menu

Hier kun je zien welke berichten Sandokan-veld als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Q65 - Revolution (1966)

3,0
Deze lp heb ik gekregen van mijn moeder. Of gestolen? Hoe dan ook, hij ligt in mijn huis en ze vraagt er nooit naar. Ze heeft ook geen platenspeler, trouwens. Wel heeft ze, in het Eindhoven van de jaren zestig, Q65 verschillende malen live gezien, net als vele andere Nederlandse beatbandjes. Dit is ook meer haar muziek dan de mijne. Toch probeerde ik de lp vandaag eens te draaien, wat ik eigenlijk nooit had gedaan.

Aardige plaat, wel. Bij de covers kun je soms vraagtekens zetten. Het is natuurlijk wel oneerlijk om deze langs een 21ste eeuwse meetlat te leggen, nu we makkelijk de originelen kunnen opzoeken en beluisteren. Toch hadden ze ‘Mr. Pitiful’ echt beter bij Otis Redding kunnen laten, en Allen Toussaint (‘Get Out Of My Life, Woman’) is waarschijnlijk wel een beetje hoog gegrepen. Voor de rest moet ik toegeven dat ze zich er aardig doorheen slaan, al denk ik niet dat Willie Dixon per se zijn gitaar uit wanhoop aan de wilgen had gehangen, als hij deze versies had gehoord.

Hun eigen composities zijn niet allemaal even sterk, maar alleen al doordat ze dan echt iets van zichzelf doen, komt het authentieker op me over dan de covers. ‘Middle-age Talk’ is erg charmant, en ‘The Life I Live’ is natuurlijk gewoon een bonafide Nederlandse rockklassieker. Hoger dan drie sterren zie ik dit niet zo snel worden, ook omdat dit waarschijnlijk gewoon niet echt mijn niche is.