menu

Hier kun je zien welke berichten Tramps like us als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Nick Drake - Bryter Layter (1971)

5,0
Iedereen die hier ook maar iets negatiefs over kan, wil of moet zeggen gaarne meteen de mond spoelen. Nick Drake is geniaal. Nou ja zijn muziek dan
Slechts 3 platen, vinyl, bij leven en verkocht voor geen meter. Waarom? Werkelijk no idea. Onbegrijpelijk ook. Tenminste voor mij. Want waar vind je nog muziek zo puur, zo hartverscheurend en zo eenvoudig geniaal. Roept Uwes maar. The Fruit Tree 3lp box staat hier al sedert uitkomen. En nog altijd na al die jaaaaaren en andere tijden nu verbluffend. Hoogstaand album deze. De arrangementen minder spaarzaam, orchestraties dik in orde en songmateriaal van ongekend niveau. Ja ja ik weet het. Mijn mening ware of course verre van objectief. So be it dan maar. Maar ook so what. Onbegrepen bij leven, zie zijn zelfgekozen zelfmoord, onverkoopbaar bij leven, hoe onterecht en meedogenloos kan het leven zijn ja? Triest werkelijk maar voor wat het waard moge zijn, posthuum de waardering gekregen, waarvan ik enkel denk, waarom niet eerder ja....alle songs afgaan heeft geen nu. De ☆☆☆☆☆ zijn er niet voor niks. Uitschieter om er echt een te benoemen het wonderschone huiveringwekkende Northern Sky. Dat was, is en blijft een waarlijke beauty van een nummer. Ook de tekst ja. Prachtig. Machtig. Maar ook das war ein Mal ja. Lang vervlogen tijden waarin dit soort van nummers werden gemaakt. Met liefde en echte muziek. Puur en eerlijk. Waan plaat dus. Destijds. Nu. 4-ever. Ongetwijfeld. Bij deze plaat vergeet ook ik ff alle shit om me heen, doe de ogen dicht en weet voor de komende 40 minuten, het is goed zo. Sadly missed onze Nick Drake.

Nick Drake - Fruit Tree (1979)

Alternatieve titel: The Complete Recorded Works

5,0
Oorspronkelijk de originele boxset met zijn 3 reguliere lps erin plus mooi boekwerkje erbij. Uit in ik meen 1979 en wel via een Engelse en een Italiaanse persing. Waar ik gelukkig snel bij was en deze dus, Engelse persing, hier staat sedert dat moment. Mijn eigenlijke kennismaking met Nick Drake was de lp Pink Moon. Spaarzame begeleiding met werkelijk huiveringwekkende muziek. In de zin dat het me vol raakte in mijn gevoel en ziel en gedachtengoed. Mijn God hoe mooi was dit. Hoe puur. Maar ook vaker how depressing, how aching. De kennismaking met de eerdere albums volgde hierop via deze box. Want wetende dat de beste man in zijn veel te korte leven maar 3 lps had uitgebracht wist ik bij aanschaf van Fruit Tree al direct ik ben compleet ja.

Waarom ik dit niet eerder tot mij had genomen, wellicht was de leeftijd er debet aan. Kind van de late fifties ja dan zit je net op zo'n ondergrens qua muziek. Edoch een wereld ging voor me open zeker. En muziek ging en passant een steeds prominentere rol spelen im Leben. Nog altijd geregeld op en nog altijd soms met natte ogen luisterende en mijmerende over toen en wat was. Voor hem was het leven zeer zeker al snel eindig en dat besef heb ik zo stilletjes aan ook meer en meer. Gelukkig kan ik dan luisteren naar al dat prachts en volop genieten in het nu. Machtig document dan ook en een set die eigenlijk elke zichzelf respecterende liefhebber thuis zou moeten hebben staan. Zo is het maar net.