menu

Hier kun je zien welke berichten henrie9 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra - Nova Era (2020)

4,5
geplaatst:
Lang geleden dat ik nog eens op zo'n zomerse balkan/klezmer/gipsyplaat mocht stoten. Maar dit is het dus weer helemaal : een schare internationale muzikanten die met volle overgave en passie aanstekelijke wereldmuziek brengen. Naast instrumentals hoort je servisch, roemeens, grieks, turks.
En zelfs al begrijp je misschien geen jota, op een podium is dit 100% ambiance.

Bell Orchestre - House Music (2021)

4,0
geplaatst:
Twee kernleden van Arcade Fire wagen samen een avontuurlijk trip in vrij musiceren. En net als bij A.F. : met een heel uiteenlopend acoustisch instrumentarium én met elektronica. Echt, een boeiende luisterervaring zonder meer. Big Mac met 10 laagjes.

black midi - Cavalcade (2021)

4,5
geplaatst:
BM zat al lengtes voor als trendsetter voor de huidige postpunk-/mathrockgitaarbands. Met hen liep de speelplaats rap vol met schitterende volgers als Squid, Fontaines D.C., Black Country, New Road. Maar intussen, zo blijkt, vinden ze zichzelf gewoon opnieuw uit en varen ze een experimenterende cruise richting extremiteiten. Net zoals indertijd andere grote chaoten King Krimson en Zappa erin uitblonken met sterk muzikaal gekronkel. Zappa's theatrale cabareteske ongerijmdheden hoor je terug, eigenzinnig croonende Scott Walker ook. Voorts stijlen zat eigenlijk, dito mogelijke referenties. Achter het bizarre gedebiteer freaken en improviseren mitraillerende riffs en drums, chaotische piano en keyboards, nerveuze violen en bijtende sax. Dan weer neemt een sereen Dietriechwalsje je op sleeptouw of hemelse prog in de afsluiter. BM creëert hier een prachtig, spannend kunstwerk van het donkerste jazzrockgehalte. Ondeelbaar hoogtepunt het hele album! Onder dwang halen we er toch het sublieme 'Chrondramalacia Patella' uit.
  

Blackmore's Night - Nature's Light (2021)

4,0
geplaatst:
Uitgesproken sfeervolle plaat met middeleeuwse feel, met ook toetsen van Morricone ('Darker Shade Of Black') en Deep Purple ('Der Letzte Musketier'). Meer, Richie Blackmore bewijst in dit nummer dat hij de Deep Purple-sound nog steeds in hoge mate in de vingers heeft. Zéér sterk in zijn totaliteit.

Blanck Mass - In Ferneaux (2021)

4,0
geplaatst:
Met deze 'Echoes van Pink Floyd voor zwaar gevorderden' glijd je in een nieuwe, even ongedefinieerde space odyssey kosmisch door tot ergens nabij een Dantesk inferno en weer terug. De klankband : fascinerende, extatische, soms heel dreigende ambient die je begeleidt langs abstracte, afstaande, zelf in te vullen taferelen. BM doet het met synthesizer, ruimtelijk, in trance of vol industriële ruis, met fragmenten van menselijke geluiden en communicatie, lieflijk melodieuze piano, gitaren, beats en drums. Eenmaal op je positieven na die bevreemdende rit in twee grote etappes, kijk je als avontuurlijke ruimtereiziger toch maar weer naar de repeat. Heel gedurfd van BM, heel boeiend!

Bryan Ferry - Royal Albert Hall 2020 (2021)

4,0
geplaatst:
Verleden jaar trakteerde hij ons met de release van zijn live-optreden 1974 in diezelfde tempel. Nu horen we hoe stevig Bryan ook 46 jaar later nog steeds klinkt. Met een songbook, met Roxy Music en solo, dat intussen nog indrukwekkender is geworden. Klassebak!