menu

Hier kun je zien welke berichten kemm als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Quadron - Avalanche (2013)

3,5
Nu Rhye zijn fans heeft gevonden, zou het voor Quadron ook niet te lang meer mogen duren. Want dezelfde Deense man, Robin Hannibal, zit bij beide groepen achter de knoppen. Het resulteert ook op Avalanche in een broedende spanning tussen subtiele electronica en zwoele melodieën, al zorgt frontvrouw Coco O. voor een bredere draagwijdte, eveneens toegankelijk buiten de slow electropop niche.

Het lijkt soms een vies woord, maar het moet eruit: hun geluid is inderdaad een pak commerciëler geworden. Het debuut van Quadron baadde nog in het ondergrondse water, een beetje arty, een beetje off-key. Flarden daarvan houden nog steeds stand, voornamelijk in de muzikale mix. Zoals de door een strakke wind aangewakkerde steekvlam die Crush lijkt te begeleiden. Of de sexy bonus track Something That You Like, stijf van de R&B-bassen.

Quadron anno 2013 zou zomaar de hitparade kunnen halen. Jammer dat het met de heerlijke eerste single Hey Love nog niet gelukt is. Het had de killer comebacksong van Duffy kunnen zijn, mocht die haar zangkwaliteiten en songwriting skills hebben teruggevonden... Hoewel niet alles dezelfde punch bevat, bepaalt deze single wel de koers van Avanlanche: kwaliteitsvolle pop, muzikaal boeiend in elkaar gestoken en soulvol ingezongen. Enkel op melodieus en tekstueel vlak schiet het weleens te kort en zoekt het duo weinig avontuur op. Dan helt hun ‘doeltreffende’ over naar ‘voor de hand liggende’ popmuziek.

Een bewust commerciëlere plaat of niet, het lijkt er alleszins niet naar dat ze enige compromissen hebben moeten sluiten. Daar klinkt het zelfs in die ietwat vrijblijvende momenten toch te eigenzinnig voor. Niks mis dus met dat vieze woord. Dat het publiek nu maar snel mag volgen!

Quantic & Alice Russell - Look Around the Corner (2012)

4,0
Ze staan je een beetje sip aan te loeren op de cover. In de reflectie zie je dan ook iets dat op een druilerige Engeland lijkt, met zijn sombere weer, statige huizen en meer verkeersborden dan een voorbijgaand mens ooit kan lezen. Hadden ze maar een paar fotootjes geschoten tijden de opnames in het zonnige Colombia. Nu verraden enkel hun verbrande kaakjes de zomer in deze plaat. Dat, en de derde naam op de hoes, want Quantic en Alice Russell worden bijgestaan door het Combo Bárbaro, dat eerder al Quantics tropische Tradition in Transition begeleidde. Door zijn voor de hand liggende Soul Orchestra om te ruilen voor Colombiaanse muzikanten en exotische instrumentatie krijgt het hele project een unieke invalshoek. De krachtige stem van Alice Russel krijgt steeds plaats om te ademen terwijl congas en fluiten vrij over de ritmesectie vloeien. Strijkers worden steeds bijzonder sfeervol binnen de muziek geweven en de vaak prominente rol voor de piano brengt veel leven in de composities. Die componenten en hun omgeving bepalen het latijnse karakter terwijl Alice naar hartelust haar soulvolle klok laat luiden. Quantic stemt alles uitstekend op elkaar af waardoor Look Around the Corner als een fris en zorgeloos plaatje klinkt. Het goede gevoel en de prachtige productie van het volledige album overheersen ook op de individuele nummers. Toch steekt er één favorietje bovenuit: met een speels piano-intro en Alice die haast als een gospel de lyrics brengt, weet I’ll Keep My Light in My Window een speciale snaar te raken. De instrumentale vrijheid die het nummer naar zijn einde leidt zorgt zelfs in dat druilerige Engeland voor een klein stukje Zuid-Amerika! Dat ze volgende keer dus maar achter een Colombiaans raam gaan staan, dan begrijpt de potentiële koper meteen welk zuiders plezier hij in huis kan halen!