menu

Hier kun je zien welke berichten frolunda als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

H2O - Use Your Voice (2015)

3,5
Lang geleden dat ik me nog eens aan H20 heb gewaagd.Volgens mij was F.T.T.W. uit 1999 de laatste maar ik moet zeggen het niveau van hun hardcore/punk heeft er weinig onder geleden.
Use your voice bevat weer 11 erg fijne songs die stuk voor stuk uit je speakers knallen.
Sterke nummers (4,5 en 9 zijn mijn favorieten),prima productie/sound en ook de zang bevalt me erg goed.
De wat eenzijdige teksten vind eigenlijk het enigste minpuntje van Use your voice.
Verder gewoon goede punkrock met wat hardcore uitstapjes (de overeenkomsten met Youth of today waren me ook opgevallen) waar de band nog jaren mee vooruit kan.

Hallo Venray - King (1990)

3,5
Heb Hallo Venray een aantal weken geleden weer eens live gezien (was toch weer een flink aantal jaren geleden) en ze weten nog steeds ontzettend te vermaken.
Met King braken ze destijds een beetje door in Nederland,iets wat toen mede te danken was aan de live favoriet Hot pants.Gewoon een fijn en eigenzinnig rock album waar het enthousiasme vanaf spat.
Tegenwoordig is het bij de optredens allemaal wat bedaarder en ook was de band bezetting hier voor 50% anders,maar natuurlijk nog wel steeds onder de bezielende aanvoering van Henk Koorn.
Op dit tweede album zijn nog niet alle nummers op top niveau,Hallo Venray was nog groeiende en de verwachtingen die ze met King schepten losten ze in met de nog sterkere opvolger The More I Laugh, the Hornier Due Gets! .Later ben ik ze qua plaatmateriaal langzaam uit het oog verloren maar live bleven ze altijd een belevenis.En King is gewoon een goed rock album uit Den Haag.

Handsome - Handsome (1997)

4,0
Echt jammer dat deze band maar één album heeft gemaakt,één troost het is wel een hele goede.De leden kwamen onder meer uit Quicksand en Helmet en de sound van Handsome ligt wel een beetje in het verlengde van de laatste,al is het wel allemaal wat minder Spartaans en recht toe recht aan.Dit alles resulteert in heerlijk 'alternative' rock album dat misschien iets meer catchy riffs en refreinen had kunnen gebruiken maar dat is hier ook een kwestie van persoonlijke smaak.Zeer sterke songs als Ride down,Going to panic,Waiting en het al eerder genoemde Dim the lights hebben die in ieder geval wel en het is de perfecte productie van Terry Date (wat heeft die man toch aan veel uitstekende rock albums meegewerkt) die de kers op de taart is.IJzersterk en gezien het aantal stemmen zwaar ondergewaardeerde plaat.

Hank III - 3 Bar Ranch Cattle Callin' (2011)

1,0
Een plaat die alleen te verteren is met heel veel drugs op,en dan bij voorkeur de zwaarste die je kan krijgen.Anders wordt je knettergek van dit album.Snap eigenlijk totaal niet wat de gedachte bij Hank achter 3 Bar Ranch Cattle Callin' was.Overbodige release die niet serieus te nemen is.

Hank Williams III - Greatest Hits (2017)

5,0
Een wat overbodige release want de meeste liefhebbers van Hank Williams III zullen al het materiaal al in huis hebben maar ja zolang Curb kan zullen ze hem gebruiken als geldmachine.Nummers van de laatste twee albums,beide in eigen beheer uitgebracht zul je hier dan ook niet op terug vinden.
Dat doet echter niks af aan het feit dat alle nummers stuk voor stuk steengoed zijn,dus als binnenkomer is dit nog niet zo'n beroerde Country plaat.Daar komt nog bij dat ik vind dat zijn laatste songs meestal niet meer het niveau hebben als die uit zijn Curb tijd.
Maar wat hoop ik dat Hank III mij binnenkort logenstraft met een album vol nieuwe en sterke liedjes want dat wordt onderhand wel weer eens tijd.

