menu

Hier kun je zien welke berichten Tribal Gathering als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Neil Young - Harvest Moon (1992)

4,5
Dit is echt een heerlijk relaxed album. Na de tour met Crazy Horse schenen zijn oren een beetje te suisen en moest hij het even wat rustiger aan doen. In plaats van op de bank gaan zitten luieren besloot hij maar een lekker rustig album te gaan opnemen met de mensen die ook meededen op Harvest.

5 van de 10 nummers behoren tot de beste Neil Young nummers ooit gemaakt. Unknown legend, From Hank to Hendrix, Harvest Moon, Natural Beauty en Such a Woman zijn gewoonweg perfect.

Als de andere nummers hetzelfde niveau hadden gehad, was dit het ultieme Neil Young album geworden, maar helaas....

One of These Days en War of Man zijn nog goede nummers, maar You and Me en Dreamin' Man kunnen me al flink minder bekoren. Old King is een prul.

Toch is dit een absolute aanrader als je van de rustige kant van Neil Young houdt.

Neil Young + Crazy Horse - Ragged Glory (1990)

4,5
Heerlijke rauwe plaat van Neil Young & Crazy Horse. Gewoon inpluggen en spelen maar en het geeft niets als er 30 seconden noise aan het einde van een nummer zit. Het geeft de plaat meer karakter.

De eerste twee nummers lagen er ruim tien jaar te wachten op een geschikt album en ze passen precies. Het zijn hooguit de teksten die naar het eind van de jaren 70 verwijzen.

Dit is mijn op een na favoriete Neil Young album (na Everybody knows...) en mijn favoriete album van 1990. Als je Neil Young samen met de Crazy Horse goed vindt dan kan het bijna niet anders zijn dan dat deze je ook bevalt.

Neil Young and Crazy Horse - Sleeps with Angels (1994)

4,5
Prachtig Neil Young album. Zijn laatste meesterwerk in de jaren 90 en misschien wel van zijn carriere. Chrome Dreams II draait nu en maakt best indruk maar of deze voor mij uitgroeit tot een meesterwerk zal de tijd uitwijzen.

Sleeps with Angels dus. Het album begint heel mooi met My Heart, een nummer dat net als de afsluiter A Dream That Can Last drijft op het gepingel van Neil Young. Rond dit gepingel zijn echter twee prachtige nummers geschreven. Met name de laatste vind ik een van zijn mooiste nummers ooit.

Ook fantastisch is het drieluik Change Your Mind, Blue Eden en Safeway Cart. Change Your Mind heeft een van die schitterende Neil Young melodieen gecombineerd met de lange gitaaruitspattingen waar hij patent op heeft. Blue Eden heeft eigenlijk amper een melodie en ik kan me voorstellen dat veel mensen dit nummer maar voort vinden kabbelen maar ik vind het prachtig. Safeway Cart is ook een erg mooi rustig nummer.

Driveby en Trans Am zijn ook wat tragere nummers en het zullen nummers als deze zijn die degene die dit een wat minder album van Neil Young hun ammunitie tegen deze plaat geven. Er blijft echter altijd een dreiging in het album zitten die het niveau flink omhoog haalt. Het album kwam ook uit in een tijd waarin Neil Young werd benoemd tot the Godfather of Grunge.

Misschien heeft dit album als geheel niet die klasse composities die andere albums wel hebben maar dit album heeft zo'n unieke sfeer dat hij voor mij toch komt bovendrijven in het oeuvre van Neil Young.

Klasse album.