menu

Muziek / Toplijsten en favorieten / Reijersen's Ranglijst ( [nu]Soul/R&B )

zoeken in:
avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/532000/532905.jpg?cb=1514206557
51 . Gregory Porter - Take Me to the Alley (2016)
Ik ben blij, heel blij met Take Me to the Alley. Gregory Porter overtuigt mij hier volledig met een plaat die vooral opvalt door zijn warmte. Dat Porter een zanger is met een hele mooie, diepe stem was al duidelijk. Die stem is wederom meer dan voldoende aanwezig, maar het is ook de mooie muzikale omlijsting die het tot zo’n topplaat maken. Een topplaat die niet alleen muzikaal en vocaal subliem is, maar ook tekstueel iets te vertellen heeft. Gregory is vaak vindingrijk in zijn teksten en schuwt ook de serieuzere onderwerpen. Een zeker voltreffer.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/33000/33775.jpg
50 . Otis Redding - The Immortal(1968)
Otis kan simpelweg geen slechte albums brengen, dat bewijst hij ook met deze plaat.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/4000/4731.jpg
49 . Stevie Wonder - Talking Book(1972)
Bijzonder sfeervol album van Stevie met een aantal grote hits met als kanon Superstition.

avatar van Minneapolis
Jeugdsentiment.. Ik zie 'nog staan in de plantenbak bij de bibliotheek. In het late disco tijdperk, iets na (nu een draak, toen een grote hit) I just called to say i love you.
Ik twijfelde of dit wel interessant kon zijn, want die hoes zag er toen al zo ouderwets uit. Maar toen ik 'm toch huurde bleek ik al snel dat ik nog veel meer viel voor Stevie's jaren 70 sound!

En Otis' The immortal is één van die weinige postume albums dat zich kan meten met de albums uit de top tijd van een artiest.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/7000/7626.jpg
48 . Otis Redding - The Dock of the Bay(1968)
Ben je als artiest bezig met een nieuwe invalshoek in je carriere, wordt het nummer dat de ommekeer moet brengen je postuum grootste hit. Otis Redding was ten tijde van dit album op een keerpunt gekomen, maar overleed plotseling. De titeltrack is misschien wel het bekendste soulnummer allertijden.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/89000/89522.jpg
47 . Alicia Keys - As I Am (2007)
Het is echt weer een Alicia Keys album zoals we dat van haar mogen verwachten. Hoog vocaal niveau, minimale gastartiesten en toffe producties. Ze weet weer een cd lang te boeien.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/11000/11211.jpg
46 . Stevie Wonder - Fulfillingness' First Finale(1974)
Door de terechte adoratie van Innervisions en Songs in the Key.... wordt dit pareltje van Wonder vaak vergeten. Ja mensen, ook deze plaat is geweldig mooi. De muzikaliteit spat er sowieso vanaf.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/4000/4083.jpg45 . Otis Redding - Otis Blue / Otis Reddings Sings Soul(1965)
Twee albums van Otis Redding in dit souljaar. In beide titels wordt er gezegd dat Otis soul zingt, dat wisten we natuurlijk al. Ware het niet dat Otis soul is!
Of Otis nou OV Wright covert op That’s How Strong My Love Is, of Sam Cooke op A Change is Gonna Come, het is altijd genieten geblazen. Op Blue staat ook Otis’ beste song. Twee albums lang geen zwak moment te ontdekken.

avatar van Minneapolis
Reijersen schreef:

Door de terechte adoratie van Innervisions en Songs in the Key.... wordt dit pareltje van Wonder vaak vergeten. Ja mensen, ook deze plaat is geweldig mooi. De muzikaliteit spat er sowieso vanaf.


