menu

Hier kun je zien welke berichten Justinx als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Urban Trad - Erbalunga (2007)

3,5
Erbalunga
Urban Trad
Genre: World | 23/03/07
Score: 4,5*

Een plaatje waar we ruim drie jaar op hebben moeten wachten; het nieuwe album van de Belgische band Urban Trad. Was al dat wachten het wel waard?

In 2004 verscheen het derde album van Urban Trad, die vooral bekend is geworden met haar deelname aan het Eurovisie Songfestival in Riga een viertal jaren terug. De band werd van de kopplaats gehouden door Sertab Erener en Urban Trad moest het doen met een respectievelijke tweede plek. Lang hebben we moeten wachten op de opvolger van het derde album Elem, maar eindelijk was het dan zover en Yves Barbieux (singer/songwriter van de band) kondigde een nieuw album aan onder de naam Erbalunga. Het album heeft de titel te danken aan het gelijknamige eilandje in de buurt bij Corsica, waar Yves Barbieux zijn tijd heeft doorgebracht om inspiratie op te doen voor dit nieuwe plaatje. Het resultaat mag er dan ook zijn. Erbalunga bevat maar liefst vijftien nummers, waaronder de twee eerder uitgebrachte singles Diama Den en Sans Garde-fou. Ditmaal heeft Barbieux een andere invalshoek opgezocht. Een themarol spelen namelijk de Oosterse invloeden die je sterk terughoort in de nummers. Zo laat Urban Trad zich ook vertegenwoordigen door Marokkaanse artiesten waaronder Mohammed Al Mokhlis en Ghalia Benali die de Oosterse verwijzingen alleen nog maar kunnen versterken. Natuurlijk gaat dit alles gepaard met de eigen sound die Urban Trad in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Denk daarbij aan stevige beats en virtuoze doedelzakpartijen gespeeld door Barbieux zelf. Hoewel dit album veel nieuws bevat, zijn de herkenbare elementen die Urban Trad juist zo goed maakt veelvuldig aanwezig. Dit is hoe 21ste eeuwse wereldmuziek eruit hoort te zien.

Conclusie:
Barbieux heeft zichzelf weer weten te overtreffen met deze geweldige wereldplaat. Hij zoekt de vernieuwing duidelijk op, maar laat de herkenbare elementen van Urban Trad duidelijk weerklinken. Dat maakt deze Erbalunga divers, doch nostalgisch. Urban Trad is en blijft de frisse wind in de wereldmuziek.

Meer >>