menu

Hier kun je zien welke berichten stoepkrijt als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Naaz - Bits of Naaz (2018)

3,5
Talent voor het schrijven van catchy popsongs heeft ze en een prettige stem ook. Leuk zijn ook de diverse kreetjes (hoge nootjes, hey'tjes, etc.) die ze zo af en toe slaat en creatief inpast in haar teksten. Waar Naaz nog aan kan werken zijn betere teksten (ze heeft af en toe leuke tekstuele vondsten, maar over het algemeen hebben de songteksten nog weinig om het lijf) en meer muzikale aankleding. Nu leunen bijna al haar liedjes nog volledig op de zanglijnen en is er nergens een instrumentaal stukje te horen. Om langer dan 20 minuten te kunnen boeien moeten haar liedjes echt wat meer body krijgen.

Voordat ik nu heel erg kritisch overkom wil ik toch nog even benadrukken dat Bits of Naaz een meer dan prima debuut-ep is vol catchy popliedjes met een R&B-inslag. Naaz doet me bij vlagen aan Banks denken, maar dan lichtvoetig in plaats van zwaarmoedig. Een talentvolle dame die ook live (ik zag haar in het voorprogramma van Arcade Fire in Ahoy; geen kleine zaal voor een beginnend artiest als zij) nu al haar mannetje staat.

New Order - Lost Sirens (2013)

4,0
Op het briljante Blue Monday (in mijn ogen een van de beste nummers ooit gemaakt) na houd ik niet echt van New Order's oude werk. Het is me allemaal wat te zwaarmoedig. Hoewel ik maar een album of anderhalf van ze ken, had ik deze band al bijna afgeschreven. Toen ik onlangs bij toeval tegen I'll Stay with You en Sugarcane opliep was ik dan ook behoorlijk verrast. Aangenaam verrast.

Ik weet niet of dit album qua stijl aansluit bij hun vorige albums, maar omdat ik die albums niet ken vind ik dit een heel verfrissend en verrassend album. Het popgehalte is hier vrij hoog, maar toch wordt de muziek nergens goedkoop of simpel. Op één kleine uitzondering na misschien. Lost Sirens luistert erg gemakkelijk weg, maar bevat toch muziek die goed genoeg in elkaar zit om je interesse te wekken. Heel volwassen popmuziek eigenlijk, die in sommige opzichten het label 'pop' eigenlijk niet mag dragen.

De eerste twee nummers van dit album zijn de twee beste. I'll Stay with You is nog duidelijk rockmuziek, Sugarcane is pure pop. Die laatste doet me erg denken aan de nieuwste single van Pulp (After You). Een ongelofelijk catchy nummer en samen met I'll Stay with You mijn persoonlijke favoriet.
Ook Recoil is erg sterk. Dit nummer is prachtig melodieus. Shake It Up doet behoorlijk commercieel aan, maar heeft zo'n lekker refrein dat ik de rest voor lief neem. De gelijkenis met Kasabian geeft dit nummer nog een extra steuntje in de rug. Hellbent is ook een prima nummer met alweer zo'n sterk refrein en dito melodie.
Californian Grass is ook nog aardig te pruimen, maar is in mijn ogen vervangbaar. Datzelfde geldt ook voor I've Got a Feeling, zij het in iets minder mate.

De Crazy World Mix van I Told You So past eigenlijk totaal niet op dit album. Het blijkt dat dit nummer (in een iets andere versie) al op hun vorige album stond. Hoewel ik dat album niet ken, kan ik aan dit nummer al wel aflezen dat dat album minder pop en meer melancholie bevat dan Lost Sirens. Ik vind het een erg sterk nummer (misschien wel sterker dan I'll Stay with You en Sugarcane, maar dat is appels met peren vergelijken), maar had het liever als bonustrack gezien. Nu verstoort het de sfeer van het album nogal.

Tot slot wil ik nog even opmerken dat ik Bernard Sumner nog erg goed bij stem vind voor de ouwe rot die hij is. Sterker nog: ik hoor hem liever zo dan hoe hij dertig jaar geleden klonk.

Lost Sirens zal de muziekgeschiedenis niet gaan veranderen, maar is een prima album met zat leuke en sterke nummers. New Order is al lang niet meer de band die ze ooit waren, maar dat hoeft ook helemaal niet. De New Order van de jaren '10 is goed bezig. Kom over een paar jaar maar weer met een nieuw album. Graag een uit hetzelfde straatje.