Helemaal eens. Ik denk mijn favoriet.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/7000/7624.jpg
44 . Otis Redding - Complete & Unbelievable: the Otis Redding Dictionary of Soul(1966)
Een album waarin de herkenbare sound van Otis alleen maar herkenbaarder wordt. Otis houdt zich op deze plaat zowel bezig met covers als met nieuwe soulsongs. Zo is de cover Day Tripper een duidelijke poging om voet aan grond te krijgen in Engeland. Maar als er één nummer op deze plaat is die zeker aandacht verdient dan is het natuurlijk Try a Little Tenderness.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/59000/59531.jpg
43 . Sam Cooke - Ain't That Good News(1964)
Dit was voor Sam Cooke zijn laatste album dat hij levend opnam. Er zijn nog steeds veel speculaties omtrent zijn dood, maar een stuk minder om zijn muziek. Ook dit album staat weer vol met topsongs. Niemand kan om de soulkraker A Change is Gonna Come heen, maar Good Times, Meet Me at Marry’s Place, Tenessee Waltz en nog een paar anderen zijn allemaal fantastische nummers.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/7000/7622.jpg
42 . Otis Redding - The Great Otis Redding Sings Soul Ballads(1965)
Twee albums van Otis Redding in dit souljaar. In beide titels wordt er gezegd dat Otis soul zingt, dat wisten we natuurlijk al. Ware het niet dat Otis soul is!
Of Otis nou OV Wright covert op That’s How Strong My Love Is, of Sam Cooke op A Change is Gonna Come, het is altijd genieten geblazen. Op Blue staat ook Otis’ beste song. Twee albums lang geen zwak moment te ontdekken

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/75000/75292.jpg
41 . Donnie - The Daily News (2007)
Waar vroeger in de soul de spreekwoordelijke stok nog weleens in het hoenderhok werd gegooid is het genre toch steeds meer tekstueel naar love-songs gegaan. Maar opeens is daar Donnie (met zijn debuut Colored Section) en doet weer ouderwets rebels. Tekstueel is dit album bijna onovertroffen in vergelijking met andere hedendaagse soul. Muzikaal is het erg origineel en vocaal staat het als een huis. Het neigt inderdaad naar een jong meesterwerk.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/142000/142950.jpg
40 . Ayo - Gravity At Last (2008)
Dus hou je van een mix van soul en reggae. Daarnaast ook nog van kleine liedjes met voortstuwende producties en ijzersterke teksten. Dan moet je simpelweg eens op zoek naar deze topplaat van Ayo. Want een muziekbeleving zou nooit meer hetzelfde zijn.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/32000/32838.jpg
39 . The Meters - Rejuvenation(1974)
Het funkt en grooved aan alle kanten met als absoluut hoogtepunt het fantastische 'It Ain't No Use' Dat is simpelweg een funk-orgie van bijna 12 minuten, fantastisch!
Wat het album vooral sterk maakt is het kwalitatief hoge geheel. Deliciously funky!

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/2000/2862.jpg
38 . Shuggie Otis - Inspiration Information(1974)
Shuggie was bijna de vergetelheid in geraakt, als dit niet gerereleases was. Zonde van de prachtige muziek natuurlijk.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/7000/7621.jpg
37 . Otis Redding - Pain in My Heart(1964)
Een debuut van Otis Redding hier niet bespreken zou natuurlijk uit ten boze zijn. Helemaal als er prijsnummer als Pain in My Heart, These Arms of Mine en Security op staan. Het blijft verwonderlijk om te weten dat Otis 22 jaar jong was bij de opnames van deze plaat. Zoveel gevoel en dramatiek legt hij hier al zijn muziek.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/33000/33035.jpg
36 . Marvin Gaye - I Want You(1976)
Het album straalt echt die oude en herkenbare Marvin Gaye soulsound uit, maar komt af en toe ook erg in de beurt van wat jazzy tonen (aardig wat blazers onder andere).
Laat ik allesomvattend zeggen. Heb je zin om je geliefde of mogelijk aankomend geliefde lekker tegen elkaar aan te liggen, zitten, hangen, staan, of wat dan ook. En wil je daar graag een goed achtergrondmuziekje bij. Dan is het bijna onmogelijk om deze cd over te slaan.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/92000/92901.jpg
35 . Greg Perry - One for the Road (1975)
Wat er echt van deze plaat afspat is de muzikaliteit. In elke groef, elke punt, elke komma zit 100% muzikaliteit.

avatar van Poeha
Echt een geweldig overzicht tot nu toe, Daniël ?