Hank3 - Brothers of the 4x4 (2013)

4,0
Ik ben het eens met ThirdEyeCitizen wat betreft de productie van Brothers of the 4x4,de nummers zijn vaak te hard opgenomen en dat komt de sound niet ten goede.Ook duren veel nummers gewoon te lang zodat het op een gegeven moment op een stuurloos geheel uitdraait. Gelukkig ligt het niveau van de songs wel iets hoger dan op zijn voorgaande album zodat Brother of the 4x4 toch een stap voorwaarts is.Dat werd ook wel tijd want de kwaliteit van zijn platen was de laatste jaren toch tanende.Met nummers als het opzwepende Held up,het mooie Ain't broken down en het voortrazende Lookey yonder comin bewijst Hank III dat ie het nog steeds in de vingers heeft.Daarom toch 4 sterren voor deze (net) goede Country plaat.

Happy Mondays - ...Yes Please! (1992)

3,0
Valt me 100% mee deze plaat.Dankzij de werkelijk uitstekende productie wordt aardig verbloemd dat niet alle nummers even sterk zijn maar songs als Angel en Monkey in the family behoren tot het beste wat de Happy mondays gemaakt hebben.Yes please is gewoon een relaxed dance/rock album wat me geen moment verveeld heeft.Voor mij hun beste.

Harry Manfredini - Friday the 13th (2012)

3,5
Effectieve score voor de slasher klassieker Friday the 13th uit 1980 van componist Harry Manfredini.Vooral het hoofdthema is erg sterk,al leunt het wel erg veel op Psycho van Bernard Herrmann.Van de andere kant voegt Manfredini er met die soort ademstootjes wel een zeer geslaagd element aan toe.
De rest van de plaat valt vooral op door de snijdende vioolpartijen en de goed gebruikte dynamiek in de muziek.
De componist uit Chicago,die ook als jazz muzikant actief is,is niet bepaald een grote naam in de soundtrack wereld maar met deze Friday the 13th wist ie zich toch redelijk te onderscheiden.De rest van zijn oeuvre behelst voornamelijk horror films zoals the Hills have eyes,House,the Swamp thing en al hun vervolgen.Maar geen van alle ontstijgen ze het niveau van deze genre topper.
Echt hoogstaand is het nu ook weer niet helemaal,maar als soundtrack zeker geslaagd en de muziek voegt ook echt iets toe aan de film.
Goed.

Heaven 17 - Penthouse and Pavement (1981)

Alternatieve titel: B.E.F.: The New Partnership That's Opening Doors All Over the World

3,0
Vind hem tegenwoordig toch wat gedateerd en kil klinken alhoewel de plaat zeker z'n momenten kent.De single (We don't need this) Fascist groove thang staat nog steeds als een huis en het titelnummer komt nog het dichtst in de buurt bij echte funk/soul.Daarnaast is het toegevoegde I'm your money ook zeer zeker de moeite waard.Wel jammer dat de single versie van the Height of the fighting (met toeters en bellen) er niet op staat want de album versie klinkt daarmee vergeleken toch wat kaal.Blijft een leuke elpee maar de opvolger was toch net iets beter.

Helmet - Aftertaste (1997)

4,5
Naar mijn mening hun beste album.De gitaar en zangpartijen van Page Hamilton komen hier het best tot hun recht.Vooral op Renovation,Pure en het sublieme Driving nowhere stijgt Helmet tot ongekende hoogten.

