complexe muziekstuk. Het echoënde begin wordt al snel verruilt voor orgels, gitaren en de meest bizarre soundeffecten. Vanaf zeven minuten slaat de sfeer om naar een funky middenstuk. De klanken van David Gilmour zijn gitaar brullen om zich heen, terwijl Wright snel over de orgeltoetsen heen wrijft. Het buitenaardse bestaan doet zijn herintrede vanaf elf minuten. Gevaar ligt op de loer als de duistere muziek de spanning opzweept. De vervreemde klanken van krijsende meeuwen zijn het begin van het eind. De gitaren worden op scherp gezet en komen samen met de drums en het orgel opzetten. De teksten lijken de muzikale complexiteit te ondersteunen, maar zijn vooral gericht op de mensen en hun onderlinge relatie. Het onheilspellende van het buitenaardse en de vragen van ons bestaan sijpelen naarmate het nummer vordert steeds verder je gedachten binnen. Vragen die je ver uit de kosmos werpen om je als stofje door een ver bestaan heen te laten zweven. Het einde van het nummer laat je machteloos achter in verwarring.

Het kwartet creëerde voor het nummer experimentele effecten door het gebruik van voetpedalen, echo machines en de feedback van muziek. Ruim drieëntwintig minuten blijf je vastzitten tijdens een bizarre tocht door de werelden die we om ons heen creëren. Pink Floyd mag terecht tot één van de meesters uit de muziekgeschiedenis worden gerekend. (HugovdBos)

avatar van Casartelli
21
http://puu.sh/sALsH/8f64fde91f.jpg
Porcupine Tree - Anesthetize [17:42]

(afbeelding)

Fear of a Blank Planet |2007 | Verenigd Koninkrijk

2015: 25

Genomineerd door: MunzW

Episch nummer , 17 minuten en vroeger toen wij nog jong waren duurde een plaatkant zolang.
Ach er zit genoeg in om door te gaan voor een boel liedjes die normaal een plaatkant vullen.
In het eerste stuk zit vooral dromerige zang van Wilson en fraai trommelwerk van meesterdrummer Gavin Harrison.
Na zo’n 4 minuten is daar opeens held Alex Lifeson met een fraaie gitaarsolo en dan gebeurt er opeens van alles stevige riffs, soundscapes en dreiging komen voorbij om weer dromerig te eindigen, je zweeft met de band het nummer uit. (Rudi S)

avatar van Casartelli
20
http://puu.sh/sALsH/8f64fde91f.jpg
Gazpacho - Tick Tock [22:24]

(afbeelding)

Tick Tock |2009 | Noorwegen

2015: 37

Genomineerd door: Casartelli

Ergens 'bij geweest zijn' wil nog wel eens een meerwaarde zijn. De eerste keer dat ik Gazpacho's album Tick Tock hoorde, was toen ze het, rond de release, live speelden in de Zoetermeerse Boerderij. En dat maakte indruk. Dat Gazpacho op cd vaak wat tam geproduceerd klinkt en dat een en ander live een stuk levendiger is, helpt daarbij mee. Het contrast tussen het atmosferische Night, wat de progwereld een paar jaar daarvoor behoorlijk op zijn grondvesten had doen schudden en het meer rockende Tick Tock deed de rest om laatstgenoemde voor mij het predicaat moderne klassieker te geven. Het titelnummer draaide toen overigens kennelijk al een tijdje proef op concerten - er kwamen stukken bij en er gingen stukken af... maar op een gegeven moment is 't klaar. (Casartelli)

avatar van Casartelli
19
http://puu.sh/sALsH/8f64fde91f.jpg
Rush - Subdivisions [5:33]

(afbeelding)

Signals |1982 | Canada

2015: 26

Genomineerd door: vigil

Er zijn weinig nummers die mij zo weten te raken met enkel het intro. De eerste 50 seconde gaan door mijn merg en ook door mijn been. De rest van het nummer is uiteraard ook meer dan dik in orde het staat niet voor niets op 1 in mijn Rush Top zoveel. De ingehouden woede die je hoort, de fantastische basloopjes en de synthwave toetspartijen maken dit nummer tot ontdekkingsreis van vijf en halve minuut welke mij keer op keer weten te boeien. Het hele album Signals is overigens een aanrader eerste klas maar dit slechts ter zijde. (vigil)

avatar van Casartelli
18
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Rush - Xanadu [11:08]

(afbeelding)

A Farewell to Kings |1977 | Canada

2015: 13

Genomineerd door: uffing

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: wat mij betreft is Xanadu het beste nummer aller tijden. Het is een fantastische symbiose van fenomenale instrumentenbeheersing, kracht, melodie, gevoel en verrassingen. De mysterieuze, op het gedicht 'Kubla Khan' van Samuel Taylor Coleridge gebaseerde tekst doet de rest. Op A Farewell to Kings slaagt Rush er voor het eerst echt in om harde rock te combineren met symfonische elementen en dit zorgt voor een dijk van een album. Iedere luisterbeurt van met name Xanadu zorgt nog steeds voor meters kippenvel op mijn hele lichaam en ik slaag er nooit in om mijn enthousiasme dan te temperen; ik moet meedrummen of meebassen! Niet alleen de ultieme progsong, maar sowieso de ultieme song voor mij! (uffing)

avatar van Casartelli
17
http://puu.sh/sALsH/8f64fde91f.jpg
Porcupine Tree - Russia on Ice [13:03]

(afbeelding)

