menu

Muziek / Toplijsten en favorieten / Ontknopingstopic MuMeLadder Top 2000 - Editie 2020

zoeken in:
avatar van Gretz
1751
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Janis Joplin - Me And Bobby McGee

(afbeelding)

Pearl | 1971 | USA

2019: 968
2018: 839
2017: 1320

Genomineerd door: Kees-Jan
Misschien wel het beste wat een vrouwelijke artiest geproduceerd heeft. De rauwe, doch zuivere vocalen maakt van Janis Joplin de legende die wij nu kennen. Zij gaf haar beste performance in dit nummer, maar helaas was zij niet in staat om zelf van haar schoonheid en het succes ervan te genieten. Het was ook meer een eerbetoon aan de veel te vroeg gestorven zangeres, die begin deze maand precies 42 jaar geleden de pijp uitging. Gelukkig ging haar muziek dat niet. (nclo)

avatar van Gretz
1750
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
John Lennon - Jealous Guy

(afbeelding)

Imagine | 1971 | UK

2019: 1943
2018: 1314
2017: 1166

Genomineerd door: cosmic kid
Ik heb al jarenlang alles van The Beatles in mijn collectie, maar de Fab Four solo luisteren komt er maar niet van. Dit komt van het album Imagine dat ik ook nog nooit beluisterd heb... Nu blijk ik dit nummer toch al goed te kennen. Nu vind ik dit muzikaal geen gigantische hoogvlieger (alhoewel het wel gewoon een mooi liedje is), maar de intimiteit die Lennon aan de dag legt zorgt toch wel voor bonuspunten. Mooi hoe iemand zo uit het hart kan zingen. (herman)

avatar van Gretz
1749
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Simple Minds - Up On The Catwalk

(afbeelding)

Sparkle In The Rain | 1984 | Scotland

2019: 1378
2018: 1648
2017: 1140

Genomineerd door: Axel
Fashion tv van 30 jaar geleden, na New Gold Dream kwam Simple Minds met Sparkle in the Rain waar deze opstond. Voor mij doet die weinig onder voor hun meesterwerk, die zware drums dragen daar zeker toe bij. (DjFrankie)

avatar van Gretz
1748
https://i.imgur.com/zC3bv7D.jpg
Big Black - Kerosene

(afbeelding)

Atomizer | 1986 | USA

2019: ---
2018: ---
2017: ---

Genomineerd door: arcade monkeys
Voor mijn vorige verjaardag gaf iemand die goed op de hoogte is van mijn muzieksmaak me het boek “Our Band Could Be Your Life: Scenes from the American Indie Underground” van Michael Azerrad cadeau. Daarin schetst Azerrad het verhaal van de Amerikaanse DIY-scène uit de jaren ’80 aan de hand van 13 artiestenprofielen. Een van de interessantste is die over Big Black. Daarin groeit Steve Albini uit van een zonderlinge, asociale scholier tot een zonderlinge, asociale muzieklegende. Met zijn puristische kijk op de muziekscène jaagde hij velen tegen zich in het harnas, maar desondanks waren zijn muziek en zijn arbeidsethos zo indrukwekkend dat hij het toch gemaakt heeft.

Het vlijmscherpe “Kerosene” vind ik zijn indrukwekkendste track. Van alle drilboormuziek die de man op zijn naam heeft staan gaat deze het diepst. Met Shellac maakte hij later ook nog fantastische muziek, maar dit heeft hij als muzikant nooit meer overtroffen. Als producer zien we Albini later in dit lijstje wel nog eens terug. (arcade monkeys)

avatar van Gretz
1747
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Tyler, the Creator - Yonkers

(afbeelding)