Helmet - Dead to the World (2016)

4,0
Na twee wat mindere albums die niet meer de kwaliteit hadden van bijvoorbeeld Aftertaste,Betty of Meantime is Dead to the world na een aantal luisterbeurten een aangename verrassing.
Vooral de eerste twee nummers doen vooral qua agressiviteit denken aan hun begintijd terwijl het gitaarspel van Page Hamilton alleen maar beter lijkt te zijn geworden.Het eerste deel van het album is sowieso hard en snel met Life or death en Red scare als hoogtepunten.Vervolgens zakt het tempo wat in (Green shirt is zelfs voor Helmet begrippen erg rustig te noemen) maar blijven de nummers wel op niveau en bevatten bijna allemaal uitstekende gitaarsolo's.Vooral het meeslepende Die alone bevalt me in dat opzicht erg goed terwijl ook de langzame versie van het openingsnummer erg sterk is..
Wel jammer dat er in de loop der jaren wat sleet,of zingt hij gewoon anders,op de zang van Page Hamilton is gekomen.En alhoewel dat nooit het sterkste punt van de band is geweest beviel me die vroeger toch een stuk beter.
Iets wat in mindere mate ook voor de productie geldt.
Voor het overige is Dead to the world echter een fijn comeback/revanche album dat me prima bevalt en Helmet toch weer een beetje op de kaart zou kunnen zetten (al ben ik voorlopig de enige).

Een kleine vier sterren.

Helmet - Meantime (1992)

4,0
De term Spartaanse metal die wendyvortex hierboven gebruikt dekt de lading vrijwel perfect.
Meantime was destijds mijn eerste kennismaking met Helmet en hun reputatie van superstrakke band werd al in datzelfde jaar (1992) bevestigd met een prima optreden op het SXSW festival in Austin,Texas.
Ik kan me nog herinneren dat in Los Angeles,een paar weken later het prijsnummer Unsung grijsgedraaid werd op het metal radiostation KNAC.
Meantime is dan ook een ijzersterk (tweede) album van het kwartet uit New York.Dynamische metal met uiterst strakke riffs en breaks die heerlijk blijft door beuken.Bandleider Page Hamilton is daarnaast ook nog een fantastische gitarist en alhoewel hij geen geweldige zanger is vind ik zijn,meestal wat ingehouden vocalen hier prima bij de muziek passen.Vooral op In the meantime,Give It ,You Borrowed en natuurlijk Unsung werkt dat concept uitstekend.
Meantime is dan ook één van de beste Helmet albums,een plaat die ze nog één keer zouden overtreffen met het,naar mijn mening net iets sterkere Aftertaste.Simpelweg omdat die net iets beter en gevarieerder songmateriaal bevat en Hamilton daar wat overtuigender zingt.
Voor die zienswijze heb ik overigens,gezien de waardering niet al te veel medestanders.

Helmet - Monochrome (2006)

3,5
Jammer dat dit album gedeeltelijk wordt verpest door de vaak schreeuwerige en zwakke zang van Page Hamilton.Dat gedeelte was op de vorige platen van Helmet toch beter verzorgd.Een gemiste kans derhalve want muzikaal gezien is er weinig mis met Monochrome.Vooral de al eerder in negatief opzicht genoemde Page Hamilton tovert weer enkele ijzersterke riffs en solo's uit zijn gitaar en ook het geheel klinkt weer retestrak .Vooral Gone en Brand new kunnen me bekoren.

Herman Brood & His Wild Romance - Go Nutz (1980)

2,5
De twee hits Love You Like I Love Myself en Hot shot zijn best aardig en ook het titelnummer plus Right on the money zijn zeker geen verkeerde songs.Al was er zelfs bij dit kwartet,met een krachtigere en meer knallende/scheurende productie wellicht nog wat meer mogelijk geweest.
De rest is eenvoudigweg te soft,rockt nauwelijks en ook Herman Brood zelfs laat zo af en toe,vocaal wat steken vallen.
En dan dat overdadig gebruik van een dameskoortje,wat me al na zo'n drie nummers de strot uitkomt,en tenslotte het gebrek aan gitaren in te veel songs,wat zich uiteindelijk ook gaat wreken wat betreft de eindwaardering.Het Nederlands publiek pikte het ook niet met als gevolg dat Go nutz dus stukken minder verkocht dan zijn voorganger.
Ik kan me nog herinneren dat in de Bijenkorf de plaat destijds veelvuldig in de etalages kwam te staan,en uitgestald werden op de muziek afdeling,maar dat het aantal exemplaren nauwelijks zakten.
Helemaal onterecht was dat ook niet want ten lange leste bleek Go nutz maar een uiterst gemiddeld rock album.