Lightbulb Sun |2000 | Verenigd Koninkrijk

2015: 31

Genomineerd door: Brunniepoo

Rond Lightbulb Sun leek elk Porcupine Tree-album zijn voorganger weer in populariteit te kunnen overtreffen. De top was nog niet bereikt, maar het epische Russia on Ice is wel een op zichzelf staande klassieker gebleken, waar hun andere albums het nog wel eens wat meer van het totaalplaatje en minder van de individuele hoogtepunten moesten hebben. Russia on Ice begint rustig om daarna te culmineren in een lange zinderende ambient finale. Het nummer is een feest van textuurvariatie en onderhuidse spanning. (Casartelli)

avatar van Casartelli
16
http://puu.sh/sALsH/8f64fde91f.jpg
Pink Floyd - Sheep [10:20]

(afbeelding)

Animals |1977 | Verenigd Koninkrijk

2015: 18

Genomineerd door: uffing

Het begint de eerste minuten met een wat ‘mellow’ toetsenwerk en dan hoor je nog wat rustig geflierefluit op de achtergrond en af en toe wat geblèt (schrijf je dat zo?) in de verte. Het is absoluut geen goede opmaat voor wat de rest van het nummer is, want rust en ‘mellow’ kenmerkt dit nummer zeer zeker niet. Dat blijkt als de drums invallen en dan ook de zang er werkelijk doorheen komt knallen. De rust is dan definitief gedaan en je wordt meegetrokken in voor mij één van de meest heftige en toch ook wel agressieve nummers van Pink Floyd. Er wordt langgerekt gezongen, en de tekst wordt je grotendeels bijna toegebeten, maar toch blijft het zingen.
De verrassing, de dynamiek en afwisseling waar ik bij Dogs ook al over repte, is hier ook ten volle aanwezig. Maar dit nummer herbergt eigenlijk nog meer spanning en energie in zich. Mocht u zich, net als mij ook afvragen wat eigenlijk die vervormde stem op de achtergrond zegt zo rond minuut 7; dat blijkt een parodie op psalm 23 te zijn.
Waar de muziek van Pink Floyd zich ook nog wel eens kan lenen voor de achtergrond, is dat hier zeker niet het geval. De bliksem slaat geregeld in, lijkt het. Zelden zo’n bijtend en venijnig nummer van Pink Floyd gehoord (daar doen de aan het einde terugkerende fluitende vogels en blètende schapen niets meer aan af) , maar ik vind het heerlijk! (Bonk)

avatar van Casartelli
15
http://puu.sh/sALsH/8f64fde91f.jpg
Marillion - Ocean Cloud [17:58]

(afbeelding)

Marbles |2004 | Verenigd Koninkrijk

2015: 49

Genomineerd door: Dieter

Er zit, vind ik zoals al eerder gezegd, altijd een risico aan het beschrijven wat je nou zo prachtig vindt aan het beste nummer van één van je favoriete bands. Je loopt het risico het kapot te analyseren, omdat je onder woorden moet brengen wat je nou zo ongelooflijk mooi aan een nummer vindt. Dat gaat me eigenlijk gemakkelijker af met de nummers, die ik 'gewoon' prachtig vind. Want dit nummer overstijgt echt 'gewoon prachtig' en hoort in mijn top 5 thuis. Het staat dus ook wel wat te laag in deze lijst in mijn optiek.

Ik kan het hebben over de geweldige instrumentale stukken, de prachtige intense zang van Steve Hogarth, de mooie opbouw en afwisseling, maar wees nou eerlijk: dat klinkt toch een beetje als holle retoriek, want het is nog vele malen mooier dan dat. Voor mij is dit zo'n ongrijpbaar mooi nummer, wat je moet ondergaan en elke keer als ik het hoor, word ik weer geraakt. Eén van de weinige nummers waar ik meerdere malen kippenvel van gekregen heb, ook meerdere malen tijdens het nummer. Het zegt wel wat dat dit nummer er voor me uitspringt op mijn favoriete Marillion-album, want het is natuurlijk niet het enige pareltje wat erop staat.

Ach, wat twijfel ik over deze recensie, uit angst om het nummer geen recht te doen. Ik zeg alweer te veel, of juist te weinig... Toch nog even ook nog aandacht voor de prachtige tekst, die het nummer nog meer lading meegeeft:

You can take all the boys and the girls in the world
I wouldn't trade them this morning for my sweet Ocean Cloud
I've seen too much of life
So the sea is my wife and a sweet Ocean Cloud is a mistress I'm allowed
I've seen too much of life
So the sea is my wife
And the sweet ocean clouds will look down on my bones tonight..
(Bonk)

avatar van Casartelli
14
http://puu.sh/sALsH/8f64fde91f.jpg
Fish - Vigil in a Wilderness of Mirrors [8:43]

(afbeelding)

Vigil in a Wilderness of Mirrors |1990 | Verenigd Koninkrijk

2015: 15

Genomineerd door: Jester

Het eerste nummer van de debuutplaat van het oermens uit Schotland. Dat is nog eens binnenkomen met wat Fish hier samen met muzikaal leider Mickey Simmonds ons voorschotelt. Net geen negen minuten symfo van de bovenste plank. Hoge school prog van een op dat moment gefrustreerde oud-Marillion frontman. De negen minuten zoeven voorbij met het beste van het beste wat Fish in zich had (heeft). Prachtige melodieen en krachtig gezongen lyrics maken dit werkje tot een kunststukje. Hij heeft dit extreme hoge niveau helaas nooit meer gehaald (al komt hij weer in de buurt mijn zijn laatste plaat) maar dat geeft op zich niet want eigenlijk heeft vrijwel niemand dit niveau ooit gehaald. (vigil)

avatar van Casartelli
13
http://puu.sh/sALsH/8f64fde91f.jpg
Steven Wilson - The Raven That Refused To Sing [7:57]

(afbeelding)