Goblin | 2011 | USA

2019: 1627
2018: ---
2017: ---

Genomineerd door: hoi123
Culthit en een van de beste hiphopnummers van de afgelopen jaren. De eerste keren wist ik niet wat ik er mee moest, maar door de clip bleef ik het nummer luisteren (kijk vooral de clip dus). Maar doordat ik bleef luisteren gingen me de hele vette punchlines me opvallen. Er zitten er teveel gave in om op te noemen. De beat is perfect, kneiterhard en ideaal voor de aggressieve stijl van rappen van Tyler, the Creator. Tweede verse vind ik het gaafst, hij bouwt de verse geweldig op om tot een climax te komen bij z'n line over B.O.B. om daarna weer rustig te eindigen. (Snoeperd)

avatar van Gretz
1746
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
Spinvis - Artis

(afbeelding)

Trein Vuur Dageraad | 2017 | Netherlands

2019: 1874
2018: 874
2017: ---

Genomineerd door: bonothecat
De melancholische tweede single van Trein Vuur Dageraad. Artis is een schitterend nummer over (de vergankelijkheid van) het leven en de relaties met de mensen om je heen. In een periode van zeven jaar kunnen levens compleet veranderen en/of volledig overhoop gaan, terwijl in de gelijknamige Amsterdamse dierentuin de tijd gewoon lijkt stil te staan. De prachttrombone waarmee nieuwbakken bandlid Merel Junge de fade-out start mag overigens niet onvermeld blijven. (Gretz)

avatar van Gretz
1745
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
De La Soul - Me, Myself And I

(afbeelding)

3 Feet High And Rising | 1989 | USA

2019: 1729
2018: 1563
2017: 1919

Genomineerd door: cosmic kid
Hier kun je ook geen hekel aan hebben natuurlijk. Hiphopklassieker die in geen enkel allertijdenlijstje mag ontbreken. Ongelooflijk dat de Ladder het de afgelopen jaren zonder Me, Myself and I heeft moeten stellen. Gelukkig zijn we alledrie terug! (Lukas)

avatar van Gretz
1744
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
Supergrass - Alright

(afbeelding)

I Should Coco | 1995 | UK

2019: 1878
2018: 1295
2017: 1584

Genomineerd door: El Ninjo
Energieke en erg vrolijke Britpopsong, klinkt fris en jeugdig. Die hamerende piano vind ik ook goed gevonden. (LucM)

avatar van Gretz
1743
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Janelle Monáe - Dance Apocalyptic

(afbeelding)

The Electric Lady | 2013 | USA

2019: 1314
2018: 1366
2017: 1946

Genomineerd door: Koenr
Uitermate vrolijk hitje, afkomstig van het succesalbum ‘The ArchAndroid’ uit 2010. Monae verwerkt meerdere invloeden in haar muziek; hiphop, soul, R&B, dance zijn stuk voor stuk (tenminste gedeeltelijk) representatief voor haar genre. Het resultaat mag er wezen: Monae’s muziek is toegankelijk, maar heeft toch ook weer iets speciaals, omdat ze verschillende stijlen tot een aantrekkelijk geheel samenbrengt. Dance Apocalyptic is mijns inziens een van Monae’s leukste nummers. De vele achtergrondstemmetjes, de belletjes, het gitaarintrootje… alle elementen voegen iets unieks toe, en maken deze track zonder enige twijfel ladderproof. (tbouwh)

avatar van Gretz
1742
https://i.imgur.com/65qzOrU.jpg
Porcupine Tree - Anesthetize

(afbeelding)