Hermano - ...Into the Exam Room (2007)

4,0
Opnieuw een erg sterk project van voormalig Kyuss zanger John Garcia al lijkt het er ook op dat dit ook meteen de laatste cd van Hermano was.
Best jammer want ...Into the Exam Room is een prima plaat die opnieuw voor een aanzienlijk deel Stoner rock bevat maar ter gelijkertijd ook een stuk veelzijdiger is.Wat Psychedica,wat pop en soms gewoon recht-toe-recht-aan rock,het is allemaal terug te vinden op dit album.Verder is er dan natuurlijk altijd nog de geweldige stem van John Garcia die simpelweg elk nummer naar een hoger plan tilt.
De opener Kentucky (inclusief fantastisch outro) hakt er al meteen stevig in waarna met het trio Left Side Bleeding,Out of Key, But in the Mood en Had Working Wall het hoogtepunt van het album wordt bereikt.Daarna blijft het niveau lekker hoog en is Our Desert Home nog een late favoriet.
Ach gewoon weer een dikke vier sterren plaat van John Garcia en consorten,eigenlijk zoals we van hem gewend zijn.
Vind sowieso al zijn releases met zijn solo album uit 2014 en Slo burn voorop (deze is dan al wat ouder) stukken interessanter en beter dan die van zijn voormalige collega Josh Homme,met zijn laatste drie Queen of the stoneage albums.

Howard Jones - Transform (2019)

1,5
Zijn debuut Human's lib heb ik hier nog ergens staan maar bij de opvolger Dream into action uit 1985 haakte ik al af bij Howard Jones.En aan de hand van zijn nieuwe album (ik dacht ik probeer het weer eens) Transform was die beslissing destijds de juiste voor mij.
De sound vind ik niet mooi,poppy elektronica die vrij zielloos klinkt en ook de stem van Howard Jones maakt dat er niet beter op.En voor de productie geldt eigenlijk hetzelfde.Tja en als dan het songmateriaal ook niet echt overtuigend is blijft er maar weinig over.Alleen Beating Mr. Neg,Hero in Your Eyes en At the Speed of Love zijn nog enig zins te doen,al halen die bij lange na ook niet het niveau van What is love? en Hide and seek,de enige twee nummers die ik nog weleens (via een 80's mix) draai.
Nee,Transform kun je rustig aan je voorbij laten gaan,zwak album.

Howlin Rain - The Russian Wilds (2012)

2,5
Zeker geen slechte plaat maar ik denk niet dat ik hem in de toekomst nog veel ga draaien.Voor mij is het allemaal iets te veel van het goede,te veel stijlen,te veel invloeden en te veel te lange nummers.Na een nummer of vier slaat bij mij de vermoeidheid toe en krijg ik zin in energieke en snelle hardcore/punk..........ach ja is the Russian wilds nog ergens goed voor.

Human Impact - Human Impact (2020)

4,0
Dit debuut album (voor zover ik dat kan zien) van Human Impact verscheen ergens in Maart vorig jaar en was me aanvankelijk niet eens opgevallen. Tot dat ik er een aantal maanden later bij toeval achter kwam dat dit de nieuwe band van Chris Spencer, voorheen actief in het door mij zeer gewaardeerde Unsane is.
Samen met bassist Chris Pravdica (ex-Swans) en twee voormalige Cop Shoot Cop leden, respectievelijk Jim Coleman op keyboards en drummer Phil Puleo brengt hij hier een sound die nog wel wat kenmerken van Unsane heeft maar toch niet meer dat meedogenloze kent.
Het is allemaal wat meer richting metal en industrial, klinkt ook wat toegankelijker en gevarieerder en maakt ook zeker indruk. De vocalen van Chris Spencer zijn ook vaker wat meer ingetogen dan vroeger en veel songs op deze titelloze plaat vallen op door hun dynamiek, waar vrij rustige passages worden afgewisseld door hevige noise erupties.
De meest geslaagde voorbeelden op dit album zijn voor mij Cause, waar Human Impact klinkt als een soort overstuurde Fugazi, het meeslepende E605 wat wel wat raakvlakken met de sound van de Swans heeft, met name de zang en ook het lekker over de top gaande slotakkoord This Dead Sea mag er zijn.
Maar dat kunnen over een tijdje ook best weer drie andere nummers zijn, want naast een zeer sterk is dit ook een erg gelijkmatig debuut album van Human Impact.