The Raven That Refused to Sing (And Other Stories) |2013 | Verenigd Koninkrijk

2015: 27

Genomineerd door: dynamo d

Natuurlijk moet het vooral over de muziek gaan in de Prog Top 300. Maar hoewel dit nummer ook als het alleen uit je speakers komt, al genoeg moois te bieden heeft en het mooi emotioneel gedragen gezongen wordt door de heer Wilson, wil ik het deze keer toch vooral hebben over de prachtige clip.
Want Steven Wilson begrijpt als geen ander dat door gebruik te maken van ander media, het de muziek een diepere laag kan geven. In dit geval voegt het beeld echt nog heel wat toe aan het nummer. Het weet me echt te raken; de beelden van de oude man, het dreigende zwart, het beschermende meisje, de bijzondere band met de raaf, de eenzaamheid. Het is adembenemend in beeld gebracht in een prachtige tekenstijl .
Zonder de clip is het een mooi nummer. Als je de muziek hoort en de beelden erbij ziet, is het hartverscheurend mooi! (Bonk)

avatar van Casartelli
12
http://puu.sh/sALsH/8f64fde91f.jpg
Marillion - Fugazi [8:02]

(afbeelding)

Fugazi |1984 | Verenigd Koninkrijk

2015: 16

Genomineerd door: laxus11

Fugazi (Fucked Up, Got Ambushed, Zipped In) wat mij betreft nog steeds HET meesterstuk van Marillion.
De kreet Fugazi vindt zijn oorsprong in de Vietnam oorlog, maar staat in dit lied ook voor de dingen die mis zijn in onze wereld.
Hoewel ik in 1984 compleet in de new wave / postpunk flow zat werd ook ik compleet overhoop gespeeld door dit album en vooral het titelnummer.
Na een mooi piano intro met zachte rustige zang gaat dit nummer over in de rockmodus.
Fish toont zijn verschillende stemmen (soms lijkt hij wel een acteur zoals Gabriel in zijn beste jaren) en met name in de agressieve delen maakt hij indruk.
Vanaf minuut 4.30 is er indrukwekkende dreiging in zowel de muziek als de zang, dit is huiveringwekkend.
Radioactive perfumes, for the fashionably, for the terminally insane, insane
Do you realise? Do you realise?
Do you realise, this world is totally fugazi
(Rudi S)

avatar van Casartelli
11
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Genesis - Dancing with the Moonlit Knight [8:02]

(afbeelding)

Selling England by the Pound |1973 | Verenigd Koninkrijk

2015: 7

Genomineerd door: ArthurDZ

De iconische opener van mijn favoriete album allertijden en met gemak het sterkste intro dat ik ken. De uitverkoop van Engeland waar de albumtitel naar verwijst, is nergens op het album meer voelbaar dan in Dancing with the Moonlit Knight, waar de invloed van het globalisme, de oliecrisis en eigenlijk zelfs (de nasleep van) de ontmanteling van het ooit zo grote Britse rijk in mythologische en sprookjesachtige metaforen worden verpakt. Interessant voer voor de doorgewinterde tekstvorser, maar gelukkig voor de luiere zielen is dit allemaal al eens gedaan. (Brunniepoo)

avatar van Casartelli
10
http://puu.sh/sALsH/8f64fde91f.jpg
Yes - Close to the Edge [18:36]

(afbeelding)

Close to the Edge |1972 | Verenigd Koninkrijk

2015: 17

Genomineerd door: chevy93

De band Yes begint eigenlijk steeds verder te zakken in mijn ranglijst der bands. Ik heb er de aandacht niet meer voor en veel van die typische Yes elementen gaan me irriteren. Sommige albums en specifieke nummers blijven echter staan als een huis. Het album Close to the Edge is er zo een. Het titelnummer steekt er letterlijk en figuurlijk ook nog eens bovenuit. Misschien moeten sommige even door de eerste vier minuten gefreak heenbijten maar dat geeft niks want heb je nog 14 minuten oersymfo in optima forma te gaan! (vigil)

avatar van Casartelli
9
http://puu.sh/sALsH/8f64fde91f.jpg
Camel - Lady Fantasy: Encounter / Smiles For You / Lady Fantasy [12:43]

(afbeelding)

Mirage |1974 | Verenigd Koninkrijk

2015: 12

Genomineerd door: Brunniepoo

Lady Fantasy is een pareltje afkomstig van het album Mirage. De openingsklanken van het orgel worden verstevigt door het gitaarspel van Andrew. Een kleine minuut in het nummer en de pure schoonheid komt binnenwandelen. De combinatie van gitaren, minimoog en mellotron maken het begin tot een waar genot. Als de Lady Fantasy eenmaal passeert ben je verkocht en overwint de liefde al snel. Peter Bardens is verantwoordelijk voor de klankenlaag van de mellotron. Andrew warmt met zijn warme stem de boel op voor een onvergetelijke rit. De bassriff en het snelle gitaarspel ondersteunen de gitaarsolo die steeds heviger wordt. Zodra de wonderschone melodie zijn weg terugvindt stapt het nummer over naar rustiger vaarwater. Vanaf daar bouwt het nummer op naar de ultieme climax. Krijsende gitaren drijven de liefde naar hogere sferen, totdat in het einde de droomwereld terugkeert. (HugovdBos)

avatar van Casartelli
8
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Genesis - The Musical Box [10:24]

(afbeelding)

Nursery Cryme |1971 | Verenigd Koninkrijk

2015: 6

Genomineerd door: Fathead

Over spannende symfonische composities gesproken…

Laat je meedrijven over de op en top Engelse symfonische rivieren die Genesis heten waarin de meest fraaie muziekdoosjes te vinden zijn. Kolere wat een sensationele oer-symfotrack is dit toch. Dit nummer is te vinden op de eerste echte lp van Genesis Nursery Cryme uit het vast mooie jaar 1971. Het is de openingstrack en hiermee had de legendarische formatie hun eerste klassieker direct te pakken. (vigil)

avatar van Casartelli
7
http://puu.sh/sALsH/8f64fde91f.jpg
Marillion - Neverland [12:10]

(afbeelding)

Marbles |2004 | Verenigd Koninkrijk

2015: 10

Genomineerd door: chevy93

Nadat ik ooit een keer, toen mijn muzikale reis pas net begonnen was (ik luisterde tot op dat moment voornamelijk Limp Bizkit, Linkin Park, The Prodigy en meer van dat soort pubermuziek), op de gok Clutching At Straws had gekocht en dit album voor mijn gevoel steeds beter begon te klinken, raakte ik geïnteresseerd in Marillion! Nu moest ikzelf nog rijpen om deze muziek meer te gaan waarderen, dus het heeft een tijdje geduurd. Maar mijn zusje had op een gegeven moment voor haar verjaardag Marbles live gekregen, en dat wilde ik toch ook wel graag op mijn mp3speler hebben want Marillion kende ik al.