Fear Of A Blank Planet | 2007 | UK

2019: ---
2018: ---
2017: ---

Genomineerd door: dynamo d
Een absolute Tour de Force. Ritmisch en sonisch het meest geavanceerde nummer van deze lijst, denk ik.
Superspannende compositie, stap voor stap op- en uitbouwend naar een gigantische climax, om te eindigen met een langzaam/rustig gedeelte. Tekst en muziek gaan hand in hand in dit nummer.
De tekst handelt over logischerwijs (Anesthetize betekent 'verdoven') over de totale afstomping van onze zintuigen en emoties, zowel dankzij onze moderne doorgeslagen consumptiemaatschappij met hun televisie- ('EmpTV'), gaming- of internetverslaving, als door de behandelmethodes van allerlei vormen van depressie en psychische aandoeningen, waar vooral in Amerika kids vol Prozac en andere antidepressiva worden gepropt, en waarbij Wilson hint op de gevolgen daarvan (''my hand on a gun... I think I'm passing out''). De muzikale erupties die op dat laatste stuk volgen, duiden op een totale instorting of uitbarsting van de ik-figuur, waarna het nummer rustig eindigt met een herinnering (het begin van alle ellende...?) aan het moment waarop de ik-figuur zijn geliefde (in ieder geval symbolisch) kwijtraakt aan de kust. Hij beschrijft de golven, en de manier waarop de zangpartijen mekaar overlappen en herhalen is een schitterende muzikale weergave daarvan.
Richard Barbieri (toetsen) zorgt weer voor de perfecte sfeer, en ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoezeer ik 's mans vermogen om beeldende soundscapes te creëren bewonder. Het veelvuldig gebruik van electrische piano's (meeste ingespeeld door Wilson zelf) vind ik ook geweldig. De zware gitaren zijn extreem dreigend en dragen bij aan de spanning, de baspartij in het refrein/thema mag zeker ook niet onvermeld blijven, maar de kroon op dit muzikale meesterwerk is toch het drumwerk van Gavin Harrison. Echt al zijn vermogens spreekt hij hier aan: het is beurtelings subtiel, swingend, extreem groovend, tegendraads, loodzwaar agressief, virtuoos én functioneel. En live is hij moeiteloos in staat de prestatie op de CD te evenaren: bewijs geleverd in deze fenomenale liveversie; opgenomen in 2008 in 013 in Tilburg...(Grafmat)

avatar van Gretz
1741
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Pet Shop Boys - Love Etc.

(afbeelding)

Yes | 2009 | UK

2019: 1591
2018: 1908
2017: 1845

Genomineerd door: thelion
Ah, de Pet Shop Boys, hebben erg leuke dingen gedaan (West End Girls), maar ook erg foute dingen (Go West) en van alles daar tussenin. Dit is een nogal recent nummer (slechts twee jaar oud), en heeft ook een wat moderner jasje dan hun grootste hits. Daardoor heeft het iets fris, hoewel het toch weer heel erg Pet Shop Boys klinkt. Toch vind ik een stuk fijner als hun meeste nummers. Zoals ik al zei, het klinkt heel fris, en ik vind het erg mooi geproduceerd, met fijne melodieën. Natuurlijk is het poppy, maar wel heel erg goed poppy. (Arrie)

avatar van Gretz
1740
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Martha Reeves And The Vandellas - Dancing In The Street

(afbeelding)

Dance Party | 1964 | USA

2019: 1302
2018: 1200
2017: 1460

Genomineerd door: Toon1
Ik heb een grote soft spot voor dit soort oude soulclichés, al uit zich dat meestal in liefde voor losse liedjes dan dat ik er echt obsessief mee bezig ben. Zoiets als Dancing In The Streets duurt gewoon nog geen drie minuten, en wat betreft pure pop-genialiteit zou je er eigenlijk niets aan kunnen verbeteren al zou je het vandaag de dag maken, met alle financiële en technische mogelijkheden die artiesten tegenwoordig tot hun beschikking hebben. Ik vind overigens muziek gespeeld met 'echte instrumenten' niet per definitie beter dan electronische muziek, maar ik denk dat soul als genre wel baat heeft bij begeleiding door een band, 'moderne' soul doet mij over het algemeen gewoon veel minder (een beetje vreemd nadat ik één track eerder de lof heb gezongen over Kelis, maar hypocrisie is nou eenmaal onvermijdelijk als je zoiets als smaak onder woorden probeert te brengen). (Sandokan-veld)

avatar van Gretz
1739
https://i.imgur.com/zC3bv7D.jpg
Desmond Dekker & The Aces - Israelites