Hüsker Dü - Everything Falls Apart (1983)

Alternatieve titel: Everything Falls Apart and More

4,5
Prima opvolger van het onvolprezen live debuut Landspeed record,waarvan ik destijds de elpee versie heb gekocht ,die tot nummer twaalf ging en een single met daarop nummers dertien tot en met zestien en het prachtige Amusement.Die laatste is volgens mij overigens geen officiële release maar een wat obscure bootleg waarvan de geluidskwaliteit desondanks best goed is.
En alhoewel Everything falls apart een uitermate sterke hardcore elpee is (vooral het titelnummer,Bricklayer en Wheels springen eruit) zijn het vooral de extra songs die echt een verpletterende indruk achterlaten.
Drie pure hardcore/punk songs,M.I.C. met de briljante vocale versnelling op het einde,What do i want met de ultieme tekst en één van de sterkste Hüsker dü nummers ooit In a Free land,ooit nog eens zeer verdienstelijk gecovered door NRA.
De andere twee nummers zijn ook van uitzonderlijke kwaliteit maar hier ligt het tempo een stuk lager.
Het Grant Hart nummer Amusement is hier mijn favoriet (intens en meeslepend) maar het eveneens zeer sterke Statues doet er niet veel voor onder en is een klassieker onder de fans.
Tegenwoordig staat het allemaal op één cd en is het een veelbelovende voorbode van al dat meer moois waar Hüsker Dü ons de daarop volgende jaren zou trakteren.

Hüsker Dü - Extra Circus (2017)

4,0
Welkome aanvulling op het in mijn ogen toch bijna briljante Metal circus.De vijf songs zouden niet hebben misstaan op de oorspronkelijke plaat al zijn ze over het algemeen nog wat harder,sneller en meer hardcore.
Misschien dat ze er daarom niet opstonden omdat Hüsker Dü in die tijd toch een iets andere richting op ging.
Hoe dan ook blij dat ze nu eindelijk beschikbaar zijn,vooral You Think I'm Scared en Won't Change bevallen me uitstekend en ook de hoes is mooi gedaan.

Hüsker Dü - Flip Your Wig (1985)

4,5
Als ze destijds iets selectiever waren geweest en van deze en New day rising (beide komen uit 1985) één plaat hadden gemaakt had je een absoluut meesterwerk gehad.Nu blijft er een erg goed album over dat volstaat met aanstekelijke drilboor punkpop.Alleen met de twee laatste,wat experimentele songs (één was genoeg geweest) en het flauwe Baby song slaan ze wat mij betreft de plank mis.De rest is echter genieten geblazen.Dat begint al meteen met de furieuze opener Flip your wig,een nummer dat gewoon niet kapot te draaien is.Daarna wisselen Hart en Mould de hoogtepunten netjes af,Every everything,Makes no sense at all,Divide and Conquer,Private plane en de twee wat rustigere maar o zo mooie Green eyes and find me,het zijn allemaal topsongs.Wereldband...

Hüsker Dü - Metal Circus (1983)

4,5
Hüsker Dü in topvorm,vooral kant 1 met Real world en It's not funny anymore behoort tot het beste wat de heren ooit gemaakt hebben;Pefecte combinatie van hardcore en rock waarbij de drilboorgitaar en desperado-zang de boventoon voeren.Mooi,mooi,mooi en een van de beste Ep's allertijden.