Oh, ze hebben hier een hele andere zanger? Nou, ik weet niet of ik dat nou wel zo geslaagd vind. Dat is wat ik toen dacht bij het eerste nummer (The Invisible Man), maar nog binnen dat nummer was ik ook om voor wat ik later zou leren de beste zanger in het proggenre op dit moment. Wat legt deze man vreselijk veel emotie in de muziek van Marillion! En toen ik bij Neverland aankwam wist ik het zeker: dit was dé band waar het mij om te doen was! Wat een emotionele trip is dit nummer iedere keer weer, ik kan er geen genoeg van krijgen. Inmiddels loop ik samen met mijn zusje alle concerten af en moeten we ook echt een keer bij een Marillionweekend zijn als de agenda's en het budget dat toelaten. Maar de doorbraak in mijn beleving begon allemaal bij Marbles live en dan met name deze: Neverneverneverlahand! (El Stepperiño)

avatar van Casartelli
6
http://puu.sh/sALsH/8f64fde91f.jpg
Marillion - The Invisible Man [13:38]

(afbeelding)

Marbles |2004 | Verenigd Koninkrijk

2015: 9

Genomineerd door: uffing

De band was anno 2004 eigenlijk wel een beetje afgeschreven. Dat was misschien ook wel enigszins terecht. Toen kwam de band met Marbles op de proppen en dat werd een hit. Marbles trapte af met dit dertien minuten durende nummer. Steve Hogarth legt al zijn gevoel in dit lied. Werkelijkwaar prachtig gezongen , misschien wel zijn beste vocale prestatie ooit. Dat wil wat zeggen want hij heeft nogal wat op plaat gezongen door de jaren heen. Een mooier en beter statement na wat mindere albums kan eigenlijk niet! (vigil)

avatar van Casartelli
5
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Pink Floyd - Comfortably Numb [6:22]

(afbeelding)

The Wall |1979 | Verenigd Koninkrijk

2015: 3

Genomineerd door: uffing

Een Pink Floyd-klassieker die de meerderheid van jullie wellicht al (te) vaak gehoord heeft. Als kind hoorde ik dit nummer vaak op Arrow Classic Rock en werd ik er lekker rustig van: Comfortably Numb betekende natuurlijk iets als ‘comfortabel nummer’ dus dat was ook heel logisch. Later leerde ik dat het nummer toch iets anders betekende en bleek het op het album The Wall te staan, temidden van een hoop troep. Tegenwoordig kan ik het niet meer normaal horen zonder aan deze versie te denken. Alle wijsheid van later ten spijt: het blijft een mooi nummer van misschien wel mijn favoriete band. (freitzen)

avatar van Casartelli
4
http://puu.sh/sEchR/3d70aa5be4.jpg
Steven Wilson - Routine [8:58]

(afbeelding)

Hand. Cannot. Erase. |2015 | Verenigd Koninkrijk

2015: ---

Genomineerd door: uffing

Na zijn sfeervolle derde soloalbum The Raven That Refused to Sing laat Steven Wilson zich op het album Hand. Cannot. Erase. onderdompelen in het gevoel van isolatie en de invloeden van de moderne wereld op de mens. Voor de vrouwelijke hoofdpersoon die centraal staat op het album liet hij zich inspireren door de documentairefilm Dreams of a Life, waar het verhaal van de succesvolle jonge vrouw Joyce Carol Vincent op centraal staat. Joyce was een vrouw met een grote vriendenkring en familie, maar werd ruim twee jaar na haar tragische dood ontdekt in haar appartement. Dit verhaal vertaalt zich naar de afzondering in de grote stad Londen van de hoofdpersoon op het album, zei het dat ook onderwerpen als de invloed van social media, vervreemding en jeugdtrauma’s voorbij komen.

Op het fraai uitgewerkte Routine is een belangrijke rol voor de Israëlische zangeres Ninet Tayeb weggelegd. De pianoklanken voeren het ritme aan, terwijl de vrouwelijke hoofdpersoon krantenknipsel verzamelt van andere vrouwen die zich ontwrichten uit de samenleving. De routine die de persoon uitvoert ontwikkeld zich in de aangrijpende samenzang en van Wilson en Tayeb. De verloren familie laat haar de dagelijkse bezigheden tot in het einde toe herhalen, totdat ze via de fraai opgezette klanken van het hammond orgel en de gitaren volledig ontspoort. De indringende klanken van de piano krijgen halverwege steun van de elektrische gitaar. Terwijl de duisternis tegemoet treedt neemt het volume toe en slaat de zang van Tayeb in, zowel op emotioneel gebied als in haar krachtige stemgeluid. Een muzikaal spektakel dat van begin tot eind ontroerd in het samenzijn van melodielijnen en klankvolle solo’s. (HugovdBos)

avatar van Casartelli
3
http://puu.sh/sEcnh/bc50979a54.jpg
Pink Floyd - Shine on You Crazy Diamond (1-5) [13:32]

(afbeelding)