(afbeelding)

Israelites | 1969 | Jamaica

2019: ---
2018: ---
2017: ---

Genomineerd door: Justus18
()

avatar van Gretz
1738
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
Archive - Violently

(afbeelding)

With Us Until You're Dead | 2012 | UK

2019: 1843
2018: 1440
2017: 1859

Genomineerd door: Svendra
Wie dacht dat Archive na Controlling Crowds zijn hoogtepunt wel had bereikt, kreeg flink ongelijk met deze single. De verontrustende sfeer van het voorgaande album wordt vrolijk doorgetrokken. In vijf lugubere minuten bewijst Archive waarom het misschien wel dé band is van de 21e eeuw. Van de woest zang ('I'm mentally fucked') tot de prachtige viooloutro. (Arno)

avatar van Gretz
1737
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Balthazar - Bunker

(afbeelding)

Thin Walls | 2015 | Belgium

2019: 861
2018: 1797
2017: 1186

Genomineerd door: cosmic kid
Ben stapelverliefd op de nieuwe single, 'Bunker'. Zo'n rijk nummer, zo veel beheersing en toch ook zoveel kracht. Zwoele melancholie. (Timesplitter)

avatar van Gretz
1736
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Pulp - Babies

(afbeelding)

Pulpintro | 1992 | UK

2019: 748
2018: 1492
2017: 790

Genomineerd door: Dwejkk_
Deze single is van ruim voor de grote doorbraak en dat ligt niet aan de kwaliteit van dit nummer. Goedbeschouwd is het een archetypisch Pulpnummer met een prachtige melodie en scherpe teksten. Een vroege Britpopklassieker. (titan)

avatar van Gretz
1735
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
Men Without Hats - The Safety Dance

(afbeelding)

Rhythm Of Youth | 1983 | Canada

2019: 1887
2018: 1672
2017: 1107

Genomineerd door: dazzler
Foute muziek? Jazeker! Leuk? Absoluut! Dit straalt een en al vrolijkheid uit, en is super aanstekelijk, je moet daarom wel heel erg een zuurpruim zijn om dit niks te vinden. Grapje natuurlijk, want het is te begrijpen als dit je iets te vrolijk is. Hoe dan ook, een fijne jaren '80 synthpop-klassieker! (Arrie)

avatar van Gretz
1734
https://i.imgur.com/zC3bv7D.jpg
Uriah Heep - July Morning

(afbeelding)

Look At Yourself | 1971 | UK

2019: ---
2018: ---
2017: ---

Genomineerd door: Arno
()

avatar van Gretz
1733
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
Ben Howard - A Boat To An Island On The Wall

(afbeelding)

Noonday Dream (2018) | 2018 | UK

2019: 1951
2018: ---
2017: ---

Genomineerd door: gerre
De hoogste binnenkomer deze week is een rustig en sfeervol folkliedje van Ben Howards nieuwste album Noonday Dream. Het liedje begint dromerig met Indiase klanken, maar neemt langzaam in kracht toe om op het eind een soort (post)rocknummer te worden met heerlijke gitaren. Ja, dit is gewoon een lekker whiskey voor de ziel. Alleen voor puristen! (AstroStart)

avatar van Gretz
1732
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
The Horrors - Sea Within A Sea

(afbeelding)

Primary Colours | 2009 | UK

2019: 1742
2018: 1428
2017: ---

Genomineerd door: gerre
De allereerste keer dat ik dit nummer hoorde was ik eigenlijk stomverbaasd. Hoezo ken ik dit nog niet? Nou gewoon omdat het album nog maar net uit was op het moment dat ik dit nummer hoorde. Alleen klonk dit nummer alsof het in de jaren 80 opgenomen was. Halverwege het nummer gaat dit zo heerlijk los mijn eerste associatie met dit nummer was new wave later leek het eerder psychedelisch te zijn. Het leek alsof ze een flink aantal muziek uit mijn cd rek hadden getrokken in een blender hadden gedaan en deze zee in een zee in een cocktailglaasje voor me ingeschonken hadden. Het smaakt naar meer. Helaas beklijft niet alles op het album Primary Colours, toch is het een fijn album. (vleertje)

avatar van Gretz
1731
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
Beck - Loser