Ik houd het wel bij, maar haast geen tijd om iets zinnigs te vermelden.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/472000/472150.jpg
34 . D'Angelo and the Vanguard - Black Messiah (2014)
Het moet gezegd worden dat Black Messiah vooral een plaat is die je in zijn geheel moet beluisteren. Geef het vooral de tijd om het in te laten zinken. Ik kan je uit directe ervaring vertellen dat het steeds meer en meer bij je binnen zal komen druppelen om je uiteindelijk te laten verdrinken in de mooie sound, de muzikaliteit, de prachtige vocalen en de sterke teksten.

avatar van Minneapolis
Geen makkelijk plaatje. Sterker nog, ik legde het na 2 keer luisteren weg, want ik vond het niks.
Later (en geholpen door de live ervaring) besefte ik pas dat het veel meer gelaagd en gevarieerder is dan zijn voorgaande werk. D'Angelo rock een een progressievere vorm van funk (neem zo'n 1000 Deaths) toe. Sterk geïnspireerd door Prince.
Het maakt me erg benieuwd naar zijn verdere ontwikkeling.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/183000/183559.jpg
33 . José James - Blackmagic (2010)
Concluderend is dit album een minder geheel geworden als zijn debuut. Maar dat is zeker geen nadeel. We horen José nu ook eens veelvuldig van een andere kant. Andere kanten die mij zeker aanstaan

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/1000/1074.jpg?cb=1503931396
32 . D'Angelo - Brown Sugar (1995)
Zwaar, zwaar relaxed album van D'Angelo. Vette producties en de laidback stem van D'Angelo zorgen voor een erg fijne sfeer. Gewoonweg een fantastisch album zoals ze wel vaker gemaakt mogen worden in het soul-genre. Geen oeverloos geslijm, maar origineel gezwijmel.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/4000/4090.jpg
31 . Al Green - Let's Stay Together (1972)
Die stem, die stem, die stem. Och och, die stem. Al Green is één van de meeste gevoelige vocalisten ooit. Wat een prachtige breekbare stem heeft deze man toch. Dit album is helemaal top, van top tot teen van hoge kwaliteit en een waar luistergenot.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/30000/30750.jpg
30 . James Carr - A Man Needs a Woman(1968)
James Carr heeft het niet makkelijk gehad in zijn actieve carriere. Hij kon maar moeilijk omgaan met zijn successen wat zelfs een keer resulteerde in een overdosis antidepressiva. Maar luisterend naar zijn muziek hoor je dat je goud in handen hebt. James Carr hoort toch de allerbeste soulzangers allertijden en dit album tot één van de beste soulalbum allertijden.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/7000/7187.jpg
29 . Isaac Hayes - Hot Buttered Soul (1969)
Een meer dan legendarisch soulalbum dat maar vier nummers bevat, maar toch ruim drie kwartier duurt. Een bijzonder album met uitgesponnen, psychedelische en funky soulnummers. De baritonstem van de legendarische Isaac Hayes wordt daaraan toegevoegd en door de jaren heen heb je een cultstatus te pakken

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/0/799.jpg
28 . Sly & the Family Stone - Stand!(1969)
Na een aantal albums komt de stijl van Sly & the Family Stone dan echt tot zijn grote uitbloeiing. Met dit album zet Sly & the Family Stone neer waar ze bekend om zijn geworden. Funky, psychedelisch, sociaalkritisch en ijzersterk. Ook het prettig gestoorde ingrediënt is nooit ver weg bij deze artieten, net als de absolute topkwaliteit.

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/4000/4692.jpg
27 . Sly & the Family Stone - There's a Riot Going On(1971)
Dit is mijn favoriete Sly plaat. Tekstueel ijzersterk, muzikaal soms ongehoord groovend en funkend. Vocaal er eigenzinnig en af en toe heerlijk weird

avatar van Reijersen
https://www.musicmeter.nl/images/cover/50000/50828.jpg
26 . Donny Hathaway - Everything is Everything (1970)
Debuutplaat van Dé stem!. Donny Hathaway is misschien wel de meeste begenadigde vocalist die de soulmuziek gekend heeft (strijd samen met Sam Cooke om deze titel).
Misschien voor sommigen wat te slick, maar ik geniet met volle teugen.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:01 uur

geplaatst: vandaag om 19:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.