Wish You Were Here |1975 | Verenigd Koninkrijk

2015: 2

Genomineerd door: ArthurDZ

Mijn muzikale reis naar ‘echte’ muziek begon bij de Top 2000. Een jaar of 10 geleden trok ik eens een map met mp3’tjes van het internet af met de nummers uit de top 2000. Een van die nummers van Shine On You Crazy Diamond. Een 17-minuten durende versie van de verzamelaar van Echoes, zo bleek later.
Dat was intrigerend; een nummer dat 17 minuten duurde? Geïntrigeerd, maar nog niet echt onder de indruk was ik meer onder de indruk van nummers als Money en Another Brick in the Wall. Maar echte muziek komt altijd bovendrijven en net zo langzaam en gestaag als het nummer zelf steeg mijn waardering voor het nummer.
Een jaar of wat later (2010) maakte ik mijn eerste eigen muzikale toplijst en raad eens wie daar op plek 2 stond? De glimmende diamant. (chevy93)

avatar van Casartelli
2
http://puu.sh/sALsH/8f64fde91f.jpg
Genesis - Firth of Fifth [9:36]

(afbeelding)

Selling England by the Pound |1973 | Verenigd Koninkrijk

2015: 4

Genomineerd door: Brunniepoo

Soms zou ik willen dat ik eerder geboren was. Omdat ik de magie van een album ontdekken, waarvan je niet weet wat er gaat komen en dus zonder echte verwachtingen aan begint en dan tot de ontdekking komen dat je, eigenlijk onverwachts, een meesterwerk aan het luisteren bent, zo allemachtig mooi en heerlijk vind.

Ik kan me alleen maar een voorstelling maken van hoe dat geweest moet zijn in 1973 en je komt thuis met je pas gekochte album genaamd Selling England by the Pound. Je hebt geen idee wat je moet verwachten en dan zet je het rustig op, om eens te horen of Genesis enige ontwikkeling doorgemaakt heeft, of misschien is het je eerste album wel van deze band. Als je dan gaat luisteren, moet je toch vanaf het eerste moment dat de naald het vinyl raakt, langzaam maar zeker met stomheid geslagen worden en je mond toch steeds verder open zakken van de pracht op dit album, wat toch ook wel hele andere pracht is dan je tot nu toe gehoord hebt. Natuurlijk lichtte Foxtrot al een heel mooi tipje van de sluier op van wat Genesis in haar mars had, maar dit album is echt buitencategorie.

Nu is het hele album fantastisch, maar je komt aan bij het derde nummer en je hoort die piano dat rare, bijna tegendraadse ritme en melodie spelen en je gaat nog wat verder je oren spitsen. Dan valt Peter Gabriel met zijn zang in. Je wordt nog verder betoverd. Er komt een fluit voorbij, een prachtige gitaarsolo, er wordt geweldig gedrumd, formidabel toetsenwerk, fantastische melodieën, die eigenlijk niet lopen en toch ook weer geweldig klinken. Je valt steeds weer van de ene verbazing in de andere. Dat iemand zo’n stuk muziek weet te bedenken. Het is niet te vergelijken met wat je ooit eerder gehoord hebt.

Je kan op dat moment nog niet weten dat je hebt geluisterd naar één van de meest geniale stukken muziek die ooit gemaakt is (zo, heb ik dat ook maar even gezegd), maar je moet wel compleet overweldigd zijn, lijkt me. Want dat had ik al toen ik het voor de eerste keer hoorde en er was me toen al verteld hoe geweldig het album is en ik dus voorbereid was op prachtige muziek, maar zo mooi? Maar eigenlijk heb ik dat nog elke keer als ik deze geweldige compositie luister. Eigenlijk ben ik elke nog weer verbaasd door de genialiteit en pracht van dit nummer. (Bonk)

avatar van Casartelli
1
http://puu.sh/sEclb/576814893e.jpg
Porcupine Tree - Arriving Somewhere But Not Here [12:02]

(afbeelding)

Deadwing |2005 | Verenigd Koninkrijk

2015: 1

Genomineerd door: uffing

Porcupine Tree frontman Steven Wilson was altijd al een groot muziekliefhebber en met name prog (Pink Floyd, Yes, King Crimson) electronic en bands als Radiohead en de vroege Coldplay waren geliefd.
Zeker in het begin was dat Pink Floyd deel wel terug te horen.
Vanaf In Absentia (2002) (de voorloper van Deadwing waar dit nummer vandaan komt) werd het een flink stuk steviger, Rush , Tool, Opeth (Mikael Åkerfeldt speelt op dit nummer een solo) en Meshuggah werden ook merkbare invloeden.

Op dit nummer hoor je het allemaal terug, spannend intro mooie gezongen Floyd achtige stukjes, lekkere gitaarsolo’s en een bruut middenstuk. episch nummer en toch wel mijn favoriete nummer van de band. (Rudi S)

avatar van Grafmat
Geweldige lijst en een mooie uitzending op Orinoco erbij. Heerlijk. Volgend jaar heeft deze ladder er een deelnemer bij!

avatar van bikkel2
Mooie nummer 1 hoor.
Eigenlijk gebaseerd op een repeterende razend spannende gitaarriff.
Er onder ook veel classic work.
Maar cool dat deze het is geworden.
Porcupine Tree is of was inmiddels(?) een geweldige band.
Met Marillion ( toch wel) de beste progband van de laatste decenia.