(afbeelding)

Mellow Gold | 1994 | USA

2019: 1861
2018: 1186
2017: 1577

Genomineerd door: El Ninjo
Net als de 'verloren zoon' kwam een berooide Beck Hansen in 1991 weer terug in L.A. Hij had daarvoor een zwervend bestaan geleid in NY nadat hij al vroegtijdig met school was gestopt. In LA bleef hij echter optreden naast zijn slecht betaalde baantjes. En om te kijken of het publiek dan wel luisterde naar zijn songs maakt hij zijn teksten extra weird. Zo ook de tekst van Loser. Tijdens de opname hiervan werd er geëxperimenteerd met rap, hiphop beats, en samples. Zo wilde Beck de rap stijl van Chuck D nadoen. En nadat Beck zijn eigen rap had teruggehoord schoot hem de legendarische tekst voor het refrein te binnen dat het nummer tot een wereldhit zou maken: 'Man, I'm the worst rapper in the world, I'm just a loser (so why don't you kill me?)' (Telamon)

avatar van Gretz
1730
https://i.imgur.com/zC3bv7D.jpg
The Zombies - She's Not There

(afbeelding)

The Zombies | 1965 | UK

2019: ---
2018: ---
2017: ---

Genomineerd door: laxus11
Lichtvoetig popnummer van Britse band The Zombies, weer zo’n track waarin het indierockgeluid van de 21e eeuw al een mooie voorganger heeft. De hoge zangstem van Colin Blunstone wordt mooi omlijst met wollige toetsenklanken en zachtaardige percussie. (panjoe)

avatar van Gretz
1729
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Paul Weller - You Do Something To Me

(afbeelding)

Stanley Road | 1995 | UK

2019: 1619
2018: 1707
2017: 1805

Genomineerd door: remcodulac
In het jaar dat dit uitkwam hield ik erg van britpop, een genre waarvan Weller als vroegere zanger van The Jam en Style Council wel eens als een van de godfathers wordt gezien. Toch ging ik me pas in zijn albums verdiepen toen ik een paar jaar later een vriendin kreeg die fan van hem was. Heb jarenlang allerlei albums van hem beluisterd, maar pas onlangs, toen dit nummer ergens voorbij kwam, realiseerde ik me hoe mooi dit liedje wel niet is. Er zit zoveel emotie in, zoveel warmte en romantiek, dat dit me echt weet te raken. Op de een of andere manier klinkt het nummer ook best wel uniek, Weller heeft hier echt zijn eigen sound, waarin wel te horen is dat hij een beetje een soul man is. Ik denk dat ik voor mezelf wel kan besluiten dat ik dit het allermooiste liedje van Paul Weller vind. (herman)

avatar van Gretz
1728
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Novastar - The Best Is Yet To Come

(afbeelding)

Novastar | 2000 | Belgium

2019: 1617
2018: 1155
2017: 1650

Genomineerd door: Klassiekers '11
Ik ben al eens aan een album van Novastar begonnen, maar daar kwam ik niet doorheen. Ik vond het iets te overgeproduceerd en eentonig. Dit nummer komt van een ander album en ik weet niet of dit nummer gewoon beter is, of dat ik het nu ineens wel waardeer, maar dit nummer is gewoon mooi. Een nummer volgens het boekje, wel goed uitgevoerd. Piano en violen zorgen voor volle en mooie instrumentatie, refrein is pakkend en mooi, en de zanger heeft een goede stem. Dan heb je gewoon een toppop nummer. (Snoeperd)

avatar van Gretz
1727
https://i.imgur.com/pf2Ihkn.jpg
The Pharcyde - Passin' Me By

