menu

Hier kun je zien welke berichten Justinx als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Kid Harpoon - Once (2009)

5,0
Ik vind het album eigenlijk nog verrassend goed. Tuurlijk zijn de nummers zoet en volledig safe, maar dat mag best wel een keertje. Je krijgt hieruit perfecte nummers als Stealing Cars, Colours, Burnt Down House en Running Through Tunnels, waar ik persoonlijk erg van kan genieten.

Aan die zoetigheid zit ook een keerzijde, want wat is Marianna een vervelend lied. Het nestelt ontzettend in je hoofd en gaat er niet meer uit. Gewoon vervelend, omdat het een vervelend lied is.

Ik heb zeker beide EP's besteld voor een perfecte prijs, dus zal heus niet ontevreden zijn. Zeker niet als er wordt gezegd dat deze nog beter zijn dan het album.

Van zijn tweede toekomstige album verwacht ik meer.

Kristi Stassinopoulou - Taxidoscopio (2007)

3,5
Wat is er lekkerder dan er even een weekje tussenuit gaan? Zo'n weekje heb ik afgelopen week gehad. Een vakantie die op diens beurt weer veel wegen heeft geopend naar nieuwe muziek. Ik wilde om te beginnen mijn i-pod vol hebben met balkangetinte muziek. Niet pure balkan, maar muziek met Europese invloeden, iets als Oi Va Voi of Beirut. Hoewel ik Beirut al helemaal heb grijsgedraaid, valt er voor Oi Va Voi nog wel wat moois te vinden. Maar dat misschien voor later. Want ik heb deze week nog een mooiere vondst gedaan, al moet je me niet vragen hoe ik hier nu weer ben op gekomen. In ieder geval moet je het niet van de naam hebben - na een week is het me nog steeds niet gelukt om ook maar iets van haar eigenlijke naam te kunnen uitspreken. Ik heb het over de Griekse Kristi Stassinopoulou die samen met Stathis Kalyviotis een album heeft opgenomen. Het album, uitgekomen in maart van dit jaar, heeft een makkelijke naam gekregen; Taxidoscopio. Op het plaatje zijn we getuige van een hele andere kijk op wereldmuziek. Voeg een dosis balkan en klezmer toe aan genres als jazz, dance en electronic en je krijgt dit plaatje. Kristi (laten we het makkelijk houden) laat naast belangrijke instrumentale stukken ook duidelijk haar vocale talent
naar voren komen. Ze zingt in het Grieks en kan misschien voor de stereotype Europeaan overkomen als onwillekeurig gejammer, maar de standaard muziekliefhebber weet daar zeker wel doorheen te luisteren. Het wordt zelfs na een aantal luisterbeurten uiterst vermakelijk. Maar toegegeven, de instrumentatie is waar Taxidoscopio voor mij om draait. Op elke track wordt je verrast door de meest uiteenlopende instrumenten. Denk aan een saxofoon, synthesizers, gitaren en natuurlijk Oost-Europese instrumenten waar ik de naam nooit van zal weten. Daarbij komen nog de stoere beats die van de klassiek klinkende stem en muziek van Kristi, wereldmuziek van de 21ste eeuw maken.

Heerlijk zo'n fris plaatje van Griekse bodem. Het is weer eens iets anders. Taxidoscopio is een geweldig mooie mix geworden van veel verschillende wereldlijke muzieksoorten. Een beetje Balkan, jazz, lekker geplaatste beats en de hangende stem van Kristi. Het plaatje klopt, nu de muzikale aanpassing nog. Voorlopig een 3,5*, voor wat nog moet wennen.