Well done Casartelli voor de presentatie en het vele werk!

avatar van Brunniepoo
Mijn top20

1. Genesis - Dancing with the Moonlit Knight
2. Marillion - The Invisible Man
3. Genesis - The Musical Box
4. Camel - Lady Fantasy: Encounter / Smiles For You / Lady Fantasy
5. Marillion - Fugazi
6. Gazpacho - Tick Tock
7. Rush - Subdivisions
8. Marillion - Neverland
9. Fish - Vigil in a Wilderness of Mirrors
10. Yes - Close to the Edge

11. Pink Floyd - Sheep
12. Porcupine Tree - Russia on Ice
13. Rush - Xanadu
14. Genesis - Firth of Fifth
15. Pink Floyd - Comfortably Numb
16. Marillion - Ocean Cloud
17. Steven Wilson - The Raven That Refused To Sing
18. Pink Floyd - Shine on You Crazy Diamond (1-5)
19. Steven Wilson - Routine
20. Porcupine Tree - Arriving Somewhere But Not Here

De hele top5 zit bij mijn onderste zeven nummers, ergens is dit wel veelzeggend voor hoe ik deze editie ervaren heb...

En uiteraard hulde aan Casartelli voor de fantastische organisatie!

avatar van Casartelli
De complete MusicMeter Prog Top 300 editie 2016 op een rij:

1 (1) Porcupine Tree - Arriving Somewhere But Not Here
2 (4) Genesis - Firth of Fifth
3 (2) Pink Floyd - Shine on You Crazy Diamond (1-5)
4 (-----) Steven Wilson - Routine
5 (3) Pink Floyd - Comfortably Numb
6 (9) Marillion - The Invisible Man
7 (10) Marillion - Neverland
8 (6) Genesis - The Musical Box
9 (12) Camel - Lady Fantasy: Encounter / Smiles For You / Lady Fantasy
10 (17) Yes - Close to the Edge
11 (7) Genesis - Dancing with the Moonlit Knight
12 (16) Marillion - Fugazi
13 (27) Steven Wilson - The Raven That Refused To Sing
14 (15) Fish - Vigil in a Wilderness of Mirrors
15 (49) Marillion - Ocean Cloud
16 (18) Pink Floyd - Sheep
17 (31) Porcupine Tree - Russia on Ice
18 (13) Rush - Xanadu
19 (26) Rush - Subdivisions
20 (37) Gazpacho - Tick Tock
21 (25) Porcupine Tree - Anesthetize
22 (14) Pink Floyd - Echoes
23 (58) Gazpacho - Dream Of Stone
24 (60) Steven Wilson - Ancestral
25 (19) Marillion - The Great Escape
26 (22) Genesis - Supper's Ready
27 (-----) Gazpacho - The Walk
28 (201) Talk Talk - The Rainbow / Eden / Desire
29 (5) Supertramp - Fool's Overture
30 (35) King Crimson - Starless
31 (39) Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet
32 (24) Anathema - Dreaming Light
33 (23) Porcupine Tree - Deadwing
34 (40) IQ - Frequency
35 (55) Anathema - The Storm Before the Calm
36 (77) Steven Wilson - Harmony Korine
37 (28) Genesis - The Fountain of Salmacis
38 (11) Marillion - Script for a Jester's Tear
39 (8) Marillion - Blind Curve
40 (-----) Anathema - Fragile Dreams
41 (59) King Crimson - The Court of the Crimson King
42 (50) Porcupine Tree - Blackest Eyes
43 (69) Archive - Lights
44 (43) Airbag - Homesick I-III
45 (32) Porcupine Tree - Even Less
46 (63) Gazpacho - Massive Illusion
47 (45) Archive - Collapse/Collide
48 (30) Peter Gabriel - Wallflower
49 (65) Riverside - Second Life Syndrome
50 (108) Beardfish - Sleeping in Traffic

51 (33) Marillion - Slainte Mhath
52 (-----) Gazpacho - Upside Down
53 (150) Moon Safari - A Kid Called Panic
54 (20) Genesis - The Cinema Show
55 (21) Pink Floyd - Dogs
56 (-----) Gazpacho - Splendid Isolation
57 (57) Porcupine Tree - Time Flies
58 (-----) Antimatter - Redemption
59 (44) Marillion - Easter
60 (38) Peter Gabriel - San Jacinto
61 (34) Genesis - One for the Vine
62 (-----) Anathema - Internal Landscapes
63 (-----) Riverside - Lost (Why Should I Be Frightened By A Hat?)
64 (112) Yes - And You and I
65 (-----) Archive - The Empty Bottle
66 (68) Archive - Again
67 (52) Camel - Nimrodel / The Procession / The White Rider
68 (29) Rush - La Villa Strangiato
69 (106) Steve Hackett - Shadow of the Hierophant
70 (-----) Antimatter - Black Eyed man
71 (76) Gazpacho - I've Been Walking Part 2.
72 (51) Rush - The Camera Eye
73 (153) The Pineapple Thief - Remember Us
74 (70) IQ - Sacred Sound
75 (-----) IQ - The Road of Bones
76 (123) Jethro Tull - Thick as a Brick (Part 1)
77 (-----) Rush - The Weapon
78 (67) Opeth - The Drapery Falls
79 (-----) Queen - The March of the Black Queen
80 (83) Marillion - Gazpacho
81 (229) Dream Theater - Pull Me Under
82 (102) The Gathering - Eleanor
83 (-----) Marillion - Goodbye To All That
84 (131) Marillion - White Russian
85 (-----) IQ - Without Walls
86 (85) Yes - Yours is No Disgrace
87 (146) King Crimson - Epitaph
88 (-----) Transatlantic - The Whirlwind
89 (233) Genesis - The Knife
90 (-----) Opeth - A Fair Judgement
91 (62) Rush - Jacob's Ladder
92 (61) Archive - Controlling Crowds
93 (-----) Yes - The Gates of Delirium
94 (126) The Decemberists - The Island
95 (-----) Green Carnation - Light of Day, Day of Darkness
96 (56) Marillion - Splintering Heart
97 (-----) Anathema - Regret
98 (133) Änglagård - Jordrök
99 (138) IQ - Guiding Light
100 (178) Ayreon - Isis and Osiris