(afbeelding)

Bizarre Ride II the Pharcyde | 1992 | USA

2019: 1778
2018: 1907
2017: ---

Genomineerd door: ArthurDZ
Dit is verreweg mijn favoriete hiphop track. Ook mijn favoriete hiphop album (Bizarre Ride II the Pharcyde) overigens. Na honderden luisterbeurten ben ik het nog steeds niet zat! Steengoede teksten, heerlijke flow en een perfecte beat (die sax!). De verschillende rappers doen niet voor elkaar onder, al zijn ze totaal verschillend qua stemgeluid en stijl. Dit is dan ook mijn hoogst genoteerde hiphopnummer, want beter dan deze heb ik ze nog niet gehoord! Met meer dan 350 hiphop albums in de kast zegt dat genoeg. (-SprayIt-)

avatar van Gretz
1726
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Counting Crows - Mr. Jones

(afbeelding)

August And Everything After | 1993 | USA

2019: 1330
2018: 1229
2017: ---

Genomineerd door: Simon77
Mr. Jones is afkomstig van debuutalbum 'August and Everything After' uit 1993 en was in 1994 de eerste radiohit voor de band. Het is eigenlijk een aanklacht tegen roem en faam en dat is, ironisch genoeg, wat het de band bracht. Mr. Jones is Marty Jones met wie zanger Adam Duritz in een band zat voor hij bij Counting Crows kwam en hoewel het nummer zijn naam draagt gaat het eigenlijk over Duritz zelf. (Simon77)

avatar van Gretz
1725
https://i.imgur.com/zC3bv7D.jpg
Tom Waits - Hold On

(afbeelding)

Mule Variations | 1999 | USA

2019: ---
2018: ---
2017: ---

Genomineerd door: Mastroianni
()

avatar van Gretz
1724
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
The Band - I Shall Be Released

(afbeelding)

Music From Big Pink | 1968 | Canada

2019: 1387
2018: 1142
2017: 1945

Genomineerd door: Marco dB
I Shall Be Released is een nummer geschreven door Bob Dylan en in de allereerst opgenomen versies van het nummer zingt hij het nummer ook zelf. Maar voor mij is de ultieme versie de versie die The Band heeft opgenomen op Music from Big Pink met Richard Manuel als zanger. Met zijn kopstem zorgt hij ervoor dat het nummer door merg en been gaat. Kippenvel, elke keer weer als ik het hoor. (Kees-Jan)

avatar van Gretz
1723
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
Coldplay - Don't Panic

(afbeelding)

Parachutes | 2000 | UK

2019: 1423
2018: 555
2017: 1602

Genomineerd door: Magick1
Een van hun allermooiste. Zo puur, onbezorgd, ja pristine, klonken ze nooit meer. Heerlijke flow in dit nummer, en lekker kort en to the point.
Een van de mooiste songs van het album, vond Luigi meteen al bij eerste beluistering van het album. Het heeft iets magisch otherwordly icm met janglebliss. Eerste song van het eerste album, zo puur klonken ze ms nooit meer. Amen. (johan de witt / luigifort)

avatar van Gretz
1722
https://i.imgur.com/YyHPUg4.jpg
INXS - Suicide Blonde

(afbeelding)

X | 1990 | Australia

2019: 1408
2018: 562
2017: 537

Genomineerd door: freitzen
Na twee keer naar INXS geluisterd te hebben weet je al meteen waar deze band voor staat. Het zijn namelijk onwaarschijnlijk lekker bangers. Van dat deuntje ga ik al meteen watertanden en de vocalen dragen ook bij aan dit swingende geheel. In de categorie dancepop zou INXS hoge ogen gooien. Dit moet een gigantische wereldhit geweest zijn. Jammer dat dit nu niet meer in de clubs gedraaid wordt. (Snoeperd)

Gast
geplaatst: vandaag om 15:43 uur

geplaatst: vandaag om 15:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.