101 (89) Pure Reason Revolution - Bright Ambassadors of Morning
102 (165) Pendragon - Masters of Illusion
103 (48) The Alan Parsons Project - The Turn of a Friendly Card
104 (74) Harmonium - Histoires Sans Paroles
105 (36) Porcupine Tree - The Sky Moves Sideways Phase One
106 (-----) Fish - Crucifix Corner
107 (136) Genesis - Driving the Last Spike
108 (124) Galahad - I Could Be God
109 (-----) Blackfield - Blackfield
110 (-----) Moon Safari - Other Half Of The Sky * (tot 1:38:36)
111 (152) Riverside - Escalator Shrine
112 (105) Earth and Fire - Song of the Marching Children
113 (53) Marillion - Afraid of Sunlight
114 (116) Marillion - Grendel
115 (-----) Profuna Ocean - Beautiful Sunrise
116 (82) IQ - The Seventh House
117 (154) Riverside - The Depth Of Self-Delusion
118 (-----) Steven Wilson - Raider II
119 (41) Pink Floyd - Us And Them
120 (151) Big Big Train - Victorian Brickwork
121 (91) Porcupine Tree - Don’t Hate Me
122 (88) Anekdoten - Gravity
123 (161) Peter Gabriel - Signal to Noise
124 (117) King Crimson - 21st Century Schizoid Man
125 (237) Sigur Rós - Untitled #8.
126 (298) Dream Theater - Scarred
127 (135) Phideaux - Micro Softdeathstar
128 (-----) Roger Waters - Amused to Death
129 (-----) Karnataka - Moment in Time
130 (42) Rush - Marathon
131 (81) Mike Oldfield - Hergest Ridge (part 2)
132 (-----) Genesis - The Carpet Crawlers
133 (47) Supertramp - School
134 (-----) Steven Wilson - The Holy Drinker
135 (80) Fish - Plague Of Ghosts
136 (46) Supertramp - Crime of the Century
137 (73) Rush - Cygnus X-1
138 (71) Eloy - Poseidon's Creation
139 (-----) Motorpsycho - Vortex Surfer
140 (-----) Moon Safari - Heartland
141 (87) Opeth - Porcelain Heart
142 (97) Marillion - Brave
143 (-----) Manfred Mann's Earth Band - Father Of Day, Father Of Night
144 (86) Anathema - Flying
145 (75) Camel - Ice
146 (187) Pendragon - The Last Man on Earth
147 (90) Yes - Heart of the Sunrise
148 (98) Camel - Rose of Sharon
149 (184) Phideaux - Beyond the shadow of Doubt
150 (294) Tool - Schism

151 (66) Porcupine Tree - Radioactive Toy
152 (-----) Caravan - In The Land Of Grey and Pink
153 (-----) OSI ft. Steven Wilson - ShutDOWN
154 (226) IQ - Leap of Faith
155 (193) UK - Rendezvous 6:02.
156 (212) Änglagård - Sorgmantel
157 (-----) The Pineapple Thief - Vapour Trails
158 (147) The Flower Kings - Stardust We Are
159 (157) Genesis - Ripples
160 (197) Discipline. - Canto IV (Limbo)
161 (199) Big Big Train - Judas Unrepentant
162 (-----) King Crimson - Red
163 (-----) Big Big Train - East Coast Racer
164 (211) Ritual - A Dangerous Journey
165 (-----) Strangelove - Is There A Place?
166 (141) The Gathering - Even the Spirits Are Afraid
167 (78) Genesis - Entangled
168 (94) Steve Hackett - Spectral Mornings
169 (125) Bjørn Riis - Lullaby in a Car Crash
170 (163) Oceansize - Women Who Love Men Who Love Drugs
171 (239) Spock's Beard - Jaws of Heaven
172 (-----) Iris - Crossing the Desert
173 (103) Fates Warning - A Pleasant Shade of Gray XII
174 (134) IQ - The Wrong Side of Weird
175 (139) Anathema - Judgement
176 (293) Resistor - Mimosa
177 (230) Aereogramme - -
178 (236) Karnataka - State Of Grace
179 (213) Paatos - Téa
180 (-----) Karnivool - Deadman
181 (171) Van Der Graaf Generator - A Plague Of Lighthouse Keepers
182 (220) Twelfth Night - We Are Sane
183 (-----) Sound of Contact - Möbius Slip
184 (-----) Porcupine Tree - The Start Of Something Beautiful
185 (204) Van Der Graaf Generator - Refugees
186 (93) Eloy - End of an Odyssey
187 (242) Premiata Forneria Marconi - Impressioni di Settembre
188 (-----) Amplifier - Interstellar
189 (-----) Different Light - In Love and War
190 (129) Camel - Lunar Sea
191 (214) Phideaux - Snowtorch Part I
192 (-----) Pain of Salvation - Iter Impius (Martigena, Son of Mars) (Obitus Diutinus)
193 (232) Renaissance - A Song for All Seasons
194 (128) Genesis - Can-Utility and the Coastliners
195 (-----) Karnivool - New Day
196 (196) Opeth - Reverie/Harlequin Forest
197 (-----) RanestRane - Sonno come Morte
198 (107) Arena - The Hanging Tree
199 (251) Iona - Matthew the Man
200 (118) Porcupine Tree - Way Out of Here

201 (-----) Strictly Inc. - An island in the darkness
202 (-----) Anekdoten - Shooting Star
203 (200) Transatlantic - All of the Above
204 (292) Aragon - Rocking Horse
205 (64) Pink Floyd - Shine on You Crazy Diamond (6-9)
206 (261) Genesis - The Dividing Line
207 (-----) Devin Townsend Project - Hyperdrive!
208 (256) Carptree - Mashed Potato Mountain Man
209 (-----) IQ - Common Ground
210 (-----) Riverside - Under the Pillow
211 (162) IQ - Further Away
212 (177) Jadis - Holding Your Breath
213 (285) Mystery - Wolf
214 (223) Green Carnation - 9-29-045
215 (243) Haken - Celestial Elixer
216 (-----) Pendragon - Paintbox
217 (149) Genesis - Duke's travels
218 (143) Yes - Endless Dream
219 (-----) Quidam - We Are Alone Together
220 (-----) Black Bonzo - Sound of the Apocalypse
221 (-----) Karnataka - Secrets of Angels
222 (271) White Willow - Paper Moon
223 (-----) Glass Kites - Mirror Me
224 (-----) Pain of Salvation - The Perfect Element
225 (-----) Redemption - Love Kills Us All / Life in One Day
226 (-----) Dream Theater - Octavarium
227 (167) Oceansize - Music For A Nurse
228 (84) Pink Floyd - Time
229 (-----) The Moody Blues - Forever Afternoon (Tuesday?) / (Evening) Time To Get Away
230 (172) Kayak - Merlin
231 (-----) Mike Rutherford - At the End of the Day
232 (-----) Hostsonaten - Rainsuite
233 (-----) Caravan - Nine Feet Underground
234 (-----) Mystery - Delusion Rain
235 (95) Queensrÿche - Silent Lucidity
236 (300) Tony Banks ft. Fish - Another Murder of a Day
237 (122) Peter Gabriel - Family Snapshot
238 (99) Bacamarte - Último Entardecer
239 (104) Rush - Natural Science
240 (263) The Gathering - Waking Hour
241 (54) Kansas - Song for America
242 (194) Spock's Beard - At the End of the Day
243 (100) The Moody Blues - Legend of a Mind
244 (109) Dream Theater - Metropolis - Part One: 'The Miracle and the Sleeper'
245 (127) Kayak - Close to the Fire
246 (189) Fish - Cliche
247 (-----) Rush - 2112: Overture / The Temples of Syrinx
248 (180) Beardfish - Hold On
249 (-----) Gazpacho - Molok Rising
250 (-----) Colosseum - The Valentyne Suite * (tot 35:14)

251 (155) Focus - Hocus Pocus
252 (-----) Legend - I Close My Eyes
253 (-----) Demians - The Perfect Symmetry
254 (-----) Oceansize - Trail of Fire
255 (137) Yes - Awaken
256 (191) Neuschwanstein - Midsummer Day * (tot 41:29)
257 (-----) Beardfish - Ludvig & Sverker
258 (227) Anima Mundi - Time to Understand
259 (208) Martin Orford - The Old Road
260 (159) Van Der Graaf Generator - The Sleepwalkers
261 (275) Pinnacles - Better Than the Enemy
262 (-----) Steve Hackett - Emerald and Ash
263 (198) Peter Gabriel - Darkness
264 (216) Sinkadus - Ågren
265 (-----) Se Delan - Chasing Changes
266 (225) Nosound - Wherever You Are
267 (-----) Genesis - The Lamia
268 (174) Renaissance - Trip to the Fair
269 (142) Neal Morse - Seeds of Gold
270 (297) Led Zeppelin - The Battle of Evermore
271 (166) Twelfth Night - Take a look
272 (260) Van Der Graaf Generator - Man Erg
273 (164) Sylvium - Signal to Noise
274 (188) Supertramp - Brother Where You Bound
275 (-----) Angel - Tower
276 (-----) Anekdoten - Get Out Alive
277 (113) Pink Floyd - Hey You
278 (-----) Unitopia - The Garden
279 (160) IQ - Widow's Peak
280 (-----) Carptree - Land of Plenty
281 (114) Nordagust - Make Me Believe
282 (228) Arcansiel - I'm Still Searching
283 (-----) Sylvium - Altered State
284 (-----) Fish - A Gentleman's Excuse Me
285 (295) Agalloch - In the Shadow of Our Pale Companion
286 (-----) Neal Morse - World Without End
287 (218) Supertramp - Child of Vision
288 (72) Archive - Bullets
289 (205) IQ - The Last Human Gateway
290 (-----) Steve Hackett - Every Day
291 (-----) Tony Banks - You
292 (-----) Amon Düül II - Yeti
293 (-----) Aranis - Ouverture
294 (-----) Dream Theater - Learning to Live
295 (140) Mike Oldfield - Tubular Bells (Part 1)
296 (101) Camel - Lawrence
297 (-----) Traumhaus - Das Geheimnis Teil 2.
298 (179) DeWolff - Silver Lovemachine
299 (148) Kino - Loser's Day Parade
300 (120) Mike Oldfield - Ommadawn (Part 1)

avatar van Onweerwolf
In navolging van vorig jaar ga ik ook van dit jaar de volledige top 150 in de juiste volgorde hardlopend beluisteren. Enige voorbereidingen zijn al getroffen en dit zijn de nummers die ik nog nooit heb gehoord:

Ayreon - Isis and Osiris
* Big Big Train - Victorian Brickwork
Gazpacho - The Walk
Gazpacho - Upside Down
* Karnataka - Moment in Time
Marillion - Goodbye To All That
Moon Safari - Heartland
Moon Safari - Other Half Of The Sky * (tot 1:38:36)
Pendragon - Masters of Illusion
Pendragon - The Last Man on Earth
Peter Gabriel - Signal to Noise
Phideaux - Beyond the shadow of Doubt
* Profuna Ocean - Beautiful Sunrise
Riverside - Escalator Shrine
Riverside - The Depth Of Self-Delusion
Roger Waters - Amused to Death
Steven Wilson - Raider II
Steven Wilson - The Holy Drinker
The Pineapple Thief - Remember Us
Transatlantic - The Whirlwind
Yes - The Gates of Delirium

De bands met een * zijn bands waar ik überhaupt nog nooit van had gehoord. Ik ben alvast weer benieuwd.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:09 uur

geplaatst: vandaag om